Liste over land etter HDI (2010)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er basert på rapporten for 2010. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2007, publisert 5. oktober 2009)

██ 0.950 og over

██ 0.900–0.949

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ under 0.350

██ Data ikke tilgjengelig

(Kart for fargeblinde) – for dem som ikke kan skille mellom rødt og grønt (2007).

Dette er en liste over land etter HDI, som beskrevet i FNs Development Programme Report 2010. Årets rapport har tittelen «En nasjons egentlige rikdom: veier til menneskelig utvikling».

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og blir fra 1990 brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over land[rediger | rediger kilde]

  • Increase2.svg = økning.
  • Steady2.svg = ingen endring.
  • Decrease2.svg = nedgang.
  • Like HDI-verdier fører ikke til delt plassering siden FN opererer med seks desimaler i utregningene sine.

Denne utgaven av indeksen ble publisert 4. november 2010.

Meget høy HDI[rediger | rediger kilde]

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010-data
[1][nb 1]
Endring
[nb 1][1]
1 Steady2.svg Norge Norge 0.938 Increase2.svg 0.001
2 Steady2.svg Australia Australia 0.937 Increase2.svg 0.002
3 Increase2.svg (17) New Zealand New Zealand 0.907 Increase2.svg 0.003
4 Increase2.svg (9) USA USA 0.902 Increase2.svg 0.003
5 Steady2.svg Irland Irland 0.895 Increase2.svg 0.001
6 Increase2.svg (13) Liechtenstein Liechtenstein 0.891 Increase2.svg 0.002
7 Decrease2.svg (1) Nederland Nederland 0.890 Increase2.svg 0.002
8 Decrease2.svg (4) Canada Canada 0.888 Increase2.svg 0.002
9 Decrease2.svg (2) Sverige Sverige 0.885 Increase2.svg 0.001
10 Increase2.svg (12) Tyskland Tyskland 0.885 Increase2.svg 0.002
11 Decrease2.svg (1) Japan Japan 0.884 Increase2.svg 0.003
12 Increase2.svg (14) Sør-Korea Sør-Korea 0.877 Increase2.svg 0.005
13 Decrease2.svg (4) Sveits Sveits 0.874 Increase2.svg 0.002
14 Decrease2.svg (6) Frankrike Frankrike 0.872 Increase2.svg 0.003
15 Increase2.svg (12) Israel Israel 0.872 Increase2.svg 0.001
16 Decrease2.svg (4) Finland Finland 0.871 Increase2.svg 0.002
17 Decrease2.svg (14) Island Island 0.869 Steady2.svg
18 Decrease2.svg (1) Belgia Belgia 0.867 Increase2.svg 0.002
19 Decrease2.svg (3) Danmark Danmark 0.866 Increase2.svg 0.002
20 Decrease2.svg (5) Spania Spania 0.863 Increase2.svg 0.002
21 Increase2.svg (3) Hongkong Hongkong 0.862 Increase2.svg 0.005
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
22 Increase2.svg (3) Hellas Hellas 0.855 Increase2.svg 0.002
23 Decrease2.svg (5) Italia Italia 0.854 Increase2.svg 0.003
24 Decrease2.svg (13) Luxembourg Luxembourg 0.852 Increase2.svg 0.002
25 Decrease2.svg (11) Østerrike Østerrike 0.851 Increase2.svg 0.002
26 Decrease2.svg (5) Storbritannia Storbritannia 0.849 Increase2.svg 0.002
27 Decrease2.svg (5) Singapore Singapore 0.846 Increase2.svg 0.005
28 Increase2.svg (8) Tsjekkia Tsjekkia 0.841 Steady2.svg
29 Steady2.svg Slovenia Slovenia 0.828 Increase2.svg 0.002
30 Increase2.svg (2) Andorra Andorra 0.824 Increase2.svg 0.002
31 Increase2.svg (11) Slovakia Slovakia 0.818 Increase2.svg 0.003
32 Increase2.svg (3) De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.815 Increase2.svg 0.003
33 Increase2.svg (5) Malta Malta 0.815 Increase2.svg 0.002
34 Increase2.svg (6) Estland Estland 0.812 Increase2.svg 0.003
35 Decrease2.svg (3) Kypros Kypros 0.810 Increase2.svg 0.001
36 Increase2.svg (7) Ungarn Ungarn 0.805 Increase2.svg 0.002
37 Decrease2.svg (7) Brunei Brunei 0.805 Increase2.svg 0.001
38 Decrease2.svg (5) Qatar Qatar 0.803 Increase2.svg 0.005
39 Steady2.svg Bahrain Bahrain 0.801 Increase2.svg 0.003
40 Decrease2.svg (6) Portugal Portugal 0.795 Increase2.svg 0.004
41 Steady2.svg Polen Polen 0.795 Increase2.svg 0.004
42 Decrease2.svg (5) Barbados Barbados 0.788 Increase2.svg 0.001

