Liste over land etter HDI (2007)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er basert på rapporten for 2007. Se Liste over land etter HDI etter år for andre tilgjengelige år
Verdenskart som viser HDI (basert på data fra 2007, publisert 5. oktober 2009)

██ 0.950 og over

██ 0.900–0.949

██ 0.850–0.899

██ 0.800–0.849

██ 0.750–0.799

██ 0.700–0.749

██ 0.650–0.699

██ 0.600–0.649

██ 0.550–0.599

██ 0.500–0.549

██ 0.450–0.499

██ 0.400–0.449

██ 0.350–0.399

██ under 0.350

██ Data ikke tilgjengelig

(Kart for fargeblinde) – for dem som ikke kan skille mellom rødt og grønt (2007).

Dette er en liste over land etter HDI (2007), som beskrevet i FNs Development Programme Report 2009. Listen har etter dette blitt oppdatert 4. november 2010.

HDI er en engelskspråklig forkortelse for Human Development Index (norsk: Måleskala for menneskelig utvikling). HDI brukes på samme måte som bruttonasjonalprodukt (BNP) for å måle velstand i land. Mens BNP kun måler økonomiske kilder, sies HDI å gi et mer komplett bilde, da det inkluderer fattigdom, lese- og skrivekyndighet, utdanning, forventet levealder, fødselstall og andre faktorer.

HDI ble utviklet av den pakistanske økonomen Mahbub ul Haq (19341998), og blir fra 1990 brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Komplett liste over land[rediger | rediger kilde]

  • Increase2.svg = økning.
  • Steady2.svg = ingen endring.
  • Decrease2.svg = nedgang.
  • Like HDI-verdier fører ikke til delt plassering siden FN opererer med seks desimaler i utregningene sine.

Denne utgaven av indeksen ble publisert 5. oktober 2009.

Meget høy HDI[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data
[1][nb 1]
Endring fra 2006
[nb 1][1]
1 Steady2.svg Norge Norge 0.971 Increase2.svg 0.001
2 Steady2.svg Australia Australia 0.970 Increase2.svg 0.002
3 Steady2.svg Island Island 0.969 Increase2.svg 0.002
4 Steady2.svg Canada Canada 0.966 Increase2.svg 0.001
5 Steady2.svg Irland Irland 0.965 Increase2.svg 0.001
6 Increase2.svg (1) Nederland Nederland 0.964 Increase2.svg 0.003
7 Decrease2.svg (1) Sverige Sverige 0.963 Increase2.svg 0.002
8 Increase2.svg (3) Frankrike Frankrike 0.961 Increase2.svg 0.003
9 Steady2.svg Sveits Sveits 0.960 Increase2.svg 0.001
10 Steady2.svg Japan Japan 0.960 Increase2.svg 0.002
11 Decrease2.svg (3) Luxembourg Luxembourg 0.960 Increase2.svg 0.001
12 Increase2.svg (1) Finland Finland 0.959 Increase2.svg 0.004
13 Decrease2.svg (1) USA USA 0.956 Increase2.svg 0.001
14 Increase2.svg (2) Østerrike Østerrike 0.955 Increase2.svg 0.003
15 Steady2.svg Spania Spania 0.955 Increase2.svg 0.003
16 Decrease2.svg (2) Danmark Danmark 0.955 Increase2.svg 0.002
17 Steady2.svg Belgia Belgia 0.953 Increase2.svg 0.002
18 Increase2.svg (1) Italia Italia 0.951 Increase2.svg 0.001
19 Decrease2.svg (1) Liechtenstein Liechtenstein 0.951 Increase2.svg 0.001

