Liste over Norges dronninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dronning Maud 31 år gammel. Hun var Norges dronning ved kong Haakon VIIs side fra unionsoppløsningen i 1905 til sin død i 1938. Hun var Norges første dronning siden 1319 som ikke også var dronning av enten Danmark eller Sverige.

Liste over Norges dronninger er en liste over de kvinnene som har vært dronning – ektefellen til en regjerende konge – av Norge. I tillegg inneholder den en regjerende dronning; Margrete I. Tradisjonelt regnes kongerekken fra Harald Hårfagre og dronningrekken starter derfor med hans ektefeller.

Det er skrevet mye om de norske kongene, men dronningene vet man mindre om. Noen av de første er nærmest navnløse og det lille man vet er basert på sagn og myter. I dronningrekken er det man mange spennende personligheter; og da må Margrete selvsagt nevnes som den største.

Helt fra de tidligste dronningene har de blitt valgt ut til giftermål basert på ulike rikspolitiske motiver og kongens ambisjoner. Det går som en rød tråd gjennom hele dronningrekken at de kommer fra andre land enn Norge, de er altså utlendinger.[1] I den tidligste perioden kom de gjerne fra Danmark og Sverige, senere fra Skottland, landene rundt Østersjøområdet og de tyske områdene. Under personalunionen med Sverige er også Frankrike representert.

Dronningene var et element i den politiske situasjonen og hadde i utgangspunktet ikke selvstendig makt. Det er imidlertid flere eksempler på at enkelte av dem spilte en selvstendig rolle. En av de første var Gunhild Kongemor. En annen er dronning Sofia som spilte en avgjørende rolle i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905.

Hva slags familier kom dronningene fra? Det ble hevdet at dronning Sonja var den første dronning med borgerlig bakgrunn da hun ble dronning i 1991. Det er imidlertid ikke riktig noe dronningrekken viser.

Dronningrekken er også preget av Norges lange historie sammen med Danmark og personalunionen med Sverige.

Giftet inn med Hårfagreætten og Ladejarlene[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Gyda Eiriksdatter Gyda Harald Hårfagre
Ragnhild Eiriksdatter Ca. 870 Eirik II («Den mektige») Eriksson, konge av Jylland og Gisela[2] Harald Hårfagre Ca. 897
Gunhild Gormsdatter Gunnhild på Orknøyene Levde i første halvdel av 900-tallet. Uvisst. Én kilde oppgir faren som Ossur Tote fra Finnmark, en annen at hun er datter av Gorm den gamle. Eirik Blodøks
Gudrun Skjeggesdatter (Jarnskjeggsdatter) Levde på slutten av 900-tallet. Skjegge Asbjørnson Olav Tryggvason
Tyra Haraldsdatter Tyra Levde på slutten av 900-tallet. Harald Blåtann[3] Olav Tryggvason etter Gudruns død.
Astrid Olofsdatter Enkedronning Astrid Olof Skötkonung og Edla Olav den hellige 1035
Emma av Normandie Emma mottar Encomium Emmae Ca. 988 Richard I, hertug av Normandie og Gunnora Knut II 6. mars 1052
Ellisiv Jaroslavdatter Ellisiv 1025 Jaroslav I av Kiev og Ingegjerd Olofsdatter Harald Hardråde Ca. 1067
Tora Torbergsdatter Ca. 1028 Torberg Arneson og Ragnhild Harald Hardråde
Ingrid Sveinsdatter Svein Estridsson Olav Kyrre
Margret Fredskolla Inge Stenkilsson Magnus Berrføtt 1130
Ingebjørg Guttormsdatter Levde ca. 1100. Fra Steig i Sør-Fron i Gudbrandsdalen Guttorm på Steig Øystein Magnusson
Malmfrid Mstislavsdatter Ca. 1105 i Kiev Mstislav I av Kiev og Kristina Ingesdatter Sigurd Jorsalfare Etter 1137
Kristin Knutsdatter Ca. 1118–1120 Knud Lavard og Ingeborg av Kiev Magnus den blinde Etter 1139
Ingerid Ragnvaldsdatter 1100-tallet Ragnvald Knaphövde Harald Gille Etter 1161
Ragna Nikolasdatter Første halvdel av 1100-tallet Nikolas Måse Øystein Haraldsson