Høy HDI[rediger | rediger kilde]

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
43 Increase2.svg (9) Bahamas Bahamas 0.784 Increase2.svg 0.001
44 Increase2.svg (1) Chile Chile 0.783 Increase2.svg 0.004
45 Decrease2.svg (2) Litauen Litauen 0.783 Increase2.svg 0.001
46 Increase2.svg (3) Argentina Argentina 0.775 Increase2.svg 0.003
47 Decrease2.svg (16) Kuwait Kuwait 0.771 Increase2.svg 0.002
48 Steady2.svg Latvia Latvia 0.769 Steady2.svg
49 Increase2.svg (16) Montenegro Montenegro 0.769 Increase2.svg 0.001
50 Increase2.svg (13) Romania Romania 0.767 Increase2.svg 0.003
51 Decrease2.svg (6) Kroatia Kroatia 0.767 Increase2.svg 0.002
52 Decrease2.svg (2) Uruguay Uruguay 0.765 Increase2.svg 0.005
53 Increase2.svg (2) Libya Libya 0.755 Increase2.svg 0.006
54 Increase2.svg (6) Panama Panama 0.755 Increase2.svg 0.004
55 Increase2.svg (4) Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.752 Increase2.svg 0.004
56 Decrease2.svg (3) Mexico Mexico 0.750 Increase2.svg 0.004
57 Increase2.svg (9) Malaysia Malaysia 0.744 Increase2.svg 0.005
58 Increase2.svg (3) Bulgaria Bulgaria 0.743 Increase2.svg 0.002
59 Increase2.svg (5) Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.736 Increase2.svg 0.004
60 Increase2.svg (7) Serbia Serbia 0.735 Increase2.svg 0.002
61 Increase2.svg (7) Hviterussland Hviterussland 0.732 Increase2.svg 0.003
62 Decrease2.svg (8) Costa Rica Costa Rica 0.725 Increase2.svg 0.002
63 Increase2.svg (15) Peru Peru 0.723 Increase2.svg 0.005
64 Increase2.svg (6) Albania Albania 0.719 Increase2.svg 0.003
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
65 Increase2.svg (6) Russland Russland 0.719 Increase2.svg 0.005
66 Increase2.svg (16) Kasakhstan Kasakhstan 0.714 Increase2.svg 0.003
67 Increase2.svg (19) Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.713 Increase2.svg 0.003
68 Increase2.svg (8) Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.710 Increase2.svg 0.001
69 Increase2.svg (16) Ukraina Ukraina 0.710 Increase2.svg 0.004
70 Increase2.svg (18) Iran Iran 0.702 Increase2.svg 0.005
71 Increase2.svg (1) Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.701 Increase2.svg 0.004
72 Increase2.svg (9) Mauritius Mauritius 0.701 Increase2.svg 0.004
73 Increase2.svg (2) Brasil Brasil 0.699 Increase2.svg 0.006
74 Increase2.svg (15) Georgia Georgia 0.698 Increase2.svg 0.003
75 Decrease2.svg (17) Venezuela Venezuela 0.696 Steady2.svg
76 Increase2.svg (8) Armenia Armenia 0.695 Increase2.svg 0.002
77 Increase2.svg (3) Ecuador Ecuador 0.695 Increase2.svg 0.003
78 Increase2.svg (15) Belize Belize 0.694 Steady2.svg
79 Decrease2.svg (2) Colombia Colombia 0.689 Increase2.svg 0.004
80 Increase2.svg (20) Jamaica Jamaica 0.688 Increase2.svg 0.002
81 Increase2.svg (17) Tunisia Tunisia 0.683 Increase2.svg 0.006
82 Increase2.svg (14) Jordan Jordan 0.681 Increase2.svg 0.004
83 Decrease2.svg (4) Tyrkia Tyrkia 0.679 Increase2.svg 0.005
84 Increase2.svg (20) Algerie Algerie 0.677 Increase2.svg 0.006
85 Increase2.svg (14) Tonga Tonga 0.677 Increase2.svg 0.002

Medium HDI[rediger | rediger kilde]