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
20 Steady2.svg New Zealand New Zealand 0.950 Increase2.svg 0.002
21 Steady2.svg Storbritannia Storbritannia 0.947 Increase2.svg 0.002
22 Steady2.svg Tyskland Tyskland 0.947 Increase2.svg 0.002
23 Increase2.svg (1) Singapore Singapore 0.944 Increase2.svg 0.002
24 Decrease2.svg (1) Hongkong Hongkong 0.944 Increase2.svg 0.001
25 Steady2.svg Hellas Hellas 0.942 Increase2.svg 0.004
26 Steady2.svg Sør-Korea Sør-Korea 0.937 Increase2.svg 0.004
27 Increase2.svg (1) Israel Israel 0.935 Increase2.svg 0.003
28 Decrease2.svg (1) Andorra Andorra 0.934 Increase2.svg 0.001
29 Steady2.svg Slovenia Slovenia 0.929 Increase2.svg 0.005
30 Steady2.svg Brunei Brunei 0.920 Increase2.svg 0.001
31 Steady2.svg Kuwait Kuwait 0.916 Increase2.svg 0.004
32 Steady2.svg Kypros Kypros 0.914 Increase2.svg 0.003
33 Increase2.svg (1) Qatar Qatar 0.910 Increase2.svg 0.005
34 Decrease2.svg (1) Portugal Portugal 0.909 Increase2.svg 0.002
35 Increase2.svg (2) De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.903 Increase2.svg 0.007
36 Steady2.svg Tsjekkia Tsjekkia 0.903 Increase2.svg 0.004
37 Increase2.svg (2) Barbados Barbados 0.903 Increase2.svg 0.004
38 Decrease2.svg (3) Malta Malta 0.902 Increase2.svg 0.003

Høy HDI[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
39 Decrease2.svg (1) Bahrain Bahrain 0.895 Increase2.svg 0.001
40 Steady2.svg Estland Estland 0.883 Increase2.svg 0.005
41 Increase2.svg (1) Polen Polen 0.880 Increase2.svg 0.004
42 Increase2.svg (2) Slovakia Slovakia 0.880 Increase2.svg 0.007
43 Decrease2.svg (2) Ungarn Ungarn 0.879 Increase2.svg 0.001
44 Decrease2.svg (1) Chile Chile 0.878 Increase2.svg 0.004
45 Steady2.svg Kroatia Kroatia 0.871 Increase2.svg 0.004
46 Steady2.svg Litauen Litauen 0.870 Increase2.svg 0.005
47 Increase2.svg (1) Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.868 Increase2.svg 0.008
48 Increase2.svg (2) Latvia Latvia 0.866 Increase2.svg 0.007
49 Decrease2.svg (2) Argentina Argentina 0.866 Increase2.svg 0.005
50 Decrease2.svg (1) Uruguay Uruguay 0.865 Increase2.svg 0.005
51 Steady2.svg Cuba Cuba 0.863 Increase2.svg 0.007
52 Steady2.svg Bahamas Bahamas 0.856 Increase2.svg 0.002
53 Increase2.svg (1) Mexico Mexico 0.854 Increase2.svg 0.005
54 Decrease2.svg (1) Costa Rica Costa Rica 0.854 Increase2.svg 0.005
55 Increase2.svg (1) Libya Libya 0.847 Increase2.svg 0.005
56 Decrease2.svg (1) Oman Oman 0.846 Increase2.svg 0.003
57 Steady2.svg Seychellene Seychellene 0.845 Increase2.svg 0.004
58 Increase2.svg (4) Venezuela Venezuela 0.844 Increase2.svg 0.011
59 Decrease2.svg (1) Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.843 Increase2.svg 0.003
60 Increase2.svg (1) Panama Panama 0.840 Increase2.svg 0.007
61 Decrease2.svg (2) Bulgaria Bulgaria 0.840 Increase2.svg 0.005