Giftet inn med Sverreætten[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Margreta Eriksdatter Heraldiske løver tilhørende Eriksætten. Erik den hellige Sverre Sigurdsson 1209
Margrete Skulesdatter Rein kloster. 1208ReinRissa i Sør-Trøndelag Skule Bårdsson og Ragnhild Jonsdatter Håkon Håkonsson 1270 Rein kloster på Rissa
Rikitsa Birgersdatter Bjälboætten Ca. 1238 Birger jarl og Ingeborg Eriksdatter Håkon Håkonsson Unge (samkonge) Før 13. desember 1288
Ingeborg Eriksdatter Magnus gir lovene Ca. 1244 Erik Plogpenning og Jutta av Sachsen Magnus Lagabøte 26. mars 1287 i Bergen
Margaret Aleksandersdatter Skottland 28. februar 1261 i England Aleksander III av Skottland og Margarete av England Eirik Magnusson 9. april 1283 enten i Tønsberg eller Bergen
Isabella Bruce Huset Bruce Ca. 1280 i Skottland Robert Bruce av Annandale og Marjorie av Carrick, 3. grevinne av Carrick Eirik Magnusson 1358 muligens i Bergen
Eufemia av Ruppin Ca. 1270 i Nord-Tyskland Günther av Arnstein Håkon V Magnusson 1312 Gravlagt i Mariakirken i Oslo
Blanka av Namur Dronning Blanka Ca. 1316 på slottet Namur i nåværende Belgia Jean Dampierre av Namur og Marie av Artois Magnus Eiriksson 1363Tunsberghus
Margrete I (senere regjerende dronning etter sønnens død) Håkon VI Magnusson

Kalmarunionen[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Margrete Iregjerende dronning Margrete I 1353 på Vordingborg slott Valdemar Atterdag og Helvig av Slesvig Håkon VI Magnusson 28. oktober 1412 ved Flensborgfjorden. Gravlagt i Roskilde domkirke.[4]
Filippa av England Filippa av England. 4. juni 1394 på Peterborough slott i England Henrik IV av England og Mary de Bohun (Huset Lancaster) Gift med Erik av Pommern 26. oktober 1406 5. januar 1430Vadstena i Lidköping. Gravlagt i Vadstena kloster
Dorothea av Brandenburg Dorothea av Brandenburg 1430 i Brandenburg, Tyskland Markgreve Johan av Brandenburg og Barbara av Sachsen (Huset Hohenzollern) Første ektefelle Kristoffer av Bayern d. 6. januar 1448 10. november 1495 i Kalundborg. Gravlagt i Roskilde domkirke.[4]
Katarina Karlsdatter (Katarina Gumsehuvud)[5] Katarinas gravsten Ca. 1418 Karl Ormsson Karl Knutsson Bonde 7. september 1450. Gravlagt i Vadstena kloster.

Dansketiden, giftet inn med Huset Oldenburg[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Dorothea av Brandenburg Dorothea av Brandenburg Andre ektefelle Christian I
Christine av Sachsen Christine av Sachsen 24. desember 1461 i Torgau, Tyskland Kurfyrst Ernst av Sachsen og Elisabeth av Bayern Hans 8. desember 1521 i Odense. Gravlagt i Sankt Knuds kirke i Odense
Isabella av Burgund Isabella av Burgund 18. juli 1501 i Brussel Filip I og Johanna Christian II 19. januar 1526 i Gent. Gravlagt i Sankt Knuds kirke i Odense.
Sophie av Pommern Sophie av Pommern 1498 i Stettin Hertug Bugislav X av Pommern og Anna av Polen Frederik I 13. mai 1568 i Kiel[6]Gravlagt i Schleswig domkirke
Dorothea av Sachsen-Lauenburg Dorothea av Sachsen-Lauenburg 9. juli 1511 Hertug Magnus I av Sachsen-Lauenburg og Katerine av Braunschweig-Wolfenbüttel Christian III 7. oktober 1571. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Sophie av Mecklenburg Sophie av Mecklenburg 4. september 1557 Ulrik av Mecklenburg-Schwerin og Elisabeth av Danmark Frederik II 4. oktober 1631 Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Anna Kathrine Anna Kathrine 26. juni 1575 i Wolmirstedt[7] Joakim Frederik, og Katarina av Küstrin Christian IV 29. mars 1612 i København Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Sophie Amalie Sophie Amalie av Braunschweig-Lüneburg 24. april 1628 Georg av Braunschweig-Lüneburg og Anne Eleonore av Hessen-Darmstadt[8] Frederik III 20. februar 1685Sophie Amalienborg i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Charlotte Amalie Charlotte Amalie 27. april 1650 i Kassel, Hessen Vilhelm VI av Hessen-Kassel og Hedvig Sophie av Brandenburg[9] Christian V 27. mars 1714 i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Louise av Mecklenburg-Güstrow Louise av Mecklenburg 28. august 1667 Gustav Adolf av Meklenborg-Güstrow og Magdalene Sibylle av Slesvig-Holsten-Gottorp Frederik IV 15. mars 1721 Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Anna Sophie Reventlow Anna Sophie Reventlow 16. april 1693Clausholm slott Conrad Reventlow og Sophie Amalie Hahn Frederik IV 7. januar 1743 på Clausholm slott. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Sophie Magdalene Sophie Magdalene 28. november 1700 Christian Heinrich av Brandenburg-Kulmbach og Sophie Christiane av Wolfstein Christian VI 27. mai 1770Christiansborg slott i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Louise av England Louise 7. desember 1724 på Leicester House i England[10] Georg II av England og Caroline av Ansbach Frederik V 19. desember 1751Christiansborg slott i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Juliane Marie Juliane Marie 4. september 1729 i Wolfenbüttel, Braunschweig Ferdinand av Braunschweig-Wolfenbüttel og Antoinette Amalie. Frederik V i hans andre ekteskap 10. oktober 1796Fredensborg slott. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]
Caroline Mathilde Caroline Mathilde 22. juli 1751 i London Fredrik Ludvig av Hannover og Augusta av Sachsen-Coburg-Gotha Gift med Christian VII 1. oktober 1766. Ekteskapet oppløst ved skilsmisse i april 1772. 10. mai 1775 i Celle i Hannover. Begravet i slottskirken i Celle.
Marie Sophie Marie Sophie 28. oktober 1767 Karl av Hessen-Kassel og Louise av Danmark Frederik VI 21. mars 1852. Gravlagt i Roskilde domkirke[4]

