Liste over land etter HDI (2013)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er basert på rapporten for 2013. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2013, publisert 14. mars 2013)[1]

██ 0.900 og over

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ 0.300–0.349

██ under 0.300

██ Data ikke tilgjengelig

Verdenskart etter kategori.

██ Veldig høy HDI

██ Lav HDI

██ Høy HDI

██ Data ikke tilgjengelig

██ Medium HDI

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2013. Årets rapport har tittelen «Sør reiser seg – menneskelig framgang i en mangfoldig verden».[2]

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og har siden 1990 blitt brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over land[rediger | rediger kilde]

  • Increase2.svg = forbedret plassering.
  • Steady2.svg = ingen endring.
  • Decrease2.svg = nedgang i forhold til fjoråret.
  • Likt tall i tabellene nedenfor tilsier ikke automatisk delt plassering da FN benytter seks desimaler i sine tall

Veldig høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[3]
1 Steady2.svg Norge Norge 0.955 Increase2.svg 0.003
2 Steady2.svg Australia Australia 0.938 Increase2.svg 0.003
3 Increase2.svg (1) USA USA 0.937 Increase2.svg 0.003
4 Decrease2.svg (1) Nederland Nederland 0.921 Increase2.svg 0.002
5 Increase2.svg (3) Tyskland Tyskland 0.920 Increase2.svg 0.004
6 Decrease2.svg (1) New Zealand New Zealand 0.919 Increase2.svg 0.002
7 Decrease2.svg (2) Irland Irland 0.916 Steady2.svg
7 Increase2.svg (3) Sverige Sverige 0.916 Increase2.svg 0.003
9 Increase2.svg (2) Sveits Sveits 0.913 Increase2.svg 0.001
10 Increase2.svg (2) Japan Japan 0.912 Increase2.svg 0.003
11 Decrease2.svg (5) Canada Canada 0.911 Increase2.svg 0.002
12 Increase2.svg (3) Sør-Korea Sør-Korea 0.909 Increase2.svg 0.004
13 Steady2.svg Hongkong Hongkong 0.906 Increase2.svg 0.006
13 Steady2.svg Island Island 0.906 Increase2.svg 0.005
15 Increase2.svg (1) Danmark Danmark 0.901 Increase2.svg 0.002
16 Increase2.svg (1) Israel Israel 0.900 Increase2.svg 0.004
17 Increase2.svg (1) Belgia Belgia 0.897 Increase2.svg 0.001
18 Increase2.svg (1) Østerrike Østerrike 0.895 Increase2.svg 0.003
18 Increase2.svg (8) Singapore Singapore 0.895 Increase2.svg 0.003
20 Steady2.svg Frankrike Frankrike 0.893 Increase2.svg 0.002
21 Increase2.svg (1) Finland Finland 0.892 Increase2.svg 0.002
21 Decrease2.svg (1) Slovenia Slovenia 0.892 Steady2.svg
23 Steady2.svg Spania Spania 0.885 Increase2.svg 0.001
24 Decrease2.svg (16) Liechtenstein Liechtenstein 0.883 Increase2.svg 0.001
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[3]
25 Decrease2.svg (1) Italia Italia 0.881 Steady2.svg
26 Decrease2.svg (1) Luxembourg Luxembourg 0.875 Steady2.svg
26 Increase2.svg (2) Storbritannia Storbritannia 0.875 Increase2.svg 0.001
28 Decrease2.svg (1) Tsjekkia Tsjekkia 0.873 Increase2.svg 0.002
29 Steady2.svg Hellas Hellas 0.860 Decrease2.svg 0.006
30 Increase2.svg (2) Brunei Brunei 0.855 Increase2.svg 0.001
31 Steady2.svg Kypros Kypros 0.848 Decrease2.svg 0.001
32 Increase2.svg (4) Malta Malta 0.847 Increase2.svg 0.003
33 Decrease2.svg (1) Andorra Andorra 0.846 Steady2.svg
33 Increase2.svg (1) Estland Estland 0.846 Increase2.svg 0.007
35 Steady2.svg Slovakia Slovakia 0.840 Increase2.svg 0.004
36 Increase2.svg (1) Qatar Qatar 0.834 Increase2.svg 0.007
37 Increase2.svg (1) Ungarn Ungarn 0.831 Increase2.svg 0.002
38 Increase2.svg (9) Barbados Barbados 0.825 Increase2.svg 0.002
39 Steady2.svg Polen Polen 0.821 Increase2.svg 0.004
40 Increase2.svg (3) Chile Chile 0.819 Increase2.svg 0.006
41 Decrease2.svg (1) Litauen Litauen 0.818 Increase2.svg 0.008
41 Decrease2.svg (11) De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.818 Increase2.svg 0.002
43 Decrease2.svg (2) Portugal Portugal 0.816 Decrease2.svg 0.001
44 Decrease2.svg (1) Latvia Latvia 0.814 Increase2.svg 0.009
45 Steady2.svg Argentina Argentina 0.811 Increase2.svg 0.006
46 Increase2.svg (6) Seychellene Seychellene 0.806 Increase2.svg 0.007
47 Decrease2.svg (1) Kroatia Kroatia 0.805 Increase2.svg 0.001

Høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
48 Decrease2.svg (6) Bahrain Bahrain 0.796 Increase2.svg 0.002
49 Increase2.svg (4) Bahamas Bahamas 0.794 Increase2.svg 0.003
50 Increase2.svg (15) Hviterussland Hviterussland 0.793 Increase2.svg 0.008
51 Decrease2.svg (3) Uruguay Uruguay 0.792 Increase2.svg 0.007
52 Increase2.svg (1) Montenegro Montenegro 0.791 Increase2.svg 0.004
52 Decrease2.svg (3) Palau Palau 0.791 Increase2.svg 0.012
54 Increase2.svg (8) Kuwait Kuwait 0.790 Increase2.svg 0.004
55 Increase2.svg (11) Russland Russland 0.788 Increase2.svg 0.006
56 Decrease2.svg (6) Romania Romania 0.786 Increase2.svg 0.003
57 Decrease2.svg (4) Bulgaria Bulgaria 0.782 Increase2.svg 0.004
57 Decrease2.svg (1) Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.782 Increase2.svg 0.005
59 Decrease2.svg (8) Cuba Cuba 0.780 Increase2.svg 0.005
59 Increase2.svg (1) Panama Panama 0.780 Increase2.svg 0.010
61 Decrease2.svg (5) Mexico Mexico 0.775 Increase2.svg 0.005
62 Increase2.svg (7) Costa Rica Costa Rica 0.773 Increase2.svg 0.005
63 Increase2.svg (4) Grenada Grenada 0.770 Increase2.svg 0.002
64 Decrease2.svg (2) Libya Libya 0.769 Decrease2.svg 0.004
64 Decrease2.svg (3) Malaysia Malaysia 0.769 Increase2.svg 0.006
64 Decrease2.svg (5) Serbia Serbia 0.769 Increase2.svg 0.002
67 Decrease2.svg (7) Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.760 Decrease2.svg 0.001
67 Decrease2.svg (5) Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.760 Increase2.svg 0.002
69 Decrease2.svg (1) Kasakhstan Kasakhstan 0.754 Increase2.svg 0.010
70 Steady2.svg Albania Albania 0.749 Increase2.svg 0.003
71 Increase2.svg (1) Venezuela Venezuela 0.748 Increase2.svg 0.004
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
72 Increase2.svg (10) Dominica Dominica 0.745 Increase2.svg 0.002
72 Increase2.svg (2) Georgia Georgia 0.745 Increase2.svg 0.010
72 Decrease2.svg (2) Libanon Libanon 0.745 Increase2.svg 0.002
72 Steady2.svg Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis 0.745 Steady2.svg
76 Increase2.svg (13) Iran Iran 0.742 Increase2.svg 0.002
77 Increase2.svg (4) Peru Peru 0.741 Increase2.svg 0.008
78 Steady2.svg Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.740 Increase2.svg 0.004
78 Decrease2.svg (1) Ukraina Ukraina 0.740 Increase2.svg 0.007
80 Decrease2.svg (2) Mauritius Mauritius 0.737 Increase2.svg 0.005
81 Decrease2.svg (7) Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.735 Increase2.svg 0.002
82 Decrease2.svg (6) Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.734 Steady2.svg
83 Increase2.svg (3) Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene 0.733 Increase2.svg 0.002
84 Increase2.svg (6) Oman Oman 0.731 Increase2.svg 0.003
85 Steady2.svg Brasil Brasil 0.730 Increase2.svg 0.004
86 Decrease2.svg (6) Jamaica Jamaica 0.730 Increase2.svg 0.003
87 Steady2.svg Armenia Armenia 0.729 Increase2.svg 0.007
88 Decrease2.svg (5) Saint Lucia Saint Lucia 0.725 Increase2.svg 0.002
89 Decrease2.svg (5) Ecuador Ecuador 0.724 Increase2.svg 0.005
90 Increase2.svg (2) Tyrkia Tyrkia 0.722 Increase2.svg 0.007
91 Decrease2.svg (3) Colombia Colombia 0.719 Increase2.svg 0.005
92 Increase2.svg (5) Sri Lanka Sri Lanka 0.715 Increase2.svg 0.010
93 Increase2.svg (1) Algerie Algerie 0.713 Increase2.svg 0.003
94 Steady2.svg Tunisia Tunisia 0.712 Increase2.svg 0.002