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
62 Decrease2.svg (2) Saint Kitts og Nevis Saint Kitts og Nevis 0.838 Increase2.svg 0.003
63 Increase2.svg (1) Romania Romania 0.837 Increase2.svg 0.005
64 Decrease2.svg (1) Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.837 Increase2.svg 0.005
65 Steady2.svg Montenegro Montenegro 0.834 Increase2.svg 0.006
66 Steady2.svg Malaysia Malaysia 0.829 Increase2.svg 0.004
67 Steady2.svg Serbia Serbia 0.826 Increase2.svg 0.005
68 Increase2.svg (1) Hviterussland Hviterussland 0.826 Increase2.svg 0.007
69 Decrease2.svg (1) Saint Lucia Saint Lucia 0.821 Steady2.svg
70 Steady2.svg Albania Albania 0.818 Increase2.svg 0.004
71 Increase2.svg (2) Russland Russland 0.817[nb 2] Increase2.svg 0.011
72 Steady2.svg Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.817 Increase2.svg 0.004
73 Decrease2.svg (2) Dominica Dominica 0.814 Steady2.svg
74 Steady2.svg Grenada Grenada 0.813 Increase2.svg 0.003
75 Steady2.svg Brasil Brasil 0.813 Increase2.svg 0.005
76 Steady2.svg Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.812 Increase2.svg 0.005
77 Increase2.svg (5) Colombia Colombia 0.807 Increase2.svg 0.007
78 Increase2.svg (5) Peru Peru 0.806 Increase2.svg 0.007
79 Decrease2.svg (1) Tyrkia Tyrkia 0.806 Increase2.svg 0.004
80 Decrease2.svg (3) Ecuador Ecuador 0.806 Increase2.svg 0.001
81 Decrease2.svg (2) Mauritius Mauritius 0.804 Increase2.svg 0.003
82 Decrease2.svg (1) Kasakhstan Kasakhstan 0.804 Increase2.svg 0.003
83 Decrease2.svg (3) Libanon Libanon 0.803 Increase2.svg 0.003

Medium HDI[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
84 Increase2.svg (1) Armenia Armenia 0.798 Increase2.svg 0.011
85 Decrease2.svg (1) Ukraina Ukraina 0.796 Increase2.svg 0.007
86 Increase2.svg (2) Aserbajdsjan Aserbajdsjan 0.787 Increase2.svg 0.014
87 Decrease2.svg (1) Thailand Thailand 0.783 Increase2.svg 0.003
88 Decrease2.svg (1) Iran Iran 0.782 Increase2.svg 0.005
89 Increase2.svg (2) Georgia Georgia 0.778 Increase2.svg 0.010
90 Decrease2.svg (1) Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.777 Increase2.svg 0.006
91 Increase2.svg (2) Saint Vincent og Grenadinene Saint Vincent og Grenadinene 0.772 Increase2.svg 0.005
92 Increase2.svg (7) Kina Kina[nb 3] 0.772 Increase2.svg 0.009
93 Decrease2.svg (3) Belize Belize 0.772 Increase2.svg 0.002
94 Increase2.svg (2) Samoa Samoa 0.771 Increase2.svg 0.005
95 Increase2.svg (2) Maldivene Maldivene 0.771 Increase2.svg 0.006
96 Decrease2.svg (1) Jordan Jordan 0.770 Increase2.svg 0.003
97 Increase2.svg (1) Surinam Surinam 0.769 Increase2.svg 0.004
98 Increase2.svg (2) Tunisia Tunisia 0.769 Increase2.svg 0.006
99 Decrease2.svg (5) Tonga Tonga 0.768 Increase2.svg 0.001
100 Decrease2.svg (8) Jamaica Jamaica 0.766 Decrease2.svg 0.002
101 Steady2.svg Paraguay Paraguay 0.761 Increase2.svg 0.004
102 Steady2.svg Sri Lanka Sri Lanka 0.759 Increase2.svg 0.004
103 Steady2.svg Gabon Gabon 0.755 Increase2.svg 0.005
104 Steady2.svg Algerie Algerie 0.754 Increase2.svg 0.005
105 Steady2.svg Filippinene Filippinene 0.751 Increase2.svg 0.004
106 Steady2.svg El Salvador El Salvador 0.747 Increase2.svg 0.001
107 Increase2.svg (2) Syria Syria 0.742 Increase2.svg 0.004
108 Decrease2.svg (1) Fiji Fiji 0.741 Decrease2.svg 0.003
109 Decrease2.svg (1) Turkmenistan Turkmenistan 0.739 Steady2.svg
110 Steady2.svg Palestina Palestina 0.737 Steady2.svg
111 Steady2.svg Indonesia Indonesia 0.734 Increase2.svg 0.005
112 Steady2.svg Honduras Honduras 0.732 Increase2.svg 0.019
113 Steady2.svg Bolivia Bolivia 0.729 Increase2.svg 0.003
114 Steady2.svg Guyana Guyana 0.729 Increase2.svg 0.008
115 Increase2.svg (1) Mongolia Mongolia 0.727 Increase2.svg 0.007
116 Decrease2.svg (1) Vietnam Vietnam 0.725 Increase2.svg 0.005
117 Steady2.svg Moldova Moldova 0.720 Increase2.svg 0.002
118 Steady2.svg Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 0.719 Increase2.svg 0.007
119 Steady2.svg Usbekistan Usbekistan 0.710 Increase2.svg 0.004
120 Steady2.svg Kirgisistan Kirgisistan 0.710 Increase2.svg 0.005
121 Steady2.svg Kapp Verde Kapp Verde 0.708 Increase2.svg 0.004

