Hopp til innhold

Sykehuset i Vestfold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sykehuset i Vestfold
Offisielt navnSykehuset i Vestfold HF
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer983975259
Etablert13. desember 2001[1]
MorselskapHelse Sør-Øst
HovedkontorTønsberg
LandNorge
StyrelederPer Christian Voss
Antall ansatte 4 119[2]
Nettstedwww.siv.no[3]
Kart
Sykehuset i Vestfold
59°16′21″N 10°25′06″Ø

Sykehuset i Vestfold HF (SiV HF), tidligere Jarlsberg og Larvik amts sykehus, Vestfold fylkessykehus og Vestfold sentralsykehus, er et helseforetak med hovedsykehuset lagt til Tønsberg i Vestfold. Sykehusdrift foregår også i Larvik, mens det er en smerteklinikk i Horten og psykiatriske behandlingssteder flere steder i fylket. Sykehuset i Vestfold ligger i et tett befolket område med mer enn 300 000 innbyggere som kan nå sykehuset i løpet av en time, og SiV er ett av fire fullverdige akuttsykehus underlagt Helse Sør-Øst. Sykehuset har rundt 400 sengeplasser. Psykiatrien i Vestfold ble tidligere drevet som et selvstendig helseforetak, men fra 1. januar 2012 er det en del av sykehuset.[4] Antall ansatte er rundt 5200 etter sammenslåingen i 2012.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Informasjonstavle med oversikt over avdelinger og bygninger ved sykehusbygget i Tønsberg.
Informasjonsskranken innenfor hovedinngangen.
Utsiktsbilde tatt fra Slottsfjellet som viser Tønsberg stasjon foran med Sykehuset i Vestfold til høyre bak i bildet.

Det første amtsykehuset i Tønsberg ble åpnet i 1843 på Midtløkken. Dette brant ned i 1871, og pasientene ble evakuert til Tønsberg sykehus på Haugar (Møllebakken). Bysykehuset var i bruk fra 1841 og ble revet i 1918.[5] Etter en del politisk behandling ble det bygget et nytt fylkessykehus med 50-60 sengeplasser på dagens tomt omtrent 300 meter øst for det gamle. Dette åpnet i 1879.[6][7][8]

På området der hovedsykehuset ligger, stod det frem til ca. 1870 en mølle, kalt Stormøllen.[9] Etter åpningen i 1879 fikk amtssykehuset et isolasjonslasarett i 1887 og et tilbygg i 1893. Fylkessykehuset ble modernisert med nye bygninger 1916-1919, og fra da og fremover til 1970 ble det oppført en rekke sykehusbygninger på stedet. Sykehuset ble betydelig utbygget i direktørperioden til Nikolai Nissen Paus (1918–1947).

Fra 1990 har det vært en omfattende, planmessig utvidelse av sykehuset i flere trinn for å kunne holde sykehuset i full drift gjennom hele utbyggingen. I seks av syv byggetrinn er det blitt bygd blant annet parkeringshus, teknisk sentral, laboratoriebygg, kjøkkenbygg, to behandlingsbygg med operasjonsavdelinger, røntgenavdeling og poliklinikker nær de eksisterende sengepostfløyene samt en ny sengepostfløy. Deler av det gamle sykehuset blir revet når en ny østfløy blir oppført i siste byggetrinn.

I 1998 fikk Vestfold sentralsykehus i Tønsberg og Horten sykehus, hvis forløper var Marinens Sykehus fra 1828, felles ledelse. I 2000 ble Vestfold sentralsykehus (Tønsberg og Horten) slått sammen med Sandefjord sykehus og Larvik sykehus til ett sykehus under navnet Sentralsykehuset i Vestfold. Sykehuset fikk dermed fire driftsteder med felles styre og direktør. I 2001 ble Horten sykehus nedlagt, og i 2009 opphørte driften ved Sandefjord sykehus.

Fra 1. januar 2002 overtok den norske staten spesialisthelsetjenestene fra fylkeskommunene gjennom regionale helseforetak. I Vestfold overtok da Helse Sør RHF eierskapet over SiV fra Vestfold fylkeskommune. Sykehuset skiftet samtidig navn fra Sentralsykehuset i Vestfold til Sykehuset i Vestfold HF. Helse Sør fusjonerte til Helse Sør-Øst 2007.

Kysthospitalet i Stavern var en del av sentralsykehuset frem til 2002, da det ble underlagt Rikshospitalet HF. Mens SiV driver med somatikk, det vil si sykdomsbehandling, har Kysthospitalet spesialisert seg på rehabilitering og ortopedi. Fra 1. juli 2009 ble Kysthospitalet igjen en del av SiV.[10]

Hjerteskolen[rediger | rediger kilde]

I juli 2007 flyttet Sykehuset i Vestfold deler av hjertepoliklinikken ved SiV-Sandefjord til Sykehuset i Vestfold. Hjerteskolen er et rehabiliteringstilbud som bygger på den såkalte Tønsberg-modellen, hvor kardiolog, ernæringsfysiolog, fysioterapeut og sykepleier arbeider sammen for å sikre et tverrfaglig rehabiliteringstilbud til pasienten.

Hjerteskolen mottar om lag 25 pasienter i uken. Det består av teori, i form av opplæring innen temaer som ernæringsfysiologi, stress og mestring, sykdomsforståelse, behandlingsmetodikk og fysisk aktivitet i gymrom og ute. Behandlingstilbudet varer i seks–åtte uker.

Sykehusbygget i Tønsberg[rediger | rediger kilde]

Sentralsykehuset er utbygd i flere trinn over mange år. Nytt psykiatribygg ble tatt i bruk i 2019.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]