Liste over land etter HDI (2005)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er basert på rapporten for 2005. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI-indeks i FNs medlemsstater per 2005

██ 0,950 og over

██ 0,900–0,949

██ 0,850–0,899

██ 0,800–0,849

██ 0,750–0,799

██ 0,700–0,749

██ 0,650–0,699

██ 0,600–0,649

██ 0,550–0,599

██ 0,500–0,549

██ 0,450–0,499

██ 0,400–0,449

██ 0,350–0,399

██ under 0,350

██ ikke tilgjengelig

(Se også eget kart for fargeblinde)

Dette er en liste over land etter HDI (2005), som beskrevet i FNs Development Programme Report 2007. Listen har etter dette blitt oppdatert 18. desember 2008 med tall fra 2006.

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og blir fra 1990 brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Fullstendig liste[rediger | rediger kilde]

Landene – nesten alle er medlemmer i FN – faller inn i tre kategorier basert på deres HDI: høy, middels og lav HDI.

Høy HDI[rediger | rediger kilde]

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
1 Green Arrow Up Darker.svg (1) Island Island Green Arrow Up Darker.svg 0,968
2 Decrease2.svg (1) Norge Norge Green Arrow Up Darker.svg 0,968
3 Steady2.svg (0) Australia Australia Green Arrow Up Darker.svg 0,962
4 Green Arrow Up Darker.svg (2) Canada Canada Green Arrow Up Darker.svg 0,961
5 Decrease2.svg (1) Irland Irland Green Arrow Up Darker.svg 0,959
6 Decrease2.svg (1) Sverige Sverige Green Arrow Up Darker.svg 0,956
7 Green Arrow Up Darker.svg (2) Sveits Sveits Green Arrow Up Darker.svg 0,955
8 Decrease2.svg (1) Japan Japan Green Arrow Up Darker.svg 0,953
9 Green Arrow Up Darker.svg (1) Nederland Nederland Green Arrow Up Darker.svg 0,953
10 Green Arrow Up Darker.svg (6) Frankrike Frankrike Green Arrow Up Darker.svg 0,952
11 Steady2.svg (0) Finland Finland Green Arrow Up Darker.svg 0,952
12 Decrease2.svg (4) USA USA Green Arrow Up Darker.svg 0,951
13 Green Arrow Up Darker.svg (6) Spania Spania Green Arrow Up Darker.svg 0,949
14 Green Arrow Up Darker.svg (1) Danmark Danmark Green Arrow Up Darker.svg 0,949
15 Decrease2.svg (1) Østerrike Østerrike Green Arrow Up Darker.svg 0,948
16 Green Arrow Up Darker.svg (2) Storbritannia Storbritannia Green Arrow Up Darker.svg 0,946
17 Decrease2.svg (4) Belgia Belgia Green Arrow Up Darker.svg 0,946
18 Decrease2.svg (6) Luxembourg Luxembourg Decrease2.svg 0,944
19 Green Arrow Up Darker.svg (1) New Zealand New Zealand Green Arrow Up Darker.svg 0,943
20 Decrease2.svg (3) Italia Italia Green Arrow Up Darker.svg 0,941
21 Green Arrow Up Darker.svg (1) Hongkong Hongkong* Green Arrow Up Darker.svg 0,937
22 Decrease2.svg (1) Tyskland Tyskland Green Arrow Up Darker.svg 0,935
23 Steady2.svg (0) Israel Israel Green Arrow Up Darker.svg 0,932
24 Steady2.svg (0) Hellas Hellas Green Arrow Up Darker.svg 0,926
25 Steady2.svg (0) Singapore Singapore Green Arrow Up Darker.svg 0,922
26 Steady2.svg (0) Sør-Korea Sør-Korea Green Arrow Up Darker.svg 0,921
27 Steady2.svg (0) Slovenia Slovenia Green Arrow Up Darker.svg 0,917
28 Green Arrow Up Darker.svg (1) Kypros Kypros Steady2.svg 0,903
29 Decrease2.svg (1) Portugal Portugal Decrease2.svg 0,897
30 Green Arrow Up Darker.svg (4) Brunei Brunei Green Arrow Up Darker.svg 0,894
31 Steady2.svg (0) Barbados Barbados Green Arrow Up Darker.svg 0,892
32 Decrease2.svg (2) Tsjekkia Tsjekkia Green Arrow Up Darker.svg 0,891
33 Steady2.svg (0) Kuwait Kuwait Green Arrow Up Darker.svg 0,891
34 Decrease2.svg (2) Malta Malta Green Arrow Up Darker.svg 0,875
35 Green Arrow Up Darker.svg (11) Qatar Qatar Green Arrow Up Darker.svg 0,875