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
122 Increase2.svg (1) Guatemala Guatemala 0.704 Increase2.svg 0.008
123 Decrease2.svg (1) Egypt Egypt 0.703 Increase2.svg 0.003
124 Steady2.svg Nicaragua Nicaragua 0.699 Increase2.svg 0.003
125 Increase2.svg (1) Botswana Botswana 0.694 Increase2.svg 0.011
126 Decrease2.svg (1) Vanuatu Vanuatu 0.693 Increase2.svg 0.005
127 Steady2.svg Tadsjikistan Tadsjikistan 0.688 Increase2.svg 0.005
128 Increase2.svg (1) Namibia Namibia 0.686 Increase2.svg 0.008
129 Decrease2.svg (1) Sør-Afrika Sør-Afrika 0.683 Increase2.svg 0.003
130 Steady2.svg Marokko Marokko 0.654 Increase2.svg 0.006
131 Steady2.svg São Tomé og Príncipe São Tomé og Príncipe 0.651 Increase2.svg 0.006
132 Increase2.svg (1) Bhutan Bhutan 0.619 Increase2.svg 0.011
133 Decrease2.svg (1) Laos Laos 0.619 Increase2.svg 0.006
134 Steady2.svg India India 0.612 Increase2.svg 0.008
135 Steady2.svg Salomonøyene Salomonøyene 0.610 Increase2.svg 0.006
136 Steady2.svg Republikken Kongo Republikken Kongo 0.601 Decrease2.svg 0.002
137 Steady2.svg Kambodsja Kambodsja 0.593 Increase2.svg 0.009
138 Steady2.svg Myanmar Myanmar 0.586 Increase2.svg 0.002
139 Steady2.svg Komorene Komorene 0.576 Increase2.svg 0.003
140 Increase2.svg (1) Jemen Jemen 0.575 Increase2.svg 0.007
141 Increase2.svg (1) Pakistan Pakistan 0.572 Increase2.svg 0.004
142 Decrease2.svg (2) Swaziland Swaziland 0.572 Increase2.svg 0.003
143 Steady2.svg Angola Angola 0.564 Increase2.svg 0.012
144 Steady2.svg Nepal Nepal 0.553 Increase2.svg 0.006
145 Steady2.svg Madagaskar Madagaskar 0.543 Increase2.svg 0.006
146 Increase2.svg (2) Bangladesh Bangladesh 0.543 Increase2.svg 0.008
147 Steady2.svg Kenya Kenya 0.541 Increase2.svg 0.006
148 Decrease2.svg (2) Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.541 Increase2.svg 0.005
149 Steady2.svg Haiti Haiti 0.532 Increase2.svg 0.006
150 Steady2.svg Sudan Sudan 0.531 Increase2.svg 0.005
151 Steady2.svg Tanzania Tanzania 0.530 Increase2.svg 0.011
152 Increase2.svg (2) Ghana Ghana 0.526 Increase2.svg 0.008
153 Decrease2.svg (1) Kamerun Kamerun 0.523 Increase2.svg 0.004
154 Decrease2.svg (1) Mauritania Mauritania 0.520 Increase2.svg 0.001
155 Steady2.svg Djibouti Djibouti 0.520 Increase2.svg 0.003
156 Steady2.svg Lesotho Lesotho 0.514 Increase2.svg 0.003
157 Increase2.svg (1) Uganda Uganda 0.514 Increase2.svg 0.009
158 Decrease2.svg (1) Nigeria Nigeria 0.511 Increase2.svg 0.005

