Liste over Sveriges dronninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Louise Ulrike av Preussen (1720–1782), svensk dronning 1751-1771, gift med Adolf Fredrik, mor til Gustav III og Karl XIII.
Maleri av Lorens Pasch d.y.

Liste over Sveriges dronninger er en kronologisk liste over de personene som har vært gift med en svensk regent enten det var en konge, en rikshøvedsmann eller en riksforstander. Listen inneholder en mann; Fredrik I som var gift med Ulrika Eleonora. Listen inneholder kun personer som var gift med regenten mens denne var regent. Gustaf VI Adolfs første ektefelle Margaret av Connaught døde før ektefellen ble konge og er derfor ikke med på listen.

Opplysningene om de første kvinnene på listen er usikre både når det gjelder fødsel, ekteskap og død. Man er heller ikke sikker på identiteten og når det gjelder f.eks. Sigrid Storråde, er det mulig at dette var samme person som Świętosława av Polen.

Gemalenes posisjon har endret seg opp gjennom århundrene. Flere av dem har selv utøvet makt i mer eller mindre grad, spesielt i middelalderen. Andre har levd mer tilbaketrukket som privatpersoner og har blitt mest kjent som mødre av tronfølgere. De aller fleste av ekteskapene ble inngått av dynastiske årsaker i politiske forsøk på å danne nye allianser.

Avvik fra dronninglisten er markert med annen farge.

Munsöætten[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Sigrid Storråde[1][2][3] Sigrid and olaf.jpg Ca. 967 Skoglar-Toste Erik Seiersæl skilt på 980-tallet/990-tallet? Ca. 1014
Świętosława av Polen
Usikkert om hun var gift med Erik Seiersæl[4]
Ca. 968? Mieszko I av Polen og Dobrawa av Bøhmen Erik Seiersæl 1014?
Estrid Ca. 970 Olof Skötkonung[5] 1035
Gunhild Ca. 1010 Sven Håkonsson og Holmfrid ? Anund Jakob 1060
Astrid Njålsdatter Njål Finnssson og Gunhild Halvdansdatter Emund den gamle 1060?

Stenkilætten[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Ingamoder Emundsdatter 1043 Emund den gamle og Astrid Njålsdatter Stenkil 1090
Helena gravsten 1065 Inge Stenkilsson den eldre 1140
Ingegjerd Haraldsdatter Norges våpen 1046 Harald Hardråde og Ellisiv av Kiev.[6] Filip 1120
Ragnhild Maleri av Ragnhild fra ca.1350 i Enångers kirke 1075 Inge den yngre 1117[7]
Ulvhild Håkonsdatter 1095 Inge den yngre
Rikissa av Polen 12. april 1106 Boleslaw III av Polen og Salome av Berg Magnus den sterke

Sverkerætten og Erikætten[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Ulvhild Håkonsdatter Ca. 1095 Håkon Finnsson Sverker den eldre 1148
Rikissa av Polen Gift med Sverker den eldre etter Ulvhild Håkonsdatters død 1150-tallet
Kristina Bjørnsdatter Arms of Denmark.svg 1120-tallet Erik den hellige 1170
Brigida Haraldsdatter 1130 Harald Gille og ukjent kvinne Magnus Henriksson 1209 Bisatt i Riseberga kloster
Christine Stigsdatter HvideVapen.jpg 1145 Stig Tokesson Hvitaled
og
Margrethe Knudsdatter
Karl Sverkersson 1200
Cecilia Johansdatter Cirka 1145 Knut Eriksson Etter 1193
Benedicta Ebbesdatter HvideVapen.jpg 1160-tallet Ebbe Sunesen Hvide Sverker den yngre 1199/1200 Gravlagt i Alvastra kloster
Ingegerd Birgersdatter COA family sv Magnus Ladulås.svg 1180 Sverker den yngre 7. april 1230?
Rikissa av Danmark RichezaSwedenNéeDenmark.jpg 1190 eller 1191 Valdemar den store
og
Sofia av Minsk
Erik Knutsson 8. mai 1220 Begravet i St. Bendts kirke i Ringsted
Helene Pedersdatter Strange Ca. 1200 Peder Strange Knut Holmgersson Lange 1255
Katarina Sunesdatter CatherineSuSweden.jpg 1215 Sune Folkesson
og
Helena Sverkersdatter
Erik Eriksson den lespete og halte Begynnelsen av 1250-tallet. Gravlagt i Gudhem kloster