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
36 Decrease2.svg (1) Ungarn Ungarn Green Arrow Up Darker.svg 0,874
37 Steady2.svg (0) Polen Polen Green Arrow Up Darker.svg 0,870
38 Decrease2.svg (2) Argentina Argentina Green Arrow Up Darker.svg 0,869
39 Green Arrow Up Darker.svg (10) De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater Green Arrow Up Darker.svg 0,868
40 Decrease2.svg (2) Chile Chile Green Arrow Up Darker.svg 0,867
41 Decrease2.svg (2) Bahrain Bahrain Green Arrow Up Darker.svg 0,866
42 Steady2.svg (0) Slovakia Slovakia Green Arrow Up Darker.svg 0,863
43 Decrease2.svg (2) Litauen Litauen Green Arrow Up Darker.svg 0,862
44 Decrease2.svg (4) Estland Estland Green Arrow Up Darker.svg 0,860
45 Steady2.svg (0) Latvia Latvia Green Arrow Up Darker.svg 0,855
46 Decrease2.svg (3) Uruguay Uruguay Green Arrow Up Darker.svg 0,852
47 Decrease2.svg (3) Kroatia Kroatia Green Arrow Up Darker.svg 0,850
48 Steady2.svg (0) Costa Rica Costa Rica Green Arrow Up Darker.svg 0,846
49 Green Arrow Up Darker.svg (3) Bahamas Bahamas Green Arrow Up Darker.svg 0,845
50 Decrease2.svg (3) Seychellene Seychellene Green Arrow Up Darker.svg 0,843
51 Decrease2.svg (1) Cuba Cuba Green Arrow Up Darker.svg 0,838
52 Green Arrow Up Darker.svg (1) Mexico Mexico Green Arrow Up Darker.svg 0,829
53 Green Arrow Up Darker.svg (1) Bulgaria Bulgaria Green Arrow Up Darker.svg 0,824
54 Decrease2.svg (3) Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis Decrease2.svg 0,821
55 Steady2.svg (0) Tonga Tonga Green Arrow Up Darker.svg 0,819
56 Green Arrow Up Darker.svg (8) Libya Libya Green Arrow Up Darker.svg 0,818
57 Green Arrow Up Darker.svg (2) Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda Green Arrow Up Darker.svg 0,815
58 Decrease2.svg (2) Oman Oman Green Arrow Up Darker.svg 0,814
59 Decrease2.svg (2) Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago Green Arrow Up Darker.svg 0,814
60 Steady2.svg (0) Romania Romania Green Arrow Up Darker.svg 0,813
61 Green Arrow Up Darker.svg (15) Saudi-Arabia Saudi-Arabia Green Arrow Up Darker.svg 0,812
62 Decrease2.svg (4) Panama Panama Green Arrow Up Darker.svg 0,812
63 Decrease2.svg (2) Malaysia Malaysia Green Arrow Up Darker.svg 0,811
64 Green Arrow Up Darker.svg (3) Hviterussland Hviterussland Green Arrow Up Darker.svg 0,804
65 Decrease2.svg (2) Mauritius Mauritius Green Arrow Up Darker.svg 0,804
66 Decrease2.svg (4) Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Green Arrow Up Darker.svg 0,803
67 Decrease2.svg (2) Russland Russland Green Arrow Up Darker.svg 0,802
68 Green Arrow Up Darker.svg (5) Albania Albania Green Arrow Up Darker.svg 0,801
69 Decrease2.svg (3) Nord-Makedonia Nord-Makedonia Green Arrow Up Darker.svg 0,801
70 Decrease2.svg (1) Brasil Brasil Green Arrow Up Darker.svg 0,800

Middels HDI[rediger | rediger kilde]