Lav HDI[rediger | rediger kilde]

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
159 Steady2.svg Togo Togo 0.499 Increase2.svg 0.001
160 Increase2.svg (1) Malawi Malawi 0.493 Increase2.svg 0.009
161 Decrease2.svg (1) Benin Benin 0.492 Increase2.svg 0.005
162 Steady2.svg Øst-Timor Øst-Timor 0.489 Increase2.svg 0.005
163 Steady2.svg Elfenbenskysten Elfenbenskysten 0.484 Increase2.svg 0.002
164 Steady2.svg Zambia Zambia 0.481 Increase2.svg 0.008
165 Steady2.svg Eritrea Eritrea 0.472 Increase2.svg 0.005
166 Steady2.svg Senegal Senegal 0.464 Increase2.svg 0.002
167 Steady2.svg Rwanda Rwanda 0.460 Increase2.svg 0.005
168 Steady2.svg Gambia Gambia 0.456 Increase2.svg 0.003
169 Steady2.svg Liberia Liberia 0.442 Increase2.svg 0.008
170 Steady2.svg Guinea Guinea 0.435 Increase2.svg 0.002

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006 2007 data Endring fra 2006
171 Steady2.svg Etiopia Etiopia 0.414 Increase2.svg 0.012
172 Steady2.svg Mosambik Mosambik 0.402 Increase2.svg 0.005
173 Increase2.svg (1) Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.396 Increase2.svg 0.005
174 Increase2.svg (1) Burundi Burundi 0.394 Increase2.svg 0.007
175 Decrease2.svg (2) Tsjad Tsjad 0.392 Decrease2.svg 0.001
176 Increase2.svg (1) Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.389 Increase2.svg 0.018
177 Decrease2.svg (1) Burkina Faso Burkina Faso 0.389 Increase2.svg 0.005
178 Increase2.svg (1) Mali Mali 0.371 Increase2.svg 0.005
179 Decrease2.svg (1) Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.369 Increase2.svg 0.002
180 Steady2.svg Sierra Leone Sierra Leone 0.365 Increase2.svg 0.008
181 Steady2.svg Afghanistan Afghanistan 0.352 Increase2.svg 0.002
182 Steady2.svg Niger Niger 0.340 Increase2.svg 0.005

Liste over land etter kontinent[rediger | rediger kilde]

Afrika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Høy HDI
1 Libya Libya 0.847 Increase2.svg +0.005
2 Seychellene Seychellene 0.845 Increase2.svg +0.004
3 Mauritius Mauritius 0.804 Increase2.svg +0.003
Medium HDI
4 Tunisia Tunisia 0.769 Increase2.svg +0.006
5 Gabon Gabon 0.755 Increase2.svg +0.005
6 Algerie Algerie 0.754 Increase2.svg +0.005
7 Ekvatorial-Guinea Ekvatorial-Guinea 0.719 Increase2.svg +0.007
8 Kapp Verde Kapp Verde 0.708 Increase2.svg +0.004
9 Egypt Egypt 0.703 Increase2.svg +0.003
10 Botswana Botswana 0.694 Increase2.svg +0.011