Medium utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
95 Decrease2.svg (4) Tonga Tonga 0.710 Increase2.svg 0.001
96 Decrease2.svg (4) Belize Belize 0.702 Increase2.svg 0.002
96 Increase2.svg (2) Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.702 Increase2.svg 0.005
96 Increase2.svg (3) Fiji Fiji 0.702 Increase2.svg 0.003
96 Increase2.svg (3) Samoa Samoa 0.702 Increase2.svg 0.003
100 Decrease2.svg (6) Jordan Jordan 0.700 Increase2.svg 0.001
101 Steady2.svg Kina Kina 0.699 Increase2.svg 0.010
102 Steady2.svg Turkmenistan Turkmenistan 0.698 Increase2.svg 0.010
Increase2.svg (1) Jorden 0.694 Increase2.svg
103 Steady2.svg Thailand Thailand 0.690 Increase2.svg 0.004
104 Increase2.svg (5) Maldivene Maldivene 0.688 Increase2.svg 0.005
105 Decrease2.svg (1) Surinam Surinam 0.684 Increase2.svg 0.005
106 Decrease2.svg (1) Gabon Gabon 0.683 Increase2.svg 0.007
107 Decrease2.svg (2) El Salvador El Salvador 0.680 Increase2.svg 0.002
108 Steady2.svg Bolivia Bolivia 0.675 Increase2.svg 0.007
108 Increase2.svg (2) Mongolia Mongolia 0.675 Increase2.svg 0.018
110 Increase2.svg (4) Palestina Palestina 0.670 Increase2.svg 0.008
111 Decrease2.svg (4) Paraguay Paraguay 0.669 Increase2.svg 0.001
112 Steady2.svg Egypt Egypt 0.662 Increase2.svg 0.001
113 Decrease2.svg (2) Moldova Moldova 0.660 Increase2.svg 0.008
114 Decrease2.svg (2) Filippinene Filippinene 0.654 Increase2.svg 0.005
114 Steady2.svg Usbekistan Usbekistan 0.654 Increase2.svg 0.010
116 Increase2.svg (3) Syria Syria 0.648 Increase2.svg 0.002
117 Decrease2.svg (1) Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.645 Increase2.svg 0.006
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
118 Decrease2.svg (1) Guyana Guyana 0.636 Increase2.svg 0.008
119 Decrease2.svg (1) Botswana Botswana 0.634 Increase2.svg 0.001
120 Steady2.svg Honduras Honduras 0.632 Increase2.svg 0.003
121 Increase2.svg (3) Indonesia Indonesia 0.629 Increase2.svg 0.009
121 Increase2.svg (1) Kiribati Kiribati 0.629 Increase2.svg 0.001
121 Increase2.svg (2) Sør-Afrika Sør-Afrika 0.629 Increase2.svg 0.008
124 Steady2.svg Vanuatu Vanuatu 0.626 Increase2.svg 0.003
125 Increase2.svg (1) Kirgisistan Kirgisistan 0.622 Increase2.svg 0.007
125 Increase2.svg (2) Tadsjikistan Tadsjikistan 0.622 Increase2.svg 0.010
127 Increase2.svg (1) Vietnam Vietnam 0.617 N/A
128 Decrease2.svg (8) Namibia Namibia 0.608 Increase2.svg 0.004
129 Steady2.svg Nicaragua Nicaragua 0.599 Increase2.svg 0.006
130 Steady2.svg Marokko Marokko 0.591 Increase2.svg 0.005
131 Increase2.svg (1) Irak Irak 0.590 Increase2.svg 0.012
132 Increase2.svg (1) Kapp Verde Kapp Verde 0.586 Increase2.svg 0.005
133 Decrease2.svg (2) Guatemala Guatemala 0.581 Increase2.svg 0.002
134 Increase2.svg (13) Øst-Timor Øst-Timor 0.576 Increase2.svg 0.011
135 Steady2.svg Ghana Ghana 0.558 Increase2.svg 0.018
136 Steady2.svg Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 0.554 Increase2.svg 0.007
136 Decrease2.svg (2) India India 0.554 Increase2.svg 0.007
138 Increase2.svg (1) Kambodsja Kambodsja 0.543 Increase2.svg 0.011
138 Steady2.svg Laos Laos 0.543 Increase2.svg 0.009
140 Steady2.svg Bhutan Bhutan 0.538 Increase2.svg 0.013
141 Decrease2.svg (1) Swaziland Swaziland 0.536 Increase2.svg 0.004

