Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Normandie

Normandie er en geografisk region i det nordlige Frankrike. Øvre Normandie (Haute-Normandie) består av de franske départementer Seine-Maritime og Eure, og Nedre Normandie (Basse-Normandie) av Orne, Calvados og Manche.

Hertugdømmet Normandie er et tidligere fylke (hertugdømme) i det nordlige Frankrike som dekket områdene rundt det nedre løpet av elven Seine, Pays de Caux og regionen vestenfor via Pays d'Auge og så langt som Cotentinhalvøya. Normandie var en av Frankrikes historiske provinser.

De viktigste byene er Rouen, Le Havre, Bayeux og Caen. Kanaløyene er også kulturelt og historisk del av hertugdømmet Normandie, selv om de nå er britiske. Normandie er derfor delt mellom fransk og britisk overherredømme. Det kontinentale området som er under fransk overherredømme dekker 30 627 km² og danner overveiende andelen av Normandie og bortimot fem prosent av Frankrikes totale landområde. Normandie er delt i administrativ hensikt i to regioner: Basse-Normandie (vest) og Haute-Normandie (øst). Kanaløyene (referert til som Îles Anglo-Normandesfransk) dekker 194 km² og består av to juridiske områder: Guernsey og Jersey, som begge er underlagt den britiske kronen.

Selve navnet «Normandie» er avledet av bosetningen og erobringen av området av vikinger fra nord, «nordboere», fra 800-tallet og framover, og ble bekreftet av en avtale på 900-tallet med den franske konge. For et og et halvt århundre etter den normanniske erobringen av England i 1066 var England og Normandie knyttet sammen over den engelske kanal. Etter 1204 ble Normandie helt og holdent en del av Frankrike.

I løpet av slaget om Normandie under den andre verdenskrig ble Normandie landingssted for invasjonen og frigjøringen av Frankrike og siden Europa fra det nasjonalsosialistiske Tyskland. Dette har blitt anerkjent som et vendepunkt i krigen i Vest-Europa.

En typisk normannisk landsby.

Befolkningsandelen i Normandie består av rundt 3,45 millioner mennesker. Den kontinentale befolkningen på rundt 3,26 millioner utgjør rundt 5,5 prosent av Frankrikes totale befolkning (i 2005).

Basse-Normandie er et overveiende jordbruksområde med avl av kyr som den viktigste sektoren (skjønt med en nedgang fra 1970- og 1980-tallets høydepunkt). Bocage (småskogen)[1] er et lappeteppe av mindre marker med høye hekker som er typisk for områdene i vest. Haute-Normandie består av en høyere konsentrasjon av industri. Normandie er et område som framstiller betydelige mengder av sider (en lett musserende fruktvin, laget av gjæret råsaft fra eple), og produserer også Calvados, en destillert eplebrennevin. Andre aktiviteter av økonomisk betydning er meieriprodukter, lin (60 prosent av den franske produksjonen), hesteavl (inkludert to franske nasjonale avlsgårder), fisking, sjømat og turisme. Regionen har også tre franske kjernekraftstasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bocage er et normannisk ord som har gått inn i både engelsk og fransk, og viser til småskoger, klynger av mindre skog, et dekorativt element av løv, et terreng som er blandet av skogland og jordbrukskultivering.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Normandie – bilder, video eller lyd