Liste over Danmarks dronninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Isabella av Burgund etter en skulptur av Claus Berg fra rundt 1530. Skulpturen ses på altertavlen i Sankt Knuds kirke i Odense.

Liste over Danmarks dronninger er en liste over Danmarks dronninger fra 800-tallet og frem til vår tid. Av listen fremgår det også hvem som var deres foreldre og hvilken konge de var gift med. Listen inneholder to regjerende dronninger; Margrete I og Margrethe II av Danmark.

Tyra Danebod kjenner man fra runesteiner, blant annet Jellingsteinene og hun innleder dronningrekken. Opplysningene om de forskjellige dronningene fra historisk tid er svært sparsomme. For enkelte av dem er man også usikker på identiteten.

Dronningenes posisjon har endret seg opp gjennom århundrene. Flere av dem utøvet selv makt i mer eller mindre grad, spesielt i middelalderen.

Andre har levd mer tilbaketrukket som privatpersoner og har blitt mest kjent som mødre av tronfølgere. De aller fleste av ekteskapene ble inngått av dynastiske årsaker i forsøk på å danne nye politiske allianser. Til tross for det kan man enkelte ganger få små innblikk i den enkeltes ekteskap og personlighet. Som for eksempel med Isabella av Burgund som kom fra Nederland bare 15 år gammel for å gifte seg med den 34 år gamle Christian II i 1515. Det er ikke vanskelig å anta at hun lengtet hjem til livet slik hun kjente det fra Nederland. Hun savnet å ha friske grønnsaker på matbordet og kongen inviterte nederlandske bønder til å slå seg ned i Store MaglebyAmager. Stedet omtales den dag i dag som «Hollenderbyen».

En dronning som har satt et markant preg på historien er Caroline Mathilde som giftet seg med Christian VII i 1766. Kongens senere sinnssykdom hadde på dette tidspunkt ikke brutt endelig ut og deres første år sammen var preget av selskapelighet med dronningen som midtpunkt. Senere kom Struensee inn i bildet og livet hennes endret seg radikalt. Det hele endte et par år etter med at Struensee ble henrettet og hun selv landsforvist uten muligheter til å se sine to barn igjen. Hun døde ikke lenge etter bare 23 år gammel.

Sagndronninger[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Tyra Danebod Jellingsteinen ca. 900 Uvisst Gift med Gorm den gamle Før 958 (Iflg. tradisjonen hauglagt i Jelling)

Historiske dronninger 960–1375[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Gunhild Levde ca. 965 Ukjent Harald Blåtann Ukjent
Tove fra Venden Runestenen som Tove fikk reist. Uvisst Fyrst Mistivoj Gift med Harald Blåtann på 960-tallet.[1] Uvisst
Gunhild av Polen (Świętosława av Polen) Ca. 967 Mieszko I av Polen og Dobrawa Svein Tjugeskjegg Ca. 1014[2]
Emma av Normandie Emma mottar Encomium Emmae Ca. 988 Richard I, hertug av Normandie og Gunnora Knut II 6. mars 1052 Begravet i Old Minster i Winchester[3]
Gunhild Anundsdatter Ukjent Anund Jakob og muligvis dronning Gunhild Svein Estridsson[4] 1049
Adele av Flandern Ukjent Robert I av Flandern og Gertrud av Sachsen Knut den hellige Ca. 1115[5]
Ingegjerd Haraldsdatter 1046 Harald Hardråde og Ellisiv av Kiev Olav Hunger 1120[5]
Bodil Thrugotsdatter Ca. 1056 Thrugot Ulvsson Fagerskinna og Torgunna Vagnsdatter Erik Eiegod 1103 på Oljeberget i Jerusalem[6]
Margret Fredskolla Ukjent Inge Stenkilsson den eldre og Helena Nils av Danmark 1130
Ulvhild Håkonsdatter Ca. 1095 Håkon Finnsson Nils av Danmark Ca. 1148
Malmfrid Mstislavsdatter Ca. 1105 Mstislav I av Kiev og Kristina Ingesdatter Erik Emune Etter 1137
Lutgard av Salzwedel Ca.1100 Markgreve Rudolf av Salzwedels og Richardis Dansk dronning 11441146 gjennom sitt ekteskap med Erik Lam.[7] Etter Eriks død i 1146 giftet hun seg på nytt. Drept 29. januar 1152 i Winzenburg.[8]
Helena av Sverige Ukjent Sverker den eldre Knut Magnusson V Død ca. 1155
Adele av Sachsen Ukjent Konrad den store og Luitgard av Ravenstein Svein Grathe 23. oktober 1181
Sofia av Minsk Kopi af kranium Ca. 1140 i Russland Volodar av Novgorod og Rikissa av Polen Valdemar I 5. mai 1198[9]Gravlagt i St. Bendts kirke i Ringsted
Gertrud Ca.1154 Henrik Løve og Klementia av Zähringen Knut VI av Danmark 1196 eller 1197
Dagmar av Danmark Minnetavle for Dagmar Ca. 1186[10] Premysl Ottokar I og Edel av Meissen Valdemar Sejr 24. mai 1212 i Ribe. Gravlagt i St. Bendts kirke i Ringsted
Berengária av Portugal Gipsavstøpning av Berengarias kranium Ca. 1194 i Portugal Sancho I av Portugal og Dulce Berenguer av Barcelona Valdemar Sejr 1221 Gravlagt i St. Bendts kirke i Ringsted
Jutta av Sachsen Sachsen Ca. 1223 Albrekt I av Sachsen og Agnes av Østerrike Erik Plogpenning Ca. 1267
Mechtild av Holstein Mechtild 1220 eller 1225[11] Adolf IV av Holstein og Hedvig av Lippe Abel av Danmark Ca. 1288 Begravet i Varnhems klosterkirke i Sverige[12]
Margarete Sambiria Margarete Sambiria Ca. 1230 Sambor II av Pommern og Mechtild av Mecklenburg Kristoffer I av Danmark 1282 Gravlagt i klosterkirken i Bad Doberan[13]
Agnes av Brandenburg St. Bendts kirke 1257 Johan I av Brandenburg og Jutta av Sachsen.[14] Erik Klipping 29. september 1304 Gravlagt i St. Bendts kirke i Ringsted
Ingeborg Magnusdatter Ingeborg Tidligst 1277 Magnus Ladulås og Helvig av Holstein Erik Menved 5. april eller 15. august 1319 Gravlagt i St. Bendts kirke i Ringsted
Eufemia av Pommern Eufemia Ca.1285 Bugislav IV av Pommern og Margrethe av Rugen Kristoffer II 26. juli 1330[15]Begravet i Sorø klosterkirke
Richardis av Lauenburg Ukjent Günzelin VI av Schwerin-Wittenburg Valdemar III av Danmark[16] 1384
Helvig av Slesvig Valdemar Atterdag og Helvig Ukjent Erik II av Slesvig og Adelheid av Holstein Valdemar Atterdag Ca. 1374 i Esrum kloster