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Lav HDI
1 Niger Niger 0.340 Increase2.svg +0.007
2 Sierra Leone Sierra Leone 0.365 Increase2.svg +0.008
3 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.369 Increase2.svg +0.002
4 Mali Mali 0.371 Increase2.svg +0.005
5 Burkina Faso Burkina Faso 0.389 Increase2.svg +0.005
6 Den demokratiske republikken Kongo Den demokratiske republikken Kongo 0.389 Increase2.svg +0.018
7 Tsjad Tsjad 0.392 Decrease2.svg -0.001
8 Burundi Burundi 0.394 Increase2.svg +0.007
9 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 0.396 Increase2.svg +0.005
10 Mosambik Mosambik 0.402 Increase2.svg +0.005

Amerika[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Meget høy HDI
1 Canada Canada 0.966 Increase2.svg +0.001
2 USA USA 0.956 Increase2.svg +0.001
3 Barbados Barbados 0.903 Increase2.svg +0.004
Høy HDI
4 Chile Chile 0.878 Increase2.svg +0.004
5 Antigua og Barbuda Antigua og Barbuda 0.868 Increase2.svg +0.008
6 Argentina Argentina 0.866 Increase2.svg +0.005
7 Uruguay Uruguay 0.865 Increase2.svg +0.005
8 Cuba Cuba 0.863 Increase2.svg +0.007
9 Bahamas Bahamas 0.856 Increase2.svg +0.002
10 Mexico Mexico 0.854 Increase2.svg +0.005

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Medium HDI
1 Haiti Haiti 0.532 Increase2.svg +0.006
2 Nicaragua Nicaragua 0.699 Increase2.svg +0.003
3 Guatemala Guatemala 0.704 Increase2.svg +0.008
4 Guyana Guyana 0.729 Increase2.svg +0.008
5 Bolivia Bolivia 0.729 Increase2.svg +0.003
6 Honduras Honduras 0.732 Increase2.svg +0.003
7 El Salvador El Salvador 0.747 Increase2.svg +0.001
8 Paraguay Paraguay 0.761 Increase2.svg +0.004
9 Jamaica Jamaica 0.766 Decrease2.svg -0.002
10 Surinam Surinam 0.769 Increase2.svg +0.004

Asia og Oseania[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Meget høy HDI
1 Australia Australia 0.970 Increase2.svg +0.002
2 Japan Japan 0.960 Increase2.svg +0.002
3 New Zealand New Zealand 0.950 Increase2.svg +0.002
4 Singapore Singapore 0.944 Increase2.svg +0.002
5 Hongkong Hongkong 0.944 Increase2.svg +0.001
6 Sør-Korea Sør-Korea 0.937 Increase2.svg +0.004
7 Israel Israel 0.935 Increase2.svg +0.003
8 Brunei Brunei 0.920 Increase2.svg +0.001
9 Kuwait Kuwait 0.916 Increase2.svg +0.004
10 Qatar Qatar 0.910 Increase2.svg +0.005

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Lav HDI
1 Afghanistan Afghanistan 0.352 Increase2.svg +0.002
2 Øst-Timor Øst-Timor 0.489 Increase2.svg +0.005
Medium HDI
3 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.541 Increase2.svg +0.005
4 Bangladesh Bangladesh 0.543 Increase2.svg +0.008
5 Nepal Nepal 0.553 Increase2.svg +0.006
6 Pakistan Pakistan 0.572 Increase2.svg +0.004
7 Jemen Jemen 0.575 Increase2.svg +0.007
8 Myanmar Myanmar 0.586 Increase2.svg +0.002
9 Kambodsja Kambodsja 0.593 Increase2.svg +0.009
10 Salomonøyene Salomonøyene 0.610 Increase2.svg +0.006

Europa[rediger | rediger kilde]

10 høyeste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Meget høy HDI
1 Norge Norge 0.971 Increase2.svg +0.001
2 Island Island 0.969 Increase2.svg +0.002
3 Irland Irland 0.965 Increase2.svg +0.001
4 Nederland Nederland 0.964 Increase2.svg +0.003
5 Sverige Sverige 0.963 Increase2.svg +0.002
6 Frankrike Frankrike 0.961 Increase2.svg +0.003
7 Sveits Sveits 0.960 Increase2.svg +0.001
8 Luxembourg Luxembourg 0.960 Increase2.svg +0.001
9 Finland Finland 0.959 Increase2.svg +0.004
10 Østerrike Østerrike 0.955 Increase2.svg +0.003