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
86 Increase2.svg (2) Fiji Fiji 0.669 Increase2.svg 0.002
87 Decrease2.svg (1) Turkmenistan Turkmenistan 0.669 Increase2.svg 0.007
88 Decrease2.svg (1) Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.663 Increase2.svg 0.003
89 Increase2.svg (2) Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina 0.663 Increase2.svg 0.008
90 Decrease2.svg (1) El Salvador El Salvador 0.659 Increase2.svg 0.004
91 Increase2.svg (2) Sri Lanka Sri Lanka 0.658 Increase2.svg 0.005
92 Increase2.svg (7) Thailand Thailand 0.654 Increase2.svg 0.008
93 Decrease2.svg (3) Gabon Gabon 0.648 Increase2.svg 0.006
94 Increase2.svg (2) Surinam Surinam 0.646 Increase2.svg 0.003
95 Increase2.svg (2) Bolivia Bolivia 0.643 Increase2.svg 0.006
96 Decrease2.svg (1) Paraguay Paraguay 0.640 Increase2.svg 0.003
97 Increase2.svg (1) Filippinene Filippinene 0.638 Increase2.svg 0.004
98 Increase2.svg (2) Botswana Botswana 0.633 Increase2.svg 0.006
99 Decrease2.svg (5) Moldova Moldova 0.623 Increase2.svg 0.001
100 Decrease2.svg (8) Mongolia Mongolia 0.622 Decrease2.svg 0.002
101 Steady2.svg Egypt Egypt 0.620 Increase2.svg 0.004
102 Steady2.svg Usbekistan Usbekistan 0.617 Increase2.svg 0.004
103 Steady2.svg Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.614 Increase2.svg 0.005
104 Steady2.svg Guyana Guyana 0.611 Increase2.svg 0.005
105 Steady2.svg Namibia Namibia 0.606 Increase2.svg 0.004
106 Steady2.svg Honduras Honduras 0.604 Increase2.svg 0.001
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
107 Increase2.svg (2) Maldivene Maldivene 0.602 Increase2.svg 0.004
108 Decrease2.svg (1) Indonesia Indonesia 0.600 Decrease2.svg 0.003
109 Decrease2.svg (1) Kirgisistan Kirgisistan 0.598 Steady2.svg
110 Steady2.svg Sør-Afrika Sør-Afrika 0.597 Steady2.svg
111 Steady2.svg Syria Syria 0.589 Increase2.svg 0.005
112 Steady2.svg Tadsjikistan Tadsjikistan 0.580 Increase2.svg 0.019
113 Steady2.svg Vietnam Vietnam 0.572 Increase2.svg 0.003
114 Steady2.svg Marokko Marokko 0.567 Increase2.svg 0.008
115 Increase2.svg (1) Nicaragua Nicaragua 0.565 Increase2.svg 0.007
116 Decrease2.svg (1) Guatemala Guatemala 0.560 Increase2.svg 0.005
117 Steady2.svg Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 0.538 Increase2.svg 0.002
118 Steady2.svg Kapp Verde Kapp Verde 0.534 Increase2.svg 0.007
119 Steady2.svg India India 0.519 Increase2.svg 0.004
120 Steady2.svg Øst-Timor Øst-Timor 0.502 Increase2.svg 0.005
121 Steady2.svg Swaziland Swaziland 0.498 Increase2.svg 0.004
122 Increase2.svg (1) Laos Laos 0.497 Increase2.svg 0.008
123 Decrease2.svg (1) Salomonøyene Salomonøyene 0.494 Increase2.svg 0.003
124 Steady2.svg Kambodsja Kambodsja 0.494 Increase2.svg 0.003
125 Increase2.svg (1) Pakistan Pakistan 0.490 Increase2.svg 0.011
126 Decrease2.svg (1) Republikken Kongo Republikken Kongo 0.489 Increase2.svg 0.005
127 Steady2.svg São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 0.488 Increase2.svg 0.005

Lav HDI[rediger | rediger kilde]

Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
128 Increase2.svg (1) Kenya Kenya 0.470 Increase2.svg 0.008
129 Decrease2.svg (1) Bangladesh Bangladesh 0.469 Increase2.svg 0.003
130 Steady2.svg Ghana Ghana 0.467 Increase2.svg 0.006
131 Steady2.svg Kamerun Kamerun 0.460 Increase2.svg 0.006
132 Increase2.svg (1) Burma Burma 0.451 Increase2.svg 0.011
133 Decrease2.svg (1) Jemen Jemen 0.439 Increase2.svg 0.006
134 Steady2.svg Benin Benin 0.435 Increase2.svg 0.008
135 Steady2.svg Madagaskar Madagaskar 0.435 Increase2.svg 0.006
136 Steady2.svg Mauritania Mauritania 0.433 Decrease2.svg 0.002
137 Steady2.svg Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.431 Increase2.svg 0.009
138 Steady2.svg Nepal Nepal 0.428 Increase2.svg 0.002
139 Steady2.svg Togo Togo 0.428 Increase2.svg 0.003
140 Increase2.svg (1) Komorene Komorene 0.428 Increase2.svg 0.007
141 Increase2.svg (1) Lesotho Lesotho 0.427 Increase2.svg 0.004
142 Decrease2.svg (2) Nigeria Nigeria 0.423 Increase2.svg 0.003
143 Steady2.svg Uganda Uganda 0.422 Increase2.svg 0.012
144 Steady2.svg Senegal Senegal 0.411 Increase2.svg 0.006
145 Steady2.svg Haiti Haiti 0.404 Increase2.svg 0.006
146 Increase2.svg (2) Angola Angola 0.403 Increase2.svg 0.008
147 Steady2.svg Djibouti Djibouti 0.402 Increase2.svg 0.006
148 Decrease2.svg (2) Tanzania Tanzania 0.398 Increase2.svg 0.005
Rangering Land HDI
2010 Endring 2010 Endring
149 Steady2.svg Elfenbenskysten Elfenbenskysten 0.397 Increase2.svg 0.006
150 Steady2.svg Zambia Zambia 0.395 Increase2.svg 0.005
151 Steady2.svg Gambia Gambia 0.390 Increase2.svg 0.011
152 Increase2.svg (2) Rwanda Rwanda 0.385 Increase2.svg 0.008
153 Decrease2.svg (1) Malawi Malawi 0.385 Increase2.svg 0.004
154 Decrease2.svg (1) Sudan Sudan 0.379 Increase2.svg 0.001
155 Steady2.svg Afghanistan Afghanistan 0.349 Increase2.svg 0.003
156 Steady2.svg Guinea Guinea 0.340 Increase2.svg 0.003
157 Increase2.svg (1) Etiopia Etiopia 0.328 Increase2.svg 0.009
158 Decrease2.svg (1) Sierra Leone Sierra Leone 0.317 Increase2.svg 0.005
159 Steady2.svg Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.315 Increase2.svg 0.001
160 Increase2.svg (1) Mali Mali 0.309 Increase2.svg 0.009
161 Decrease2.svg (1) Burkina Faso Burkina Faso 0.305 Increase2.svg 0.005
162 Steady2.svg Liberia Liberia 0.300 Increase2.svg 0.005
163 Steady2.svg Tsjad Tsjad 0.295 Increase2.svg 0.002
164 Steady2.svg Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.289 Increase2.svg 0.008
165 Steady2.svg Mosambik Mosambik 0.284 Increase2.svg 0.005
166 Steady2.svg Burundi Burundi 0.282 Increase2.svg 0.002
167 Steady2.svg Niger Niger 0.261 Increase2.svg 0.005
168 Steady2.svg Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.239 Increase2.svg 0.003
169 Steady2.svg Zimbabwe Zimbabwe 0.140 Increase2.svg 0.008

Liste over land etter kontinent[rediger | rediger kilde]

Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Høy HDI
53 Libya Libya 0.755 Increase2.svg +0.005
72 Mauritius Mauritius 0.701 Increase2.svg +0.003
81 Tunisia Tunisia 0.683 Increase2.svg +0.003
84 Algerie Algerie 0.677 Increase2.svg +0.006
Medium HDI
93 Gabon Gabon 0.648 Increase2.svg +0.005
98 Botswana Botswana 0.633 Increase2.svg +0.005
101 Egypt Egypt 0.620 Increase2.svg +0.007
105 Namibia Namibia 0.606 Increase2.svg +0.004
110 Sør-Afrika Sør-Afrika 0.597 Increase2.svg +0.003
114 Marokko Marokko 0.567 Increase2.svg +0.011
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Lav HDI
160 Mali Mali 0.309 Increase2.svg +0.005
161 Burkina Faso Burkina Faso 0.305 Increase2.svg +0.005
162 Liberia Liberia 0.300 Increase2.svg +0.007
163 Tsjad Tsjad 0.295 Decrease2.svg -0.001
164 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.289 Increase2.svg +0.018
165 Mosambik Mosambik 0.284 Increase2.svg +0.005
166 Burundi Burundi 0.282 Increase2.svg +0.005
167 Niger Niger 0.261 Increase2.svg +0.002
168 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.239 Increase2.svg +0.008
169 Zimbabwe Zimbabwe 0.140 Increase2.svg +0.007

Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Meget høy HDI
4 USA USA 0.902 Increase2.svg +0.003
8 Canada Canada 0.888 Increase2.svg +0.002
42 Barbados Barbados 0.788 Increase2.svg +0.001
Høy HDI
43 Bahamas Bahamas 0.784 Increase2.svg +0.001
44 Chile Chile 0.783 Increase2.svg +0.004
46 Argentina Argentina 0.775 Increase2.svg +0.003
52 Uruguay Uruguay 0.765 Increase2.svg +0.005
54 Panama Panama 0.755 Increase2.svg +0.004
56 Mexico Mexico 0.750 Increase2.svg +0.005
59 Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.736 Increase2.svg +0.003
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Medium HDI
88 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.663 Increase2.svg +0.003
90 El Salvador El Salvador 0.659 Increase2.svg +0.005
94 Surinam Surinam 0.646 Increase2.svg +0.003
95 Bolivia Bolivia 0.643 Increase2.svg +0.006
96 Paraguay Paraguay 0.640 Increase2.svg +0.006
104 Guyana Guyana 0.611 Increase2.svg +0.006
106 Honduras Honduras 0.604 Increase2.svg +0.003
115 Nicaragua Nicaragua 0.565 Increase2.svg +0.003
116 Guatemala Guatemala 0.560 Increase2.svg +0.004
Lav HDI
145 Haiti Haiti 0.404 Decrease2.svg -0.006

Asia og Oseania[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Meget høy HDI
2 Australia Australia 0.937 Increase2.svg +0.002
3 New Zealand New Zealand 0.907 Increase2.svg +0.002
11 Japan Japan 0.884 Increase2.svg +0.002
12 Sør-Korea Sør-Korea 0.877 Increase2.svg +0.002
15 Israel Israel 0.872 Increase2.svg +0.001
21 Hongkong Hongkong 0.862 Increase2.svg +0.004
27 Singapore Singapore 0.846 Increase2.svg +0.003
32 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.815 Increase2.svg +0.001
35 Kypros Kypros 0.810 Increase2.svg +0.004
37 Brunei Brunei 0.805 Increase2.svg +0.003
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Medium HDI
122 Laos Laos 0.497 Increase2.svg +0.006
123 Salomonøyene Salomonøyene 0.494 Increase2.svg +0.009
124 Kambodsja Kambodsja 0.494 Increase2.svg +0.002
125 Pakistan Pakistan 0.490 Increase2.svg +0.007
Lav HDI
129 Bangladesh Bangladesh 0.469 Increase2.svg +0.004
132 Burma Burma 0.451 Increase2.svg +0.006
133 Jemen Jemen 0.439 Increase2.svg +0.008
137 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.431 Increase2.svg +0.005
138 Nepal Nepal 0.428 Increase2.svg +0.005
155 Afghanistan Afghanistan 0.349 Increase2.svg +0.002

Europa[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Meget høy HDI
1 Norge Norge 0.938 Increase2.svg +0.001
5 Irland Irland 0.895 Increase2.svg +0.002
6 Liechtenstein Liechtenstein 0.891 Increase2.svg +0.001
7 Nederland Nederland 0.890 Increase2.svg +0.003
9 Sverige Sverige 0.885 Increase2.svg +0.002
10 Tyskland Tyskland 0.885 Increase2.svg +0.003
13 Sveits Sveits 0.874 Increase2.svg +0.001
14 Frankrike Frankrike 0.872 Increase2.svg +0.001
16 Finland Finland 0.871 Increase2.svg +0.004
17 Island Island 0.869 Increase2.svg +0.003
10 laveste HDI
Rangering Land HDI
2010 Endring
Høy HDI
65 Russland Russland 0.719 Increase2.svg +0.011
66 Kasakhstan Kasakhstan 0.714 Increase2.svg +0.004
67 Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.713 Increase2.svg +0.005
68 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.710 Increase2.svg +0.004
69 Ukraina Ukraina 0.710 Increase2.svg +0.003
71 Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.701 Increase2.svg 0.011
74 Georgia Georgia 0.698 Increase2.svg +0.007
76 Armenia Armenia 0.695 Increase2.svg +0.014
83 Tyrkia Tyrkia 0.683 Increase2.svg +0.010
Medium HDI
99 Moldova Moldova 0.623 Increase2.svg +0.002