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
71 Decrease2.svg (3) Dominica Dominica Green Arrow Up Darker.svg 0,798
72 Decrease2.svg (1) Saint Lucia Saint Lucia Green Arrow Up Darker.svg 0,795
73 Green Arrow Up Darker.svg (6) Kasakhstan Kasakhstan Green Arrow Up Darker.svg 0,794
74 Decrease2.svg (2) Venezuela Venezuela Green Arrow Up Darker.svg 0,792
75 Decrease2.svg (5) Colombia Colombia Green Arrow Up Darker.svg 0,791
76 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ukraina Ukraina Green Arrow Up Darker.svg 0,788
77 Decrease2.svg (2) Samoa Samoa Green Arrow Up Darker.svg 0,785
78 Decrease2.svg (4) Thailand Thailand Decrease2.svg 0,781
79 Green Arrow Up Darker.svg (15) Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk Green Arrow Up Darker.svg 0,779
80 Green Arrow Up Darker.svg (15) Belize Belize Green Arrow Up Darker.svg 0,778
81 Steady2.svg (0) Kina Kina[1] Green Arrow Up Darker.svg 0,777
82 Green Arrow Up Darker.svg (3) Grenada Grenada Green Arrow Up Darker.svg 0,777
83 Decrease2.svg (3) Armenia Armenia Green Arrow Up Darker.svg 0,775
84 Green Arrow Up Darker.svg (8) Tyrkia Tyrkia Green Arrow Up Darker.svg 0,775
85 Green Arrow Up Darker.svg (4) Surinam Surinam Green Arrow Up Darker.svg 0,774
86 Steady2.svg (0) Jordan Jordan Green Arrow Up Darker.svg 0,773
87 Decrease2.svg (5) Peru Peru Green Arrow Up Darker.svg 0,773
88 Decrease2.svg (10) Libanon Libanon Decrease2.svg 0,772
89 Decrease2.svg (6) Ecuador Ecuador Green Arrow Up Darker.svg 0,772
90 Decrease2.svg (6) Filippinene Filippinene Green Arrow Up Darker.svg 0,771
91 Decrease2.svg (4) Tunisia Tunisia Green Arrow Up Darker.svg 0,766
92 Decrease2.svg (2) Fiji Fiji Green Arrow Up Darker.svg 0,762
93 Decrease2.svg (5) Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene Green Arrow Up Darker.svg 0,761
94 Green Arrow Up Darker.svg (2) Iran Iran Green Arrow Up Darker.svg 0,759
95 Decrease2.svg (4) Paraguay Paraguay Decrease2.svg 0,755
96 Green Arrow Up Darker.svg (1) Georgia Georgia Green Arrow Up Darker.svg 0,754
97 Green Arrow Up Darker.svg (6) Guyana Guyana Green Arrow Up Darker.svg 0,750
98 Green Arrow Up Darker.svg (1) Aserbajdsjan Aserbajdsjan Green Arrow Up Darker.svg 0,746
99 Decrease2.svg (6) Sri Lanka Sri Lanka Decrease2.svg 0,743
100 Decrease2.svg (2) Maldivene Maldivene Green Arrow Up Darker.svg 0,741
101 Green Arrow Up Darker.svg (3) Jamaica Jamaica Green Arrow Up Darker.svg 0,736
102 Green Arrow Up Darker.svg (4) Kapp Verde Kapp Verde Green Arrow Up Darker.svg 0,736
103 Decrease2.svg (2) El Salvador El Salvador Green Arrow Up Darker.svg 0,735
104 Decrease2.svg (2) Algerie Algerie Green Arrow Up Darker.svg 0,733
105 Green Arrow Up Darker.svg (4) Vietnam Vietnam Green Arrow Up Darker.svg 0,733
106 Decrease2.svg (6) Palestina Okkuperte palestinske områder Decrease2.svg 0,731
107 Green Arrow Up Darker.svg (1) Indonesia Indonesia Green Arrow Up Darker.svg 0,728
108 Decrease2.svg (1) Syria Syria Green Arrow Up Darker.svg 0,716
109 Decrease2.svg (4) Turkmenistan Turkmenistan Decrease2.svg 0,713
110 Green Arrow Up Darker.svg (2) Nicaragua Nicaragua Green Arrow Up Darker.svg 0,710
111 Green Arrow Up Darker.svg (3) Moldova Moldova Green Arrow Up Darker.svg 0,708
112 Decrease2.svg (1) Egypt Egypt Green Arrow Up Darker.svg 0,708