Bjälboætten[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Ingeborg Eriksdatter IngiburgaSweden.jpg Erik Knutsson og Rikissa av Danmark Birger Jarl
(formynderregent)
1254
Mechtild av Holstein MatildaDenmark.jpg 1220 eller 1225 Adolf IV av Holstein
og
Hedvig av Lippe
Birger Jarl
(formynderregent)
Ca. 1288
Sofia Eriksdatter SophiaSwedenNéeDenmark.jpg 1241? Erik Plogpenning og Jutta av Sachsen Valdemar Birgersson[8] 1286[9][10]
Helvig av Holstein HaelwigSweden.jpg 1250-tallet Gerhard I av Holstein og Elisabet av Mecklenburg Magnus Ladulås Ca. 1324?
Märta av Danmark Birgers og Märtas gravsten 1277 Erik Klipping og Agnes av Brandenburg Birger Magnusson 3. oktober 1341
Begravet i St. Bendts kirke i Ringsted
Blanka av Namur Blanka Namur.jpg 1320 Jean Dampierre av Namur og Marie av Artois Magnus Eriksson 1363
Beatrix av Bayern Beatrix gravplass 1355 eller 1356 Ludvig IV av Det tysk-romerske rike og Margareta av Holland Erik Magnusson 25. desember 1359
Margrete Valdemarsdatter av Danmark Margrete 1.jpg Våren 1353 Valdemar Atterdag og Helvig av Slesvig Håkon VI Magnusson 28. oktober 1412
Rikardis av Schwerin RichardiceSweden.jpg 1348 Otto I av Schwerin og Mathilda av Mecklenburg-Werle Albrekt av Mecklenburg 1377

Kalmarunionen[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Filippa av England Philippa of England-Herman Wilhelm Bissen2.jpg 4. juni 1394 Henrik IV av England og Mary de Bohun Erik av Pommern 6. januar 1430[11][12] Gravlagt i Vadstena klosterkirke
Katarina Karlsdatter Katarinas gravsten 1418 Karl Ormsson (Gumsehuvud) Karl I 5. oktober 1438[13]
Dorothea av Brandenburg DorothyDenmarkNorwaySweden.JPG 1430 Johan av Brandenburg og Barbara av Sachsen (Huset Hohenzollern) Kristoffer av Bayern
Märta Lydekadotter Stralendorp Bengt Jönsson (Oxenstierna) Riksforstander
Katarina Karlsdotter Sture Nils Jönsson (Oxenstierna) Riksforstander
Katarina Karlsdatter Katarinas gravsten Karl I 7. september 1450[14]
Dorothea av Brandenburg DorothyDenmarkNorwaySweden.JPG Christian I 10. november 1495 i Kalundborg. Gravlagt i Roskilde domkirke.[15]
Elin Gustavsdotter Erik Axelsson (Tott) Riksforstander 1495
Kristina Abrahamsdotter Note med Kristinas navn Ca. 1432
i
Finland
Gift med Karl I rett før han døde i 1470. Ca. 1492
Ingeborg Åkesdotter 1440-tallet Riksråd Åge Axelsen Thott og ektefellen Merete Sten Sture den eldre Riksforstander 1507
Christine av Sachsen Dronning-Christine.jpg 24. desember 1461 Ernst av Sachsen og Elisabeth av Bayern Hans 8. desember 1521 i Odense. Gravlagt i Sankt Knuds kirke i Odense
Ingeborg Åkesdotter Sten Sture den eldre 1507
Mette Ivarsdotter 1465 Svante Nilsson 1530-tallet
Kristina Nilsdotter KristinaGyllenstierna-cr.JPG 1494 Sten Sture den yngre 5. januar 1559
Isabella av Burgund Isabella of Spain Denmark.jpg 18. juli 1501 Filip I og Johanna Christian II 19. januar 1526 i Gent. Gravlagt i Sankt Knuds kirke i Odense.

Huset Vasa[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Katarina av Sachsen-Lauenburg CatherineAsSweden.jpg 24. september 1513
i
Ratzeburg
Magnus I av Sachsen-Lauenburg og Katarina av Braunschweig-Wolfenbüttel Gustav Vasa, gift 24. september 1531 23. september 1535
i
Stockholm
Begravet i Uppsala domkirke
Margareta Eriksdotter Leijonhufvud MargaretLSweden-crop.jpg 1. januar 1516 Erik Abrahamsson d.e. Leijonhufvud og Ebba Eriksdotter (Vasa) Gift med Gustav Vasa 1. oktober 1536 etter Katarina av Sachsen-Lauenburgs død 26. august 1551
Katarina Stenbock KatarinaStenbock.JPG 22. juli 1535 Gustav Olsson (Stenbock) Gift med Gustav Vasa 22. august 1552 etter Margareta Eriksdotter Leijonhufvuds død 13. desember 1621
Karin Månsdotter CaterineMSweden.jpg 6. oktober 1550 Måns landsknekt Erik XIV
13. juli 1567 uoffisielt
4. juli 1568 offisielt
13. september 1612
Katarina Jagellonica Cranach the Younger Catherine Jagiellon.jpg 1. september 1526 Sigismund I av Polen og Bona Sforza Johan III 4. oktober 1562 16. september 1583
Begravet i Uppsala domkirke
Gunilla Johansdotter Gunilla Bielke.jpg 25. juni 1568 Johan Axelsson (Bielke) og Margareta Axelsdotter (Posse) Gift med Johan III 21. februar 1585 etter Katarina Jagellonicas død. 19. juli 1597
Anna av Østerrike Szwankowski Anna of Austria.jpg 16. august 1573 Karl av Steiermark og Maria av Bayern Sigismund 10. februar 1598 i Krakow
Kristina av Holstein-Gottorp ChristinaOldenburgSweden.jpg 12. april 1573 Adolf av Holstein-Gottorp og Christina av Hessen-Kassel Karl IX 8. desember 1625Gripsholms slott. Begravet i Strängnäs domkirke.[16]
Maria Eleonora av Brandenburg Maria Eleonora of Brandenburg.JPG 11. november 1599 Johan Sigismund av Brandenburg og Anna av Preussen Gustav II Adolf 18. mars 1655
Begravet i Riddarholmskyrkan i Stockholm