Lav HDI[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
142 Decrease2.svg (5) Republikken Kongo Republikken Kongo 0.534 Increase2.svg 0.005
143 Decrease2.svg (1) Salomonøyene Salomonøyene 0.530 Increase2.svg 0.008
144 Decrease2.svg (1) São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 0.525 Increase2.svg 0.005
145 Decrease2.svg (2) Kenya Kenya 0.519 Increase2.svg 0.008
146 Steady2.svg Bangladesh Bangladesh 0.515 Increase2.svg 0.007
146 Decrease2.svg (1) Pakistan Pakistan 0.515 Increase2.svg 0.003
148 Steady2.svg Angola Angola 0.508 Increase2.svg 0.006
149 Steady2.svg Burma Burma 0.498 Increase2.svg 0.008
150 Steady2.svg Kamerun Kamerun 0.495 Increase2.svg 0.007
151 Steady2.svg Madagaskar Madagaskar 0.483 Decrease2.svg 0.001
152 Steady2.svg Tanzania Tanzania 0.476 Increase2.svg 0.010
153 Increase2.svg (2) Nigeria Nigeria 0.471 Increase2.svg 0.009
154 Increase2.svg (1) Senegal Senegal 0.470 Steady2.svg
155 Increase2.svg (4) Mauritania Mauritania 0.467 Increase2.svg 0.003
156 Decrease2.svg (4) Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.466 Increase2.svg 0.008
157 Steady2.svg Nepal Nepal 0.463 Increase2.svg 0.005
158 Increase2.svg (2) Lesotho Lesotho 0.461 Increase2.svg 0.009
159 Increase2.svg (3) Togo Togo 0.459 Increase2.svg 0.007
160 Decrease2.svg (6) Jemen Jemen 0.458 N/A
161 Decrease2.svg (3) Haiti Haiti 0.456 Increase2.svg 0.006
161 Steady2.svg Uganda Uganda 0.456 Increase2.svg 0.006
163 Increase2.svg (1) Zambia Zambia 0.448 N/A
164 Steady2.svg Djibouti Djibouti 0.445 Increase2.svg 0.014
Rank Land HDI
Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra 2011 til 2013-rapporten[1] Nye 2013-estimater for 2012
[1]
Endring fra nye 2012 data og korrigerte data fra 2010
[1]
165 Increase2.svg (3) Gambia Gambia 0.439 Increase2.svg 0.002
166 Increase2.svg (1) Benin Benin 0.436 Increase2.svg 0.004
167 Decrease2.svg (1) Rwanda Rwanda 0.434 Increase2.svg 0.009
168 Increase2.svg (2) Elfenbenskysten Elfenbenskysten 0.432 Increase2.svg 0.005
169 Decrease2.svg (6) Komorene Komorene 0.429 Increase2.svg 0.003
170 Steady2.svg Malawi Malawi 0.418 Increase2.svg 0.005
171 Decrease2.svg (2) Sudan Sudan 0.414 Increase2.svg 0.003
172 Increase2.svg (1) Zimbabwe Zimbabwe 0.397 Decrease2.svg 0.001
173 Increase2.svg (1) Etiopia Etiopia 0.396 Increase2.svg 0.009
174 Increase2.svg (8) Liberia Liberia 0.388 Increase2.svg 0.021
175 Decrease2.svg (3) Afghanistan Afghanistan 0.374 Increase2.svg 0.006
176 Steady2.svg Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.364 Increase2.svg 0.003
177 Increase2.svg (3) Sierra Leone Sierra Leone 0.359 Increase2.svg 0.013
178 Increase2.svg (7) Burundi Burundi 0.355 Increase2.svg 0.007
178 Steady2.svg Guinea Guinea 0.355 Increase2.svg 0.006
180 Decrease2.svg (1) Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.352 Increase2.svg 0.008
181 Decrease2.svg (4) Eritrea Eritrea 0.351 Increase2.svg 0.009
182 Decrease2.svg (7) Mali Mali 0.344 Steady2.svg
183 Decrease2.svg (2) Burkina Faso Burkina Faso 0.343 Increase2.svg 0.009
184 Decrease2.svg (1) Tsjad Tsjad 0.340 Increase2.svg 0.004
185 Decrease2.svg (1) Mosambik Mosambik 0.327 Increase2.svg 0.009
186 Increase2.svg (1) Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.304 Increase2.svg 0.009
187 Steady2.svg Niger Niger 0.304 Increase2.svg 0.006