Kalmarunionen 1375–1448[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Margrete Iregjerende dronning Margrete I 1353 på Vordingborg slott Valdemar Atterdag og Helvig av Slesvig Håkon VI Magnusson 28. oktober 1412 ved Flensborgfjorden. Gravlagt i Roskilde domkirke.
Filippa av England Filippa av England. 4. juni 1394 på Peterborough slott i England Henrik IV av England og Mary de Bohun Gift med Erik av Pommern 26. oktober 1406 5. januar 1430Vadstena i Lidköping. Gravlagt i Vadstena kloster
Dorothea av Brandenburg Dorothea av Brandenburg 1430 i Brandenburg, Tyskland Markgreve Johan av Brandenburg og Barbara av Sachsen Første ektefelle Kristoffer av Bayern d. 6. januar 1448
Christian I av Danmark og Norge
10. november 1495 i Kalundborg

Huset Oldenburg 1448–1863[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Dorothea av Brandenburg Dorothea av Brandenburg 1430 i Brandenburg, Tyskland Markgreve Johan av Brandenburg og Barbara av Sachsen Andre ektefelle Christian I 10. november 1495 i Kalundborg. Gravlagt i Roskilde domkirke.
Christine av Sachsen Christine av Sachsen 24. desember 1461 i Torgau, Tyskland Kurfyrst Ernst av Sachsen og Elisabeth av Bayern Hans 8. desember 1521 i Odense. Gravlagt i Sankt Knuds kirke i Odense
Isabella av Burgund Isabella av Burgund 18. juli 1501 i Brussel Filip I og Johanna Christian II 19. januar 1526 i Gent. Gravlagt i Sankt Knuds kirke i Odense.
Sophie av Pommern Sophie av Pommern 1498 i Stettin Hertug Bugislav X av Pommern og Anna av Polen Frederik I 13. mai 1568 i Kiel[17]Gravlagt i Schleswig domkirke
Dorothea av Sachsen-Lauenburg Dorothea av Sachsen-Lauenburg 9. juli 1511 Hertug Magnus I av Sachsen-Lauenburg og Katerine av Braunschweig-Wolfenbüttel Christian III 7. oktober 1571. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Sophie av Mecklenburg Sophie av Mecklenburg 4. september 1557 Ulrik av Mecklenburg-Schwerin og Elisabeth av Danmark Frederik II 4. oktober 1631 Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Anna Kathrine Anna Kathrine 26. juni 1575 i Wolmirstedt[19] Joakim Frederik, og Katarina av Küstrin Christian IV 29. mars 1612 i København Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Sophie Amalie Sophie Amalie av Braunschweig-Lüneburg 24. april 1628 Georg av Braunschweig-Lüneburg og Anne Eleonore av Hessen-Darmstadt[20] Frederik III 20. februar 1685Sophie Amalienborg i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Charlotte Amalie Charlotte Amalie 27. april 1650 i Kassel, Hessen Vilhelm VI av Hessen-Kassel og Hedvig Sophie av Brandenburg[21] Christian V 27. mars 1714 i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Louise av Mecklenburg-Güstrow Louise av Mecklenburg 28. august 1667 Gustav Adolf av Meklenborg-Güstrow og Magdalene Sibylle av Slesvig-Holsten-Gottorp Frederik IV 15. mars 1721 Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Anna Sophie Reventlow Anna Sophie Reventlow 16. april 1693Clausholm slott Conrad Reventlow og Sophie Amalie Hahn Frederik IV 7. januar 1743 på Clausholm slott. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Sophie Magdalene Sophie Magdalene 28. november 1700 Christian Heinrich av Brandenburg-Kulmbach og Sophie Christiane av Wolfstein Christian VI 27. mai 1770Christiansborg slott i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Louise av England Louise 7. desember 1724 på Leicester House i England[22] Georg II av Storbritannia og Caroline av Ansbach Frederik V 19. desember 1751Christiansborg slott i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Juliane Marie Juliane Marie 4. september 1729 i Wolfenbüttel, Braunschweig Ferdinand av Braunschweig-Wolfenbüttel og Antoinette Amalie. Frederik V i hans andre ekteskap 10. oktober 1796Fredensborg slott. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Caroline Mathilde Caroline Mathilde 22. juli 1751 i London Fredrik Ludvig av Hannover og Augusta av Sachsen-Coburg-Gotha Gift med Christian VII 1. oktober 1766. Ekteskapet oppløst ved skilsmisse i april 1772. 10. mai 1775 i Celle i Hannover. Begravet i Stadtkirche St. Marien i Celle.
Marie Sophie Marie Sophie 28. oktober 1767 Karl av Hessen-Kassel og Louise av Danmark Frederik VI 21. mars 1852. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Caroline Amalie Caroline Amalie 28. juni 1796 i København Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg og Louise Augusta Christian VIII i hans andre ekteskap[23] 9. mars 1881Amalienborg slott i København.[24]Gravlagt i Roskilde domkirke[18]

Huset Glücksburg 1863–[rediger | rediger kilde]

Navn Bilde Født Foreldre Ektefelle Død
Louise Louise av Hessen-Kassel 7. september 1817 i Kassel Wilhelm av Hessen-Kassel og Louise Charlotte av Danmark Christian IX 29. september 1898Bernstorff slott. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Lovisa Lovisa 31. oktober 1851Stockholms slott Karl XV av Sverige og Norge og Louise Frederik VIII 20. mars 1926Amalienborg slott i København. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Alexandrine Alexandrine 24. desember 1879 Fredrik Franz III av Mecklenburg-Schwerin og Anastasia Mikhailovna Romanova Christian X 28. desember 1952 i Hellerup. Gravlagt i Roskilde domkirke[18]
Ingrid Ingrid 28. mars 1910Stockholms slott Gustav VI Adolf av Sverige og Margaret Frederik IX 7. november 2000Fredensborg slott. Gravlagt ved Roskilde domkirke[18]
Margrethe IIregjerende dronning Dronning Margrethe 16. april 1940Amalienborg slott Frederik IX og Ingrid Henrik

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heiberg, 2004, s. 17
  2. ^ Heiberg, 2004, s. 17–8
  3. ^ Heiberg, 2004, s. 18–20
  4. ^ Heiberg, 2004, s. 20
  5. ^ a b Heiberg, 2004, s. 21
  6. ^ Bodil ( - 1103) i Dansk Kvindebiografisk Leksikon
  7. ^ Lutgard i Dansk biografisk leksikon
  8. ^ Heiberg, 2004, s. 24
  9. ^ Sofia av Minsk på Gravsted.dk
  10. ^ Dagmar hos Gravsted.dk
  11. ^ Mechtild i DBL
  12. ^ Varnhems kloster
  13. ^ Doberaner Münster
  14. ^ Agnes - Dansk Kvindebiografisk Leksikon
  15. ^ Eufemia hos Salomonsen
  16. ^ 2 – I Heibergs bok Danske dronninger i tusind år er ikke Richardis av Lauenburg og Valdemar III av Danmark med i oversikten i dronningrekken.
  17. ^ DBL - Sophie av Pommern
  18. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Roskilde Domkirke
  19. ^ De Danske Kongers Kronologiske Samling og Dansk Biografisk Leksikon
  20. ^ DBL - Sophie Amalie
  21. ^ Kvinfo - Charlotte Amalie
  22. ^ Kvinfo – Louise av England
  23. ^ 3 – Christian VIIIs første ektefelle Charlotte Frederikke er ikke med i oversikten ettersom ekteparet ble skilt i 1810, før han ble konge. Deres sønn Frederik VII av Danmark var den siste kongen av Huset Oldenburg. Han giftet seg etter at han ble konge i 1848, men ektefellen ble ikke dronning. Hun fikk adelstittel og kjennes som grevinne Danner.
  24. ^ Kvinfo – Caroline Amalie

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]