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
113 Steady2.svg (0) Usbekistan Usbekistan Green Arrow Up Darker.svg 0,702
114 Green Arrow Up Darker.svg (2) Mongolia Mongolia Green Arrow Up Darker.svg 0,700
115 Green Arrow Up Darker.svg (2) Honduras Honduras Green Arrow Up Darker.svg 0,700
116 Decrease2.svg (6) Kirgisistan Kirgisistan Decrease2.svg 0,696
117 Decrease2.svg (2) Bolivia Bolivia Green Arrow Up Darker.svg 0,695
118 Steady2.svg (0) Guatemala Guatemala Green Arrow Up Darker.svg 0,689
119 Green Arrow Up Darker.svg (5) Gabon Gabon Green Arrow Up Darker.svg 0,677
120 Decrease2.svg (1) Vanuatu Vanuatu Green Arrow Up Darker.svg 0,674
121 Steady2.svg (0) Sør-Afrika Sør-Afrika Green Arrow Up Darker.svg 0,674
122 Steady2.svg (0) Tadsjikistan Tadsjikistan Green Arrow Up Darker.svg 0,673
123 Green Arrow Up Darker.svg (4) São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe Green Arrow Up Darker.svg 0,654
124 Green Arrow Up Darker.svg (7) Botswana Botswana Green Arrow Up Darker.svg 0,654
125 Steady2.svg (0) Namibia Namibia Green Arrow Up Darker.svg 0,650
126 Decrease2.svg (3) Marokko Marokko Green Arrow Up Darker.svg 0,646
127 Decrease2.svg (7) Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea Decrease2.svg 0,642
128 Decrease2.svg (2) India India Green Arrow Up Darker.svg 0,619
129 Decrease2.svg (1) Salomonøyene Salomonøyene Green Arrow Up Darker.svg 0,602
130 Green Arrow Up Darker.svg (3) Laos Laos Green Arrow Up Darker.svg 0,601
131 Decrease2.svg (2) Kambodsja Kambodsja Green Arrow Up Darker.svg 0,598
132 Decrease2.svg (2) Burma Burma Green Arrow Up Darker.svg 0,583
133 Green Arrow Up Darker.svg (2) Bhutan Bhutan Green Arrow Up Darker.svg 0,579
134 Decrease2.svg (2) Komorene Komorene Green Arrow Up Darker.svg 0,561
135 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ghana Ghana Green Arrow Up Darker.svg 0,553
136 Decrease2.svg (2) Pakistan Pakistan Green Arrow Up Darker.svg 0,551
137 Green Arrow Up Darker.svg (16) Mauritania Mauritania Green Arrow Up Darker.svg 0,550
138 Green Arrow Up Darker.svg (11) Lesotho Lesotho Green Arrow Up Darker.svg 0,549
139 Green Arrow Up Darker.svg (1) Republikken Kongo Republikken Kongo Green Arrow Up Darker.svg 0,548
140 Decrease2.svg (3) Bangladesh Bangladesh Green Arrow Up Darker.svg 0,547
141 Green Arrow Up Darker.svg (5) Swaziland Swaziland Green Arrow Up Darker.svg 0,547
142 Decrease2.svg (4) Nepal Nepal Green Arrow Up Darker.svg 0,534
143 Steady2.svg (0) Madagaskar Madagaskar Green Arrow Up Darker.svg 0,533
144 Steady2.svg (0) Kamerun Kamerun Green Arrow Up Darker.svg 0,532
145 Decrease2.svg (6) Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea Green Arrow Up Darker.svg 0,530
146 Green Arrow Up Darker.svg (8) Haiti Haiti Green Arrow Up Darker.svg 0,529
147 Decrease2.svg (6) Sudan Sudan Green Arrow Up Darker.svg 0,526
148 Green Arrow Up Darker.svg (4) Kenya Kenya Green Arrow Up Darker.svg 0,521
149 Decrease2.svg (1) Djibouti Djibouti Green Arrow Up Darker.svg 0,516
150 Decrease2.svg (8) Øst-Timor Øst-Timor Green Arrow Up Darker.svg 0,514
151 Steady2.svg (0) Zimbabwe Zimbabwe Green Arrow Up Darker.svg 0,513
152 Decrease2.svg (5) Togo Togo Green Arrow Up Darker.svg 0,512
153 Decrease2.svg (3) Jemen Jemen Green Arrow Up Darker.svg 0,508
154 Decrease2.svg (9) Uganda Uganda Green Arrow Up Darker.svg 0,505
155 Steady2.svg (0) Gambia Gambia Green Arrow Up Darker.svg 0,502

Lav HDI[rediger | rediger kilde]