Liste over land etter kontinent[rediger | rediger kilde]

Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Seychellene Seychellene 0.806
Høy utviklingsgrad
2 Libya Libya 0.769
3 Mauritius Mauritius 0.737
4 Algerie Algerie 0.713
5 Tunisia Tunisia 0.712
Medium utviklingsgrad
6 Gabon Gabon 0.683
7 Egypt Egypt 0.662
8 Botswana Botswana 0.634
9 Sør-Afrika Sør-Afrika 0.629
10 Namibia Namibia 0.608
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.304
1 Niger Niger 0.304
3 Mosambik Mosambik 0.327
4 Tsjad Tsjad 0.340
5 Burkina Faso Burkina Faso 0.343
6 Mali Mali 0.344
7 Eritrea Eritrea 0.351
8 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.352
9 Guinea Guinea 0.355
10 Burundi Burundi 0.355

Nord- og Sør-Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 USA USA 0.937
2 Canada Canada 0.911
3 Barbados Barbados 0.825
4 Chile Chile 0.819
5 Argentina Argentina 0.811
Høy utviklingsgrad
6 Bahamas Bahamas 0.794
7 Uruguay Uruguay 0.792
8 Cuba Cuba 0.780
8 Panama Panama 0.780
10 Mexico Mexico 0.775
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Haiti Haiti 0.456
Medium utviklingsgrad
2 Guatemala Guatemala 0.581
3 Nicaragua Nicaragua 0.599
4 Honduras Honduras 0.632
5 Guyana Guyana 0.636
6 Paraguay Paraguay 0.669
7 Bolivia Bolivia 0.675
8 El Salvador El Salvador 0.680
9 Surinam Surinam 0.684
10 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.702
10 Belize Belize 0.702

Asia og Oseania[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.938
2 New Zealand New Zealand 0.919
3 Japan Japan 0.912
4 Sør-Korea Sør-Korea 0.909
5 Hongkong Hongkong 0.906
6 Israel Israel 0.900
7 Singapore Singapore 0.895
8 Brunei Brunei 0.855
9 Kypros Kypros 0.848
10 Qatar Qatar 0.834
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Afghanistan Afghanistan 0.374
2 Jemen Jemen 0.458
3 Nepal Nepal 0.463
4 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.466
5 Burma Burma 0.498
6 Pakistan Pakistan 0.515
7 Salomonøyene Salomonøyene 0.530
Medium utviklingsgrad
8 Bhutan Bhutan 0.538
9 Laos Laos 0.543
9 Kambodsja Kambodsja 0.543