10 laveste HDI

Rank Land HDI
2007 data Endring fra 2006
Medium HDI
1 Moldova Moldova 0.720 Increase2.svg +0.002
2 Ukraina Ukraina 0.796 Increase2.svg +0.007
Høy HDI
3 Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina 0.812 Increase2.svg +0.005
4 Nord-Makedonia Nord-Makedonia 0.817 Increase2.svg +0.004
5 Russland Russland 0.817[nb 2] Increase2.svg +0.011
6 Albania Albania 0.818 Increase2.svg +0.004
7 Hviterussland Hviterussland 0.826 Increase2.svg +0.007
8 Serbia Serbia 0.826 Increase2.svg +0.005
9 Montenegro Montenegro 0.834 Increase2.svg +0.006
10 Romania Romania 0.837 Increase2.svg +0.005

HDI etter region og grupper[rediger | rediger kilde]

Region or Group HDI
2007
HDI
2005
Meget høy HDI
Den europeiske union (EU27) 0.937 Increase2.svg N/A
OECD 0.932 Increase2.svg 0.925
Høy HDI
Gulf Cooperation Council 0.868 Increase2.svg N/A
Sentral- og Øst-Europa og SIS 0.821 Increase2.svg 0.814
Latin-Amerika og Karibia 0.821 Increase2.svg 0.810
Medium HDI
Øst-Asia og stillehavslandene 0.770 Increase2.svg 0.762
Verden 0.753 Increase2.svg 0.743
Den arabiske verden 0.719 Increase2.svg 0.713
Sør-Asia 0.612 Increase2.svg 0.606
Subsaharisk Afrika 0.514 Increase2.svg 0.495

Gruppe Klassifisering
(2007)
HDI
min max snitt
(2007)
snitt
(2005)
Meget høy HDI Industriland 0.900 1.000 0.955 Increase2.svg 0.897
Høy HDI Utviklingsland 0.800 0.899 0.833 Increase2.svg
Medium HDI 0.500 0.799 0.686 Decrease2.svg 0.698
Lav HDI Minst utviklede land 0.000 0.499 0.423 Decrease2.svg 0.436
Verden 0.000 1.000 0.753 Increase2.svg 0.743
Eldre gruppe
(frem til 2005)
GNI per capita
(US$)
Gammel
HDI
min max
Høyinntektsland 10 726 0.936
– Høyinntekt OECD 0.950
Medium inntektsland 876 10 725 0.776
Lavinntektsland 875 0.570
Verden 0.743
Utviklingsland 0.688
MUL 0.480

Land som mangler fra den siste rapporten[rediger | rediger kilde]

FN-land (Siste UNDP data)[rediger | rediger kilde]

År Land HDI Rank Kilde
Publikasjon Data
Meget høy HDI
1997 N/A Monaco Monaco 0.946 N/A
1997 N/A San Marino San Marino 0.944 N/A
Høy HDI
1998 N/A Palau Palau 0.861 N/A
Medium HDI
1998 1995 Nord-Korea Nord-Korea 0.766 75 [2]
1998 N/A Nauru Nauru 0.663 N/A
2000 1998 Irak Irak 0.583 126 [3]
1998 N/A Tuvalu Tuvalu 0.583 N/A
1998 N/A Mikronesiaføderasjonen Mikronesiaføderasjonen 0.569 N/A
1998 N/A Marshalløyene Marshalløyene 0.563 N/A
1998 N/A Kiribati Kiribati 0.515 N/A
2007 2005 Zimbabwe Zimbabwe 0.513 151 [4]
Lav HDI
2001 2001 Somalia Somalia 0.284 161 [5][nb 4]