Personalunion med Sverige[rediger | rediger kilde]

Huset Holstein-Gottorp, deretter Bernadotteslekten

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Hedvig Elisabet Hedvig Elisabet Charlotta 22. mars 1759 Frederik August av Holstein-Gottorp og Friedrike av Hessen-Kassel. Karl II 20. juni 1818
Desideria Desideria 9. november 1777 i Marseille Francois Clary og Francois Rose Karl III Johan 16. desember 1860Stockholms slott
Josefine Josefine 14. mars 1807 i Milano[11] Eugène de Beauharnais og Augusta av Bayern Oscar I 7. juni 1876 i Stockholm. Gravlagt i Riddarholmskyrkan.
Louise Dronning Louise 5. august 1828 i Haag Prins Fredrik av Nederland og Louise av Preussen (Huset Oranien-Nassau) Karl IV 30. mars 1871. Gravlagt i Riddarholmskyrkan i Stockholm.
Sofie Dronning Sofia 9. juli 1836 på slottet i Biebrich Vilhelm I av Nassau og Pauline av Württemberg Oscar II 30. desember 1913 i Stockholm. Gravlagt i Riddarholmskyrkan.

Et selvstendig Norge, 1905-[rediger | rediger kilde]

Märtha av Norge, Olav Vs ektefelle, er ikke med i listen over Norges dronninger ettersom hun døde 5. april 1954. Olav V ble konge 21. september 1957.

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Maud av Norge Dronning Maud 26. november 1869Marlborough House, London Edvard VII av Storbritannia og Alexandra av Storbritannia Haakon VII 20. november 1938 i London
Sonja av Norge Dronning Sonja 4. juli 1937 Karl August Haraldsen og Dagny Haraldsen Harald V

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alle de ti dronningene vi kjenner til mellom (Harald Hårfagres dronning) Ragnhild Eriksdatter og (Håkon Håkonssons) Margaret Skulesdatter var utlendinger av fyrstelig herkomst». [Med to unntak]. «Dronningene danner et [...] mønster som forankrer det norske rikskongedømmet i et nordisk fellesskap», Steinar Imsen. Våre dronninger. Grøndahl og Dreyer, 1991. ISBN 82-09-10678-3
  2. ^ Ragnhild Eriksdatter i Nils Petter Thuesen: Norges dronninger gjennom tusen år
  3. ^ Norske dronninger fra 900-tallet til vår tid (fra SNL) - Webcitation Tyra Haraldsdatter
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m «Roskilde Domkirke». Roskilde Domkirke. Besøkt 27. juli 2010. 
  5. ^ Katarina Gumsehuvud –Runeberg
  6. ^ DBL - Sophie av Pommern
  7. ^ De Danske Kongers Kronologiske Samling og Dansk Biografisk Leksikon
  8. ^ DBL - Sophie Amalie
  9. ^ Kvinfo - Charlotte Amalie
  10. ^ Kvinfo – Louise av England
  11. ^ Josefine av Leuchtenberg - Svenskt biografiskt handlexikon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]