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
156 Steady2.svg (0) Senegal Senegal Green Arrow Up Darker.svg 0,499
157 Steady2.svg (0) Eritrea Eritrea Green Arrow Up Darker.svg 0,483
158 Green Arrow Up Darker.svg (1) Nigeria Nigeria Green Arrow Up Darker.svg 0,470
159 Green Arrow Up Darker.svg (3) Tanzania Tanzania Green Arrow Up Darker.svg 0,467
160 Steady2.svg (0) Guinea Guinea Green Arrow Up Darker.svg 0,456
161 Decrease2.svg (3) Rwanda Rwanda Green Arrow Up Darker.svg 0,452
162 Decrease2.svg (1) Angola Angola Green Arrow Up Darker.svg 0,446
163 Steady2.svg (0) Benin Benin Green Arrow Up Darker.svg 0,437
164 Green Arrow Up Darker.svg (2) Malawi Malawi Green Arrow Up Darker.svg 0,437
165 Steady2.svg (0) Zambia Zambia Green Arrow Up Darker.svg 0,434
166 Decrease2.svg (2) Elfenbenskysten Elfenbenskysten Green Arrow Up Darker.svg 0,432

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
167 Green Arrow Up Darker.svg (2) Burundi Burundi Green Arrow Up Darker.svg 0,413
168 Decrease2.svg (1) Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo Green Arrow Up Darker.svg 0,411
169 Green Arrow Up Darker.svg (1) Etiopia Etiopia Green Arrow Up Darker.svg 0,406
170 Green Arrow Up Darker.svg (1) Tsjad Tsjad Green Arrow Up Darker.svg 0,388
171 Green Arrow Up Darker.svg (1) Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk Green Arrow Up Darker.svg 0,384
172 Decrease2.svg (4) Mosambik Mosambik Decrease2.svg 0,384
173 Green Arrow Up Darker.svg (2) Mali Mali Green Arrow Up Darker.svg 0,380
174 Green Arrow Up Darker.svg (3) Niger Niger Green Arrow Up Darker.svg 0,374
175 Decrease2.svg (2) Guinea-Bissau Guinea-Bissau Green Arrow Up Darker.svg 0,374
176 Decrease2.svg (2) Burkina Faso Burkina Faso Green Arrow Up Darker.svg 0,370
177 Decrease2.svg (1) Sierra Leone Sierra Leone Green Arrow Up Darker.svg 0,336

Ikke beregnet av FN[rediger | rediger kilde]

Land HDI Publiseringsår
Taiwan Taiwan 0,925 2006 (på grunnlag av data fra 2004)
Macao Macao 0,909 2006 (på grunnlag av data fra 2004)
Montenegro Montenegro 0,799 2005 (på grunnlag av data fra 2004)

Ingen informasjon tilgjengelig[rediger | rediger kilde]

Plassering Land HDI
2005 Siste oppdatering
- (1993) Afghanistan Afghanistan Steady2.svg 0,229
- (1997) Andorra Andorra Steady2.svg 0,944
- (1998) Grønland Grønland Steady2.svg 0,927
- (1999) Irak Irak Steady2.svg 0,567
- (1998) Kiribati Kiribati Steady2.svg 0,515
- (1993) Liberia Liberia Steady2.svg 0,311
- (1997) Liechtenstein Liechtenstein Steady2.svg 0,946
- (1998) Marshalløyene Marshalløyene Steady2.svg 0,563
- (1998) Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen Steady2.svg 0,569
- (1997) Monaco Monaco Steady2.svg 0,946

Plassering Land HDI
2005 Siste oppdatering
- (1998) Nauru Nauru Steady2.svg 0,663
- (1995) Nord-Korea Nord-Korea Steady2.svg 0,766
- (1998) Palau Palau Steady2.svg 0,861
- (1998) Puerto Rico Puerto Rico Steady2.svg 0,942
- (1997) San Marino San Marino Steady2.svg 0,944
- (2002) Serbia Serbia Steady2.svg 0,772
- (1993) Somalia Somalia Steady2.svg 0,221
- (1998) Tuvalu Tuvalu Steady2.svg 0,583
- - Vatikanstaten Vatikanstaten -


Øverste og nederste land etter verdensdel[rediger | rediger kilde]

Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Høy HDI
1 Steady2.svg (0) Canada Canada Green Arrow Up Darker.svg 0,961
2 Steady2.svg (0) USA USA Green Arrow Up Darker.svg 0,951
3 Steady2.svg (0) Barbados Barbados Green Arrow Up Darker.svg 0,892
4 Steady2.svg (0) Argentina Argentina Green Arrow Up Darker.svg 0,869
5 Steady2.svg (0) Chile Chile Green Arrow Up Darker.svg 0,867
6 Steady2.svg (0) Uruguay Uruguay Green Arrow Up Darker.svg 0,852
7 Steady2.svg (0) Costa Rica Costa Rica Green Arrow Up Darker.svg 0,846
8 Green Arrow Up Darker.svg (2) Bahamas Bahamas Green Arrow Up Darker.svg 0,845
9 Decrease2.svg (1) Cuba Cuba Green Arrow Up Darker.svg 0,838
10 Green Arrow Up Darker.svg (1) Mexico Mexico Green Arrow Up Darker.svg 0,829

10 laveste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Middels HDI
1 Steady2.svg (0) Haiti Haiti Green Arrow Up Darker.svg 0,529
2 Steady2.svg (0) Guatemala Guatemala Green Arrow Up Darker.svg 0,689
3 Decrease2.svg (1) Bolivia Bolivia Green Arrow Up Darker.svg 0,695
4 Green Arrow Up Darker.svg (1) Honduras Honduras Green Arrow Up Darker.svg 0,700
5 Steady2.svg (0) Nicaragua Nicaragua Green Arrow Up Darker.svg 0,710
6 Decrease2.svg (2) El Salvador El Salvador Green Arrow Up Darker.svg 0,735
7 Green Arrow Up Darker.svg (1) Jamaica Jamaica Green Arrow Up Darker.svg 0,736
8 Green Arrow Up Darker.svg (1) Guyana Guyana Green Arrow Up Darker.svg 0,750
9 Decrease2.svg (2) Paraguay Paraguay Decrease2.svg 0,755
10 Decrease2.svg (2) Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene Green Arrow Up Darker.svg 0,761


Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Høy HDI
1 Steady2.svg (0) Seychellene Seychellene Green Arrow Up Darker.svg 0,843
2 Green Arrow Up Darker.svg (1) Libya Libya Green Arrow Up Darker.svg 0,818
3 Decrease2.svg (1) Mauritius Mauritius Green Arrow Up Darker.svg 0,804
Middels HDI
4 Steady2.svg (0) Tunisia Tunisia Green Arrow Up Darker.svg 0,766
5 Green Arrow Up Darker.svg (1) Kapp Verde Kapp Verde Green Arrow Up Darker.svg 0,736
6 Decrease2.svg (1) Algerie Algerie Green Arrow Up Darker.svg 0,733
7 Steady2.svg (0) Egypt Egypt Green Arrow Up Darker.svg 0,708
8 Green Arrow Up Darker.svg (5) Gabon Gabon Green Arrow Up Darker.svg 0,677
9 Steady2.svg (0) Sør-Afrika Sør-Afrika Green Arrow Up Darker.svg 0,674
10 Green Arrow Up Darker.svg (3) São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe Green Arrow Up Darker.svg 0,654

10 laveste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Lav HDI
1 Decrease2.svg (1) Sierra Leone Sierra Leone Green Arrow Up Darker.svg 0,336
2 Decrease2.svg (2) Burkina Faso Burkina Faso Green Arrow Up Darker.svg 0,370
3 Decrease2.svg (2) Guinea-Bissau Guinea-Bissau Green Arrow Up Darker.svg 0,374
4 Green Arrow Up Darker.svg (3) Niger Niger Green Arrow Up Darker.svg 0,374
5 Green Arrow Up Darker.svg (2) Mali Mali Green Arrow Up Darker.svg 0,380
6 Decrease2.svg (4) Mosambik Mosambik Decrease2.svg 0,384
7 Green Arrow Up Darker.svg (1) Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk Green Arrow Up Darker.svg 0,384
8 Green Arrow Up Darker.svg (1) Tsjad Tsjad Green Arrow Up Darker.svg 0,388
9 Green Arrow Up Darker.svg (1) Etiopia Etiopia Green Arrow Up Darker.svg 0,406
10 Decrease2.svg (1) Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo Green Arrow Up Darker.svg 0,411