Europa[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.955
2 Nederland Nederland 0.921
3 Tyskland Tyskland 0.920
4 Irland Irland 0.916
4 Sverige Sverige 0.916
6 Sveits Sveits 0.913
7 Island Island 0.906
8 Danmark Danmark 0.901
9 Belgia Belgia 0.897
10 Østerrike Østerrike 0.895
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Medium utviklingsgrad
1 Moldova Moldova 0.660
Høy utviklingsgrad
2 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.735
3 Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.740
3 Ukraina Ukraina 0.740
5 Albania Albania 0.749
6 Serbia Serbia 0.769
7 Bulgaria Bulgaria 0.782
8 Romania Romania 0.786
9 Russland Russland 0.788
10 Montenegro Montenegro 0.791

Andre lister uavhengig av verdensdel[rediger | rediger kilde]

Medlemmer i Den arabiske liga[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Qatar Qatar 0.834
2 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.818
Høy utviklingsgrad
3 Bahrain Bahrain 0.796
4 Kuwait Kuwait 0.790
5 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.782
6 Libya Libya 0.769
7 Libanon Libanon 0.745
8 Oman Oman 0.731
9 Algerie Algerie 0.713
10 Tunisia Tunisia 0.712
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Sudan Sudan 0.414
2 Komorene Komorene 0.429
3 Djibouti Djibouti 0.445
4 Jemen Jemen 0.458
5 Mauritania Mauritania 0.467
Medium utviklingsgrad
6 Irak Irak 0.590
7 Marokko Marokko 0.591
8 Egypt Egypt 0.662
9 Palestina Palestina 0.670
10 Jordan Jordan 0.700

Europarådet[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.955
2 Nederland Nederland 0.921
3 Tyskland Tyskland 0.920
4 Irland Irland 0.916
5 Sverige Sverige 0.916
6 Sveits Sveits 0.913
7 Island Island 0.906
8 Danmark Danmark 0.901
9 Belgia Belgia 0.897
10 Østerrike Østerrike 0.895
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Medium utviklingsgrad
1 Moldova Moldova 0.660
Høy utviklingsgrad
2 Tyrkia Tyrkia 0.722
3 Armenia Armenia 0.729
4 Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.734
5 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.735
6 Ukraina Ukraina 0.740
7 Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.740
8 Georgia Georgia 0.745
9 Albania Albania 0.749
10 Serbia Serbia 0.769

Øst-Asia og Stillehavslandene[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Australia Australia 0.938
2 New Zealand New Zealand 0.919
3 Japan Japan 0.912
4 Sør-Korea Sør-Korea 0.909
5 Hongkong Hongkong 0.906
6 Singapore Singapore 0.895
7 Brunei Brunei 0.855
Høy utviklingsgrad
8 Palau Palau 0.791
9 Malaysia Malaysia 0.769
10 Tonga Tonga 0.710
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.466
2 Burma Burma 0.498
3 Salomonøyene Salomonøyene 0.530
Medium utviklingsgrad
4 Laos Laos 0.543
5 Kambodsja Kambodsja 0.543
6 Øst-Timor Øst-Timor 0.576
7 Vietnam Vietnam 0.617
8 Vanuatu Vanuatu 0.626
9 Indonesia Indonesia 0.629
10 Kiribati Kiribati 0.629

EU[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Nederland Nederland 0.921
2 Tyskland Tyskland 0.920
3 Irland Irland 0.916
4 Sverige Sverige 0.916
5 Danmark Danmark 0.901
6 Belgia Belgia 0.897
7 Østerrike Østerrike 0.895
8 Frankrike Frankrike 0.893
9 Finland Finland 0.892
10 Slovenia Slovenia 0.892
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Høy utviklingsgrad
1 Bulgaria Bulgaria 0.782
2 Romania Romania 0.786
Veldig høy utviklingsgrad
3 Latvia Latvia 0.814
4 Portugal Portugal 0.816
5 Litauen Litauen 0.818
6 Polen Polen 0.821
7 Ungarn Ungarn 0.831
8 Slovakia Slovakia 0.840
9 Estland Estland 0.846
10 Malta Malta 0.847

