Håkon Bleken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Håkon Bleken
Håkon Bleken.jpg
Håkon Bleken i 2006
Født9. januar 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (91 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
Kommandør av St. Olavs Orden, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris (1976), Neshornet, Klassekampens kulturpris (2012), Trondheim kommunes kulturpris (1982), Gunnerusmedaljen (2012), Årets trønder (2003), St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Håkon Ingvald Bleken (født 9. januar 1929 i Trondheim) er en norsk maler.

Familie, utdannelse og kunstfaglig virke[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av arkitekt Håkon Andreas Bleken og hustru Brynhild Ribsskog. Farfaren var rektor og ordfører i Levanger Ingvald Bleken, og morfaren var overlærer, stortingsmann og ordfører i Trondheim Ole Konrad Ribsskog.

Bleken er utdannet fra Statens kunstakademi (194953), der han studerte under professor Jean Heiberg. I 1950 deltok han i radér-klassen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole under Chrix Dahl.

Bleken arbeidet fra 1960 til 1972 som førsteamanuensis ved Institutt for form og farge på NTH. I deler av denne perioden, 1961 til 1970, var han medlem av Gruppe 5, sammen med Ramon Isern, Halvdan Ljøsne, Lars Tiller og Roar Wold, alle ansatt ved Arkitektavdelingen på NTH.

Om Blekens produksjon[rediger | rediger kilde]

Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Videre er Bleken kjent for å bruke litterære verker som utgangspunkt for sine bilder. Doktor Faustus av Thomas Mann, Hedda Gabler av Henrik Ibsen og Prosessen av Franz Kafka er verker som han stadig vender tilbake til i sin produksjon. Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement er sentrale temaer hos Bleken.

Han vant konkurransen om det offisielle signingsbildet av Kong Harald V og Dronning Sonja, bildet henger i dag i Stiftsgården i Trondheim. Bleken har portrettert flere kjente skikkelser, blant andre Kong Olav V og Wenche Foss.

Bleken har også gjort seg sterkt bemerket som illustratør til flere skjønnlitterære verker. Han har illustrert sentrale verker som Hedda Gabler av Henrik Ibsen, Haugtussa av Arne Garborg, Mysterier av Knut Hamsun, Babettes Gjestebud av Karen Blixen og Dalen Portland av Kjartan Fløgstad.

Han laget illustrasjoner (i form av malerier) til plateomslaget til Åge Aleksandersens utgivelse Snöharpan.

Utstillinger og utsmykningsoppdrag (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Som en av Norges fremste samtidskunstnere har han siden debuten i 1951 hatt en lang rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier, blant annet Nasjonalgalleriet og Henie-Onstad Kunstsenter, samt i Galleri Ismene i Trondheim, Galleri Haaken, og Galleri Brandstrup i Oslo. Han er også innkjøpt til en rekke kunstsamlinger i Norge, blant annet til Nasjonalmuseet, Norsk Hydro og Statoil.

Bleken var festspillutstiller i Bergens Kunstforening i 1978, og i 1991 hadde han retrospektive utstillinger i Kunstnernes Hus i Oslo og i Trondhjems Kunstforening. Den store utstillingen i forbindelse med hans 70-årsdag ble vist i Trondheim kunstmuseum, i Christiansand Kunstforening og i Ålesund Kunstforening.

Han har flere betydelige utsmykningsoppgaver bak seg, blant annet i den nå revne St. Olav katolske kirke (reist i 1973 og revet i 2014) og i Olavshallen i Trondheim, i Spjelkavik kirke, og i Oslo Konserthus og på Sentralstasjonen i Oslo.

Dokumentarfilm[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble dokumentarfilmen Håkon Bleken, Maler lansert. Regien var ved Hallvard Bræin og manus ved Christopher Grøndahl. Filmen tar for seg Bleken på reise i Europa for å oppleve sine forbilder, samt Blekens barndom, som fikk stor betydning for hans kunstnerskap. Filmen hadde premiere under Kosmorama i Trondheim i mars 2009.[5]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bleken har mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt kunstneriske virke.

I 1999 ble Bleken utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Det kongelige hoff kunngjorde 4. september 2009 at kongen har forfremmet Bleken til kommandør av St. Olavs Orden «for hans virke som billedkunstner».[6] Bleken ble i 2012 tildelt Gunnerusmedaljen.[7]

I 2005 ble han tildelt Anders Jahres kulturpris.[8] Adresseavisen utropte i 2003 Bleken til Årets trønder. I 2012 ble han hedret med Neshornet, Klassekampens kulturpris.

I 2018 fikk han Trondheim kommunes hederspris.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008060900023#5
  2. ^ Artists of the World Online, Håkon Bleken, 10128804
  3. ^ Benezit Dictionary of Artists, Haakon Bleken, B00020852
  4. ^ RKDartists, 9. okt. 2017, Håkon Bleken, 419058
  5. ^ Filmen omtalt på Kosmoramas nettsider. Besøkt 23.03.2009[død lenke]
  6. ^ Utnevnelse til St. Olavs Orden, kongehuset.no.
  7. ^ «Innehavere av Gunnerusmedaljen», Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.
  8. ^ «Kulturpris til Bleken», adressa.no, 08.09.2005
  9. ^ «Håkon Bleken får Trondheim bys hederspris» (pressemelding). Adresseavisen. 6. februar 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Karl Ove Knausgård
Solveig Aareskjold
Vinner av Neshornet, Klassekampens kulturpris
sammen med Vigdis Hjorth

Neste mottaker:
Vanessa Baird
Rune Slagstad