Bergen lufthavn, Flesland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen lufthavn, Flesland
New Bergen Airport Flesland with old terminal in the background.jpg
IATA: BGO – ICAO: ENBR
Basisdata
FlyplasstypeSivil
OperatørAvinor
BetjenerHordaland
PlasseringFlesland
BeliggenhetYtrebygda
Åpnet1955
Høyde50,3 m / 165 ft
60°17′37″N 5°13′5″E
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
17/35 2 990/2 985 9 810/9 793 Asfalt
Statistikk (2015)
Passasjerer 6 020 866
Flybevegelser 98 936
Frakt (tonn) 6 747
Nettside
www.avinor.no

Bergen lufthavn, Flesland
60°17′32″N 5°13′24″E

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Bergen lufthavn, Flesland (IATA: BGO, ICAO: ENBR) ligger på Flesland, 15 km sør for Bergen sentrum og stod ferdig i 1955. Den betjener mesteparten av Hordaland fylke, i tillegg fungerer den som vestre nav for regionale flyvninger i Sogn og Fjordane og deler av Møre og Romsdal. Flyplassen er eid og drevet av Avinor. Den gamle terminalen er konvertert til helikopterterminal, som hovedsakelig betjener oljeplattformer i Nordsjøen.

Fly:

Airbus A321 Airbus A330 Airbus A350 XWB Boeing 737 Boeing 737 MAX Boeing 737-200

Flesland er Norges nest største flyplass. Flesland hadde i 2011 103 183 sivile flybevegelser og 6 216 841 passasjerer i 2014. 30. desember 2008 passerte lufthavnen 5 millioner passasjerer.[1] I 2013 reiste det for første gang over 6 millioner passasjerer over flyplassen. Den viktigste destinasjonen er Oslo som har 25 daglige ruteforbindelser t/r med Boeing 737-fly. Det er Europas fjerde mest trafikkerte linje etter antall avganger.[2] Det var 3 021 983 innlands rutepassasjer i 2008, mesteparten til/fra Oslo.

Bergen lufthavn, Flesland ble i 2009 kåret til Europas beste flyplass og verdens 6. beste flyplass av det britiske reisemagasinet Wanderlust Travel Awards.[3]

Seks flyselskaper tilbyr innenriksflyvninger til 20 destinasjoner mens 25 flyselskaper tilbyr 61 internasjonale destinasjoner (inkludert charter, hver sommer og vinter), inkludert daglige avganger til Aberdeen, Amsterdam, Helsingfors, København og London. Noe av innenlandstrafikken kommer fra Fleslands rolle som regionalt nav for Sogn og Fjordane, med mange flyvninger med Dash 8-fly operert av Widerøe. På oppdrag for DHL flyr Swiftair en daglig rute Kastrup-Sola-Flesland hver morgen med retur om ettermiddagen. I mai 2009 startet også Finnair flyvninger mellom Helsingfors og Bergen, som andre flyplass i Norge som får denne destinasjonen. I mai 2013 startet britiske Easyjet opp med en daglig rundtur til Gatwick. Flesland ble dermed den første flyplassen i Norge som Easyjet trafikkerte. Ruten ble imidlertid lagt ned sommeren 2014.

Historie[rediger | rediger kilde]

Terminal 1 (1955)

De første skrittene mot en flyplass på Flesland ble tatt i 1937, da deler av gården Flesland ble ekspropriert av kommunen. I 1952 vedtok myndighetene at en flyplass skulle bygges på Flesland. Terminalbygget fra 1955 ble tegnet av arkitekt Halfdan B. Grieg og den nye flyplassen hadde en rullebane på 2990 meter. Den opprinnelige flyplassen ble hovedsakelig finansiert av NATO.

To dager før åpningen skrev Bergens Arbeiderblad: «Området utenfor ekspedisjonslokalene fortoner seg som en sammenhengende steinrøys, som aller minst er egnet til å faseres av nylonbeslåtte dameben i høyhælte pumps...» Men rullebanen var flott, slik at tittelen på reportasjen var like fullt: «Prakftfull flyplass, men påvre lokaliteter.» I boken Da Bergen tok av kan man lese at rullebanen hadde vært flott så lenge at den ble tatt i bruk av småbarnsfamilier på søndagstur med barnevogn.

Like fullt var trafikken et år etter åpningen rimelig god. Plutselig fikk Bergen tre daglige turer til Oslo og like mange tilbake. I tillegg fantes det en daglig rute til Stavanger, Kristiansand og til Ålborg, med to korrespondanser videre til København. To dager i uken korresponderte flyet til Stavanger også med videre fly til London og Amsterdam. Nordover fortsatte Vestlandske Luftfartsselskap å fly til mørebyene og til Trondheim. SAS hadde mesteparten av trafikken og tilbød tur til Trondheim, via Oslo for samme pris. Braathens første oppgave på Flesland var å håndtere passasjerer og bagasje som kom med Amerika-flyene to ganger i uken. Det islandske flyselskapet Loftleiðir hadde søkt konsesjon på ruten Bergen-Reykjavík-New York og fått det.