Latin-Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Chile Chile 0.819
2 Argentina Argentina 0.811
Høy utviklingsgrad
3 Uruguay Uruguay 0.792
4 Cuba Cuba 0.780
5 Panama Panama 0.780
6 Mexico Mexico 0.775
7 Costa Rica Costa Rica 0.773
8 Venezuela Venezuela 0.748
9 Peru Peru 0.741
10 Brasil Brasil 0.730
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Medium utviklingsgrad
1 Guatemala Guatemala 0.581
2 Nicaragua Nicaragua 0.599
3 Honduras Honduras 0.632
4 Paraguay Paraguay 0.669
5 Bolivia Bolivia 0.680
6 El Salvador El Salvador 0.680
7 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.702
Høy utviklingsgrad
8 Colombia Colombia 0.719
9 Ecuador Ecuador 0.724
10 Brasil Brasil 0.730

Midtøsten og Nord-Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Israel Israel 0.900
2 Kypros Kypros 0.848
3 Qatar Qatar 0.834
4 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.818
Høy utviklingsgrad
5 Bahrain Bahrain 0.796
6 Kuwait Kuwait 0.790
7 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.782
8 Libya Libya 0.769
9 Georgia Georgia 0.745
10 Libanon Libanon 0.745
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Sudan Sudan 0.414
2 Jemen Jemen 0.458
Medium utviklingsgrad
3 Irak Irak 0.590
4 Marokko Marokko 0.591
5 Syria Syria 0.648
6 Egypt Egypt 0.662
7 Palestina Palestina 0.670
8 Jordan Jordan 0.700
Høy utviklingsgrad
9 Tunisia Tunisia 0.712
10 Algerie Algerie 0.713

OECD[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Norge Norge 0.955
2 Australia Australia 0.938
3 USA USA 0.937
4 Nederland Nederland 0.921
5 Tyskland Tyskland 0.920
6 New Zealand New Zealand 0.919
7 Irland Irland 0.916
8 Sverige Sverige 0.916
9 Sveits Sveits 0.913
10 Japan Japan 0.912
10 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Høy utviklingsgrad
1 Tyrkia Tyrkia 0.722
2 Mexico Mexico 0.775
Veldig høy utviklingsgrad
3 Portugal Portugal 0.816
4 Chile Chile 0.819
5 Polen Polen 0.821
6 Ungarn Ungarn 0.831
7 Slovakia Slovakia 0.840
8 Estland Estland 0.846
9 Hellas Hellas 0.860
10 Tsjekkia Tsjekkia 0.873

OPEC[rediger | rediger kilde]

6 høyeste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Veldig høy utviklingsgrad
1 Qatar Qatar 0.834
2 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.818
Høy utviklingsgrad
3 Kuwait Kuwait 0.790
4 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.782
5 Libya Libya 0.769
6 Venezuela Venezuela 0.748
6 laveste HDI
Rank Land HDI
Nye estimater for 2012 fra 2013
Lav utviklingsgrad
1 Nigeria Nigeria 0.471
2 Angola Angola 0.508
Medium utviklingsgrad
3 Irak Irak 0.590
Høy utviklingsgrad
4 Algerie Algerie 0.713
5 Ecuador Ecuador 0.724
6 Iran Iran 0.742

Land som ikke er med i den siste rapporten[rediger | rediger kilde]