Huset Pfalz-Zweibrücken-Kleeburg[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp HedwigEleanorSwedenR.jpg 23. oktober 1636 Frederik III av Holstein-Gottorp og Marie Elisabeth av Sachsen Karl X Gustav
Gift 24. oktober 1654
24. november 1715
Ulrika Eleonora UlricaEleanorSwedenNéeDenmark.jpg 11. september 1656 Frederik III og Sophie Amalie Karl XI 26. juli 1693
Fredrik I
«Regentgemal» 5. desember 1718–29. februar 1720
Fredrik av Hessen.jpg 27. april 1676 Karl av Hessen og Amalia av Kurland Ulrika Eleonora den yngre 5. april 1751
Ulrika Eleonora den yngre UlricaEleanorQRSweden.jpg 2. februar 1688 Karl XI og Ulrika Eleonora d.e. Fredrik I 5. desember 1741

Huset Holstein-Gottorp[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Louise Ulrike LuiseUlrikevonPreußen01.jpg 24. juli 1720
i
Berlin
Fredrik Wilhelm I av Preussen og Sophie Dorothea av Hannover Gift med Adolf Fredrik 18. august 1744 16. juli 1782

Svartsjö slottFäringsö
Sofia Magdalena Pilo Swedish Queen Consort.jpg 3. juli 1746
i
København
Frederik V og Louise av England Gift med Gustav III 4. november 1766 21. august 1813

Ulriksdals slott i Solna
Frederike av Baden FredericaSwedenR.jpg 12. mars 1781
i
Karlsruhe
Karl Ludvig av Baden og Amalia av Hessen-Darmstadt Gustav IV Adolf 25. september 1826
i
Lausanne
Hedvig Elisabet CharlotteSwedenNorwayR.jpg 22. mars 1759
i
Eutin
Schleswig-Holstein
Frederik August av Holstein-Gottorp og Friedrike av Hessen-Kassel Karl XIII 20. juni 1818
i
Stockholm

Huset Bernadotte[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Desideria Désirée Clary1807-Robert Lefèvre.jpg 9. november 1777
i
Marseille
Francois Clary og Francois Rose Gift med Karl XIV Johan 17. august 1798 17. desember 1860
i
Stockholm[17][18][19]
Josefine Josefine 14. mars 1807 i Milano[20] Eugène de Beauharnais og Augusta av Bayern Oscar I 7. juni 1876 i Stockholm. Gravlagt i Riddarholmskyrkan.
Louise Dronning Louise 5. august 1828 i Haag Prins Fredrik av Nederland og Louise av Preussen (Huset Oranien-Nassau) Karl IV 30. mars 1871. Gravlagt i Riddarholmskyrkan i Stockholm.[21][22]
Sofia Dronning Sofia 9. juli 1836 på slottet i Biebrich Vilhelm I av Nassau og Pauline av Württemberg Oscar II 30. desember 1913 i Stockholm. Gravlagt i Riddarholmskyrkan.[23][24]
Victoria av Baden Queenvictorias.jpg 20. september 1881
i
Karlsruhe
Fredrik I av Baden
og
Louise av Preussen
Gustaf V 4. april 1930
i
Roma. Gravlagt i Riddarholmskyrkan.
Louise Mountbatten Bundesarchiv Bild 102-00145A, Louise von Schweden.jpg 13. juli 1889 Louis Mountbatten og Viktoria av Hessen-Darmstadt Gustaf VI Adolf 7. mars 1965
Silvia Silvia Astrid Lindgren Memorial Award 2010-84.jpg 23. desember 1943 Walther Sommerlath og ektefellen Alice Carl XVI Gustaf

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Steffen Heiberg (2004). Danske dronninger i tusind år. Gyldendal, København (dansk). ISBN 87-02029-46-4.
  • Thuesen, Nils Petter (1991), Norges dronninger gjennom tusen år, Oslo: Tiden Norsk Forlag, ISBN 82-1003-458-8 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]