Terminalbygget fungerer i dag som helikopterterminal for offshoretrafikken.

Terminal 2 (1988)

En ny terminal (Terminal 2) åpnet i 1988. Denne ble også tegnet av arkitekt Halfdan B. Grieg. Terminalen har 11 gater med embarkeringsbroer, nummerert 21–32. I 1991 stod dagens tårn ferdig. Tårnet er plassert mellom terminal 1 og 2. Etter utvidelser i 2017 fungerer terminal 2 i hovedsak som en utenlandsterminal med taxfree-butikker og en rekke serveringstilbud.

Utvidelser (2017)[rediger | rediger kilde]

Plan over terminalbygg og gater ved Bergen lufthavn. Den nye terminalen for flyreiser innenlands åpnet høsten 2017.
Terminalbygget sett fra rullebanen
Flesland flyplass sett fra Lyderhorn
Avgangshallen i Terminal 2 fra 1988 på Bergen lufthavn, Flesland
Terminal 3

I 2009 gjennomførte Avinor på Bergen lufthavn en plan- og designkonkurranse for utvidelse av terminalbygget,slik at flyplassen skulle kunne håndtere forventet trafikkvekst. Vinner ble Narud Stokke Wiig Arkitekter med sitt konsept «Vingespenn». Basert på vedtak i styremøte i desember 2010 ba styret i Avinor administrasjonen i T3-prosjektet jobbe videre med skisseløsninger for brukerne på flyplassen. Forslaget som styret i Avinor anbefalte å utrede videre i en forprosjekt, bygget på «Vingespenn» med en teoretisk kapasitet på 7,5 millioner passasjerer.

I desember 2012 vedtok styret i Avinor å starte de forberedende arbeidene. Dette var tilrettelegging av nødvendige arealer og infrastruktur som ville gjøre det mulig å ferdigstille et nytt terminalbygg i 2017. Det endelige byggevedtaket kom i mars 2014, og 21.mai 2014 la statsminister Erna Solberg ned grunnsteinen til det nye terminalbygget på Flesland. Bygget ble tatt i bruk 17. august 2017 og løser kapasitetsproblemene ved flyplassen.

T3-Nøkkeltall og fakta

Den nye terminalen har en kapasitet på 7,5 millioner passasjerer. Den er bygget for inntil 10 millioner passasjerer, og vil enkelt kunne utvides etter behov. Det totale terminalarealet er på 85 000 m2. Av dette utgjør 63 000 m2 ny terminal og 22 000 m2 eksisterende terminal. Kostnadsrammen for utbyggingen er på 3,6 milliarder kroner. Bybanen i Bergen kjører til Flesland fra 21. april 2017 og har terminal i kjelleren på T3. Bygging av holdeplass og tilhørende betongkonstruksjoner ble utført i samarbeid med Avinor sin utbygging av ny terminalbygning.

Kunsten utenfor den nye terminalen er laget av den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson. Den består av ordet BERGEN? i lysende gule bokstaver. Bokstavene er 5,5 meter høye. Hver bokstav veier 2,5 tonn. - Jeg ville lage et verk som sa noe om følelsen av det melankolske i det å være et moderne menneske, konstant på gjennomreise, fra flyplass til flyplass og alltid med en følelse av å være avkoblet. Verket er både eksistensialistisk og poetisk. Det er alvorlig og humoristisk på samme tid. Jeg mener Bergen er et sted som tåler selvironi. Alle kan legge det de vil i spørsmålstegnet, og det finnes ingen feil svar, sier Ragnar Kjartansson om verket.

Flyselskaper og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Et militær-fly er parkert ved flyplassen.

Innland[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Norge Airwing Notodden
Norge Bristow Norway 22 ulike offshoreanlegg[4]
Norge CHC Helikopter Service 9 ulike offshoreanlegg[5]
Norge Norwegian Air Shuttle[6] Harstad/Narvik(sommerrute), Oslo, Stavanger, Trondheim,
SverigeNorgeDanmark Scandinavian Airlines[7] Oslo, Stavanger, Trondheim, Ålesund
Norge Widerøe[8] Bodø, Florø, Førde, Harstad/Narvik, Kristiansand, Kristiansund, Molde, Oslo, Sandane, Sandefjord, Sogndal, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ørsta/Volda, Ålesund, Haugesund

Utland[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Færøyene Atlantic Airways Vágar (sommerrute)
Storbritannia British Airwas Billund
Storbritannia Flybe Glasgow[9], Inverness (sommerrute), Kirkwall (sommerrute), Sumburgh (sommerrute