Land som ikke er med på listen[rediger | rediger kilde]

Medlemsland i FN (siste tilgjengelige UNDP-data)
År Land HDI Rangering Kilde
Publisering Data
Meget høy HDI
1997 N/A Monaco Monaco 0.946 N/A
1997 N/A San Marino San Marino 0.944 N/A
Høy HDI
1998 N/A Palau Palau 0.861 N/A
Medium HDI
1998 1995 Nord-Korea Nord-Korea 0.766 75 [2]
1998 N/A Nauru Nauru 0.663 N/A
2007 N/A Bhutan Bhutan 0.619 N/A
2000 1998 Irak Irak 0.583 126 [3]
1998 N/A Tuvalu Tuvalu 0.583 N/A
1998 N/A Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.569 N/A
1998 N/A Marshalløyene Marshalløyene 0.563 N/A
1998 N/A Kiribati Kiribati 0.515 N/A
2007 2005 Zimbabwe Zimbabwe 0.513 151 [4]
Lav HDI
2001 2001 Somalia Somalia 0.384 161 [5][nb 2]
Land utenfor FN (ikke beregnet av UNDP)
År Land eller territorie HDI Rangering Kilde
Publisert Data
Meget høy HDI
2009 2007 Taiwan Taiwan 0.943 25 [nb 3]
1998 N/A Puerto Rico Puerto Rico 0.942 N/A [7]
2008 2005 Martinique Martinique 0.929 24 [8]
1998 N/A Grønland Grønland 0.927 N/A [9]
2008 2005 Guadeloupe Guadeloupe 0.912 28 [8]
2010 2007 Macao Macao 0.944 23 [10]
Høy HDI
2008 2005 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 0.878 34 [8]
2007 2004 Réunion Réunion 0.870 35 [8][11]
2008 2005 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 0.864 42 [8]
2008 2005 Fransk Guyana Fransk Guyana 0.862 43 [8]
Medium HDI
2004 2002 Kosovo Kosovo 0.733 N/A [12]

Tidligere førsteplasser[rediger | rediger kilde]

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Som publisert i United Nations Development Programme's Human Development Report "Human Development Indices - A statistical update 2008"; Table 1 "Human development index trends" tall fra 2008 og 2009 benyttes siden disse er reviderte i forhold til de som ble publisert i Appendix A1.
  2. ^ Somalia var sist med på HDI-listen i rapporten fra 1996 (1993 data).
  3. ^ Siden FN ikke anerkjenner Taiwan som suveren stat, inneholder ikke HDI-rapporten data for Taiwan. Landets regjering beregnet sin HDI fra 2007 til 0,943 basert på følgende data: forventet levealder på 78,4 år, alfabetiseringsrate på 97,6%, samlet brutto utdanning på 101,9%, og BNP per capita (PPP) i USD 30 352.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Human development indices» (PDF). United Nations Development Programme. Besøkt 4. november 2010. 
  2. ^ «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Besøkt 26. mars 2009. 
  3. ^ «Human Development Report 2000» (PDF). United Nations Development Programme. 2000. s. 163. Besøkt 26. mars 2009. 
  4. ^ «Human Development Report 2007/2008» (PDF). United Nations Development Programme. 2008. s. 231. Arkivert fra originalen (PDF) 29. april 2011. Besøkt 26. mars 2009. 
  5. ^ «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. s. 198. Arkivert fra originalen (PDF) 24. mars 2009. Besøkt 26. mars 2009. 
  6. ^ «National Statistics, Republic of China(Taiwan)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2007. Besøkt 6. oktober 2009. 
  7. ^ «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. .
  8. ^ a b c d e f «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (fransk). CEROM - INSEE. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  9. ^ «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. .
  10. ^ FN har ikke beregnet HDI for Macau. Regjeringen i Macau beregner sin egen HDI. Hvis disse hadde blitt inkludert i FNs HDI-tall fra 2007, ville Macau havnet på tjuetredje eller tjuefjerdeplass (likt med enten Singapore eller Hong Kong) . «Macao in Figures 2010» (engelsk). Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. Besøkt 1. juli 2010. 
  11. ^ «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (PDF) (fransk). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  12. ^ «Human Development Report - Kosovo 2004» (engelsk and Albansk and Serbisk). UNDP. 2004. Arkivert fra originalen 12. juni 2007. Besøkt 11. januar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]