Land utenfor FN (ikke utregnet av UNDP)[rediger | rediger kilde]

År Land eller territorium HDI Rank Kilde
Publisering Data
Meget høy HDI
2009 2007 Taiwan Taiwan 0.943 25 [nb 5]
1998 N/A Puerto Rico Puerto Rico 0.942 N/A [7]
2008 2005 Martinique Martinique 0.929 24 [8]
1998 N/A Grønland Grønland 0.927 N/A [9]
2008 2005 Guadeloupe Guadeloupe 0.912 28 [8]
2006 2004 Macao Macao 0.909 28 [10]
Høy HDI
2008 2005 Ny-Caledonia Ny-Caledonia 0.878 34 [8]
2007 2004 Réunion Réunion 0.870 35 [8][11]
2008 2005 Fransk Polynesia Fransk Polynesia 0.864 42 [8]
2008 2005 Frankrike Fransk Guyana 0.862 43 [8]
Medium HDI
2004 2002 Kosovo Kosovo 0.733 N/A [12]

Tidligere førsteplasser[rediger | rediger kilde]

Disse landene har ligget øverst på listen de årene indeksen har blitt oppdatert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b As published in United Nations Development Programme's Human Development Report "Human Development Indices - A statistical update 2008"; Table 1 "Human development index trends" 2008 and 2009 values are used, as these are the revised values rather than those originally published as shown in Appendix A1.
  2. ^ a b See List of Russian federal subjects by HDI.
  3. ^ Includes data for mainland China; excludes the Hong Kong Special Administrative Region (SAR) (separately ranked), the Macau SAR and the Republic of China (Taiwan).
  4. ^ Somalia's last inclusion in the HDI ranking was in the 1996 report (1993 data).
  5. ^ As the UN does not recognize Taiwan as a state, the HDI report does not include data for "Taiwan, Province of China" (the term used by the UN to refer to the domain of the Taiwan; see Political status of Taiwan). The ROC's government calculated its HDI as of 2007 to be 0.943 based on the following data: life expectancy of 78.4 years; adult literacy rate of 97.6%; combined gross enrollment rate of 101.9%; and GDP per capita (PPP) of US$30,352.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Human development indices» (PDF). United Nations Development Programme. Besøkt 5. oktober 2009. 
  2. ^ «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. Besøkt 26. mars 2009. 
  3. ^ «Human Development Report 2000» (PDF). United Nations Development Programme. 2000. s. 163. Besøkt 26. mars 2009. 
  4. ^ «Human Development Report 2007/2008» (PDF). United Nations Development Programme. 2008. s. 231. Arkivert fra originalen (PDF) 29. april 2011. Besøkt 26. mars 2009. 
  5. ^ «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. s. 198. Arkivert fra originalen (PDF) 24. mars 2009. Besøkt 26. mars 2009. 
  6. ^ «National Statistics, R.O.C. (Taiwan)» (PDF) (Chinese). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C. 2007. Besøkt 6. oktober 2009. 
  7. ^ «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. . Note: Appears to be simply the United States's HDI published on the 1997 report.
  8. ^ a b c d e f «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (PDF) (French). CEROM - INSEE. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  9. ^ «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2. mars 1998. Besøkt 26. mars 2009. . Note: Appears to be simply Denmark's HDI published on the 1997 report.
  10. ^ The UN did not calculate the HDI of Macau. The government of Macau calculates its own HDI as of 2004 as 0.909. If it were included in the UN's HDI figures as of 2004, Macau would rank 28th (behind Slovenia and in front of Portugal). «2006 Macau in Figures». Statistics and Census Service, Macau SAR. 2006. Besøkt 2. november 2006. 
  11. ^ «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (PDF) (French). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. Arkivert fra originalen (PDF) 18. desember 2008. Besøkt 10. desember 2008. 
  12. ^ «Human Development Report - Kosovo 2004» (engelsk and Albanian and Serbian). UNDP. 2004. Arkivert fra originalen 12. juni 2007. Besøkt 11. januar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]