Asia og Oseania[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006) |-
Høy HDI
1 Steady2.svg (0) Australia Australia Green Arrow Up Darker.svg 0,962
2 Steady2.svg (0) Japan Japan Green Arrow Up Darker.svg 0,953
3 Steady2.svg (0) New Zealand New Zealand Green Arrow Up Darker.svg 0,943
4 Steady2.svg (0) Hongkong Hongkong Green Arrow Up Darker.svg 0,937
5 Steady2.svg (0) Israel Israel Green Arrow Up Darker.svg 0,932
6 Steady2.svg (0) Singapore Singapore Green Arrow Up Darker.svg 0,922
7 Steady2.svg (0) Sør-Korea Sør-Korea Green Arrow Up Darker.svg 0,921
8 Green Arrow Up Darker.svg (1) Brunei Brunei Green Arrow Up Darker.svg 0,894
9 Decrease2.svg (1) Kuwait Kuwait Green Arrow Up Darker.svg 0,891
10 Green Arrow Up Darker.svg (4) Qatar Qatar Green Arrow Up Darker.svg 0,875

10 laveste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007)) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Middels HDI
1 Steady2.svg (0) Jemen Jemen Green Arrow Up Darker.svg 0,508
2 Steady2.svg (0) Øst-Timor Øst-Timor Green Arrow Up Darker.svg 0,514
3 Steady2.svg (0) Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea Green Arrow Up Darker.svg 0,530
4 Steady2.svg (0) Nepal Nepal Green Arrow Up Darker.svg 0,534
5 Steady2.svg (0) Bangladesh Bangladesh Green Arrow Up Darker.svg 0,547
6 Decrease2.svg (1) Pakistan Pakistan Green Arrow Up Darker.svg 0,551
7 Green Arrow Up Darker.svg (1) Bhutan Bhutan Green Arrow Up Darker.svg 0,579
8 Decrease2.svg (1) Burma Burma Green Arrow Up Darker.svg 0,583
9 Decrease2.svg (1) Kambodsja Kambodsja Green Arrow Up Darker.svg 0,598
10 Green Arrow Up Darker.svg (2) Laos Laos Green Arrow Up Darker.svg 0,601

Europa[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Høy HDI
1 Green Arrow Up Darker.svg (1) Island Island Green Arrow Up Darker.svg 0,968
2 Decrease2.svg (1) Norge Norge Green Arrow Up Darker.svg 0,968
3 Steady2.svg (0) Irland Irland Green Arrow Up Darker.svg 0,959
4 Steady2.svg (0) Sverige Sverige Green Arrow Up Darker.svg 0,956
5 Steady2.svg (0) Sveits Sveits Green Arrow Up Darker.svg 0,955
6 Steady2.svg (0) Nederland Nederland Green Arrow Up Darker.svg 0,953
7 Green Arrow Up Darker.svg (5) Frankrike Frankrike Green Arrow Up Darker.svg 0,952
8 Decrease2.svg (1) Finland Finland Green Arrow Up Darker.svg 0,952
9 Green Arrow Up Darker.svg (6) Spania Spania Green Arrow Up Darker.svg 0,949
10 Green Arrow Up Darker.svg (1) Danmark Danmark Green Arrow Up Darker.svg 0,949

10 laveste HDI

Plass Land HDI
i 2005 (publisert i 2007)
i 2005 (publisert i 2007) Forandring fra 2004 (publisert i 2006)
Middels HDI
1 Steady2.svg (0) Moldova Moldova Green Arrow Up Darker.svg 0,708
2 Steady2.svg (0) Ukraina Ukraina Green Arrow Up Darker.svg 0,788
Høy HDI
3 Decrease2.svg (2) Nord-Makedonia Nord-Makedonia Green Arrow Up Darker.svg 0,801
4 Green Arrow Up Darker.svg (1) Albania Albania Green Arrow Up Darker.svg 0,801
5 Decrease2.svg (2) Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Green Arrow Up Darker.svg 0,803
6 Green Arrow Up Darker.svg (2) Hviterussland Hviterussland Green Arrow Up Darker.svg 0,804
7 Decrease2.svg (1) Romania Romania Green Arrow Up Darker.svg 0,813
8 Decrease2.svg (1) Bulgaria Bulgaria Green Arrow Up Darker.svg 0,824
9 Decrease2.svg (2) Kroatia Kroatia Green Arrow Up Darker.svg 0,850
10 Steady2.svg (0) Latvia Latvia Green Arrow Up Darker.svg 0,855

Tidligere førsteplasser[rediger | rediger kilde]

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Inkluderer data for Fastlands-Kina, inkluderer ikke Hongkong (egen oppføring), Macao eller Taiwan

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]