FN-medlemmer (siste data fra UNDP)
År Land HDI Rank Kilde
Publikasjon Data
Veldig høy utviklingsgrad
2009 2008 San Marino San Marino 0.961 21 [4]
2009 2008 Monaco Monaco 0.956 25 [4]
Medium utviklingsgrad
2009 2008 Marshalløyene Marshalløyene 0.738 155 [4]
2009 2008 Nord-Korea Nord-Korea 0.733 156 [4]
2009 2008 Nauru Nauru 0.721 164 [4]
2009 2008 Tuvalu Tuvalu 0.711 168 [4]
Lav utviklingsgrad
2009 2008 Somalia Somalia 0.364 229 [4]
Other
N/A N/A Sør-Sudan Sør-Sudan N/A N/A FN-medlem ikke listet i rapporten
Note: 2009-rapporten bruker den gamle HDI-formelen
Land eller territorier utenfor FN (ikke kalkulert av UNDP)
År Land eller territorium HDI Rank Kilde
Publikasjon Data
Veldig høy utviklingsgrad
2011 2011 Taiwan Taiwan 0.882 22 [nb 1]
2012 2011 Macao Macao 0.868 25 [7]
2009 2008 Jersey Jersey 0.985 2 [4]
2009 2008 Caymanøyene Caymanøyene 0.983 4 [4]
2009 2008 Bermuda Bermuda 0.981 7 [4]
2009 2008 Guernsey Guernsey 0.975 9 [4]
2009 2008 Gibraltar Gibraltar 0.961 20 [4]
2009 2008 Norfolkøya Norfolkøya 0.958 23 [4]
2009 2008 Færøyene Færøyene 0.950 33 [4]
2009 2008 Man Man 0.950 34 [4]
2009 2008 De britiske Jomfruøyer De britiske Jomfruøyer 0.945 35 [4]
2009 2008 Falklandsøyene Falklandsøyene 0.933 43 [4]
2009 2008 Aruba Aruba 0.908 49 [4]
2009 2008 Puerto Rico Puerto Rico 0.905 52 [4]
2009 2008 Martinique Martinique 0.904 53 [4]
2009 2008 Guam Guam 0.901 54 [4]
Høy utviklingsgrad
2012 2012 Kosovo Kosovo* 0.714 87 [8]
2009 2008 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 0.895 58 [4]
2009 2008 De amerikanske Jomfruøyer De amerikanske Jomfruøyer 0.894 59 [4]
2009 2008 Nord-Marianene Nord-Marianene 0.875 71 [4]
2009 2008 Turks- og Caicosøyene Turks- og Caicosøyene 0.873 72 [4]
2009 2008 Grønland Grønland 0.869 76 [4]
2009 2008 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 0.869 77 [4]
2009 2008 Saint-Pierre og Miquelon Saint-Pierre og Miquelon 0.865 78 [4]
2009 2008 Anguilla Anguilla 0.865 79 [4]
2009 2008 Guadeloupe Guadeloupe 0.839 91 [4]
2009 2008 Cookøyene Cookøyene 0.829 101 [4]
2009 2008 Amerikansk Samoa Amerikansk Samoa 0.827 103 [4]
2009 2008 Montserrat Montserrat 0.821 106 [4]
2009 2008 Fransk Guyana Fransk Guyana 0.811 116 [4]
Medium utviklingsgrad
2009 2008 Réunions våpen Réunion 0.799 123 [4]
2009 2008 St. Helena St. Helena 0.797 125 [4]
2009 2008 Niue Niue 0.794 129 [4]
2009 2008 Wallis og Futuna Wallis og Futuna 0.793 132 [4]
2009 2008 Tokelau Tokelau 0.750 149 [4]
2009 2008 Mayotte Mayotte 0.616 184 [4]
* kalkulert av UNDP

Tidligere førsteplasser[rediger | rediger kilde]

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Republikken Kina (Taiwan) er ikke medlem av FN. HDI-rapporten inkluderer ikke Taiwan som en del av Folkerepublikken Kina når tallene for Kina beregnes.(se [5]). Taiwans myndigheter beregnet sin HDI til 0.882.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab «Human Development Report 2013 - The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World». HDRO (Human Development Report Office United Nations Development Programme. 
  2. ^ «Human Development Report 2013 - Norsk sammendrag» (PDF). FN-sambandet. 14. mars 2013. Arkivert fra originalen (PDF) 24. desember 2013. Besøkt 21. desember 2013. 
  3. ^ a b «International Human Development Indicators». Human Development Report 2013, The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World. United Nations Development Programme. Besøkt 23. mars 2013. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak Filling Gaps in the Human Development Index Arkivert 5. oktober 2011 hos Wayback Machine., United Nations ESCAP, February 2009
  5. ^ http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2010_EN_Readers_reprint.pdf
  6. ^ «2011中華民國人類發展指數 (HDI)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2011. Besøkt 21. november 2011. 
  7. ^ The UN does not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI.Macau in Figures, 2013
  8. ^ «Human Development Report - Kosovo 2012» (PDF). UNDP. 2012. Arkivert fra originalen (PDF) 27. april 2013. Besøkt 14. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]