Jim Carrey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jim Carrey
FødtJames Eugene Carrey
17. jan. 1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (62 år)
Newmarket
BeskjeftigelseKomiker, filmprodusent, stemmeskuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller, skuespiller, kunstmaler, produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedAgincourt Collegiate Institute
Aldershot School
EktefelleLauren Holly (19961997)
Melissa Womer (19871995)
Partner(e)Renée Zellweger (19992000)
Laurie Holden (20012004)
Jenny McCarthy (20052010)
Ginger Gonzaga (2019–)
FarPercy Car
MorKathleen Carrey
BarnJane Carrey
NasjonalitetUSA
Canada
Utmerkelser
6 oppføringer
Ridder av Ordre des Arts et des Lettres
Canada’s Walk of Fame (1998)
MTVs filmpris for beste skurk (1997) (for: The Cable Guy)
MTVs filmpris for beste skurk (2001) (for: Grinchen)
Ordre des Arts et des Lettres
Golden Globe (1999)
Aktive år1981
Nettstedhttp://www.jimcarrey.com/
IMDbIMDb
Signatur
Jim Carreys signatur

James Eugene «Jim» Carrey (født 17. januar 1962 i Newmarket i Ontario i Canada) er en canadisk skuespiller. Han er mest kjent for filmer som Dum og dummere (1994), Ace Ventura og jakten på den forsvunne delfinen (1994), Masken (1994), Lystløgneren (1997), Fun with Dick and Jane (2005), Jeg, meg og Irene (2000), Bruce Almighty (2003) og Yes Man (2008). Han har også spilt i dramafilmer som The Truman Show (1998) og Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004).

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Carrey er født og oppvokst i en forstad til Newmarket. Han ble tidlig komiker, og sendte sin CV til The Carol Burnett Show da han var ti år gammel. Hans lærere på high school ga han fem minutter på slutten av dagen for å gi sine klassekamerater et stand up-innslag.

Carreys familie møtte vanskelige tider og ble tvunget til å flytte til en forstad til Scarborough, hvor de alle begynte å jobbe på en fabrikk. Carrey jobbet 8-timersskift hver dag etter skolen. Til slutt klarte familien å komme på fote igjen, etter å ha bodd i en van på plenen til en slektning og de kunne flytte tilbake.

To ganger har Carrey vært gift. Først med Melissa Womer som han har datteren Jane med, og siden med skuespilleren Lauren Holly, et ekteskap som varte under ett år. Han var sammen med Jenny McCarthy i fem år.[5][6]

Den 7. oktober 2004 fikk Carrey amerikansk statsborgerskap.

Han gikk offentlig ut og fortalte om sine depresjoner i november 2004 på 60 Minutes, hvor han også fortale om oppveksten i vanskelige kår.

Komediestarten[rediger | rediger kilde]

Carrey sluttet high school før tiden og begynte å jobbe på komiklubber med et show som inkluderte pariodier på kjendiser som Michael Landon og Jimmy Stewart. I 1979 flyttet han til Los Angeles og begynte å jobbe på The Comedy Store, hvor han ble lagt merke til av komikeren Rodney Dangerfield. Dangerfield likte Carreys show så mye at han ansatte han til å være med ham på turné for å ha oppvarmingsnummeret.

Carrey begynte å jobbe i fjernsynet fra tid til annen, og hadde små roller i film. Dette ledet til et vennskap med Damon Wayans. Da Wayans bror Keenen skulle sette opp et komishow for Fox med navnet In Living Color ble Carrey ansatt som skuespiller. Carreys uvanlige roller og opptreden på TV tiltrakk seg USAs oppmerksomhet.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Jim Carreys suksess i In Living Color ledet til en hovedrolle i komedien Ace Ventura, Pet Detective, som hadde premiere kun få måneder før In Living Color sluttet. Filmen fikk lunken mottagelse og ga han en nominasjon i Golden Raspberry Awards i 1994 for Verste nykommer. Uansett, filmen ble en kommersiell suksess, som også to andre lanseringer samme år; Masken og Dum og dummere.

Året etter spilte Carrey «Gåten» i Batman Forever og gjentok sin rolle som «Ace Ventura» i Ace Ventura - naturen kaller. Begge filmene ble suksessfulle og gav Carrey en multimillioninntekt.

Carrey skapte overskrifter da det ble kjent at han for sin neste film, The Cable Guy, skulle bli betalt 20 millioner dollar, som var rekord for en komiskuespiller på den tiden. Oppmerksomheten rettet mot honoraret hans samt et par negative kritikker og rollens mørke sinn, i kontrast med hans tidligere opptredener, førte til at filmen ikke ble noen suksess. Jim Carrey kom raskt tilbake med den suksessfulle Lystløgneren, hvor han kom tilbake til den rollen som var blitt varemerket hans.

Til tross for disse suksessene i komedier, tok Carrey en sjanse på å spille hovedrollen i The Truman Show (1998), som mange spådde ville ville lede til hans første Oscar-nominasjon. Dette skjedde ikke og han stilte opp på Oscar-utdelingen og sa «Det er en ære å bli nominert… å, nei.»[trenger referanse]

I 1999 kjempet Carrey hardt og vant rollen som komikeren Andy Kaufman i Man on the Moon. Flere skuespillere, inkludert Edward Norton var interessert i rollen, men Carreys audition, som inkluderte Kaufmans bongo-tromme-show, hjalp han å vinne rollen. Tilfeldigvis er Carrey født på dagen 13 år etter Kaufman.

Carrey har fortsatt å spille i suksessfulle komedier så vel som flere dramaroller.

Priser[rediger | rediger kilde]

Carrey har fått to Golden Satellite Award-nominasjoner og seks Golden Globe Award-nominasjoner, hvorav han har vunnet to av dem. Han har vært mest suksessfull med MTV Movie Award, med over 20 nominasjoner og priser. Noen av disse delt, blant annet prisen for Beste kyss i 1995, som han delte med Lauren Holly. Han har også vært nominert tre ganger for Saturn Award.

Trivialiteter[rediger | rediger kilde]

  • Han er fan av death metal-bandet Cannibal Corpse.
  • Han er veldig fleksibel. I hans tid i In Living Color, ser man han later som han ødelegger skulderen sin eller ligger nede og kommer seg opp veldig raskt.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000021758, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Roglo, Roglo person ID p=jim;n=carrey[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID carreyj[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.cbc.ca, besøkt 18. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Hollywood.com: McCarthy Pregnant?, 13. februar 2008
  6. ^ Nå er de skilt[død lenke], 13. februar 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]