Den Danske Scenekunstskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Statens Teaterskole (dansk)»)

Den Danske Scenekunstskole tidligere Statens Scenekunstskole og Statens Teaterskole, er en dansk utdannelsesinstitusjon innen teaterfag. Den ligger på Holmen i København og er en skole under Kulturdepartementet. Her utdannes skuespillere, instruktører, teaterteknikere og scenografer.

Skolen for Moderne Dans, som utdanner dansere, koreografer og dansepedagoger, er tilknyttet skolen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den Danske Scenekunstskole ble opprettet i 1968 som avløser for Det kongelige Teaters elevskole og Privatteatrenes elevskole. Opprinnelig var det utelukkende en skuespillerutdannelse, men i 1972 ble det opprettet en linje for allmenn teaterpraktikk, som etterfølgende utviklede seg til utdannelser for henholdsvis instruktører og scenografer. I 1992 ble det opprettet en teaterteknisk utdannelse med fire spesialiseringer (lysdesign, lyddesign, regi og produksjon), først som en forsøksordning, senere som permanent utdannelse. I [1992 ble forløperen for Skolen for Moderne Dans, Danseprojektet likeledes opprettet på forsøksbasis, og etter at den ble permanent, ble den slått sammen med Statens Teaterskole i 1998.

Skolen har alltid vært forum for kunstfaglige og ideologiske diskusjoner. I utgangspunktet ønsket man å opprette en utdannelse som kunne gi den studentene faglighet og ferdigheter – i høyere grad enn mesterlæren, som den gang var den normale profil for en teaterutdannelse som var tilknyttet et teater. Diskusjonen har blant annet handlet om hvorvidt man skulle utdanne kunstnere til en nåtidig bransje, eller til en visjon om en fremtidig scenekunst. I de senere år har fokus i høy grad vært på å gi den studerende mulighet for å tilegne seg konkrete redskaper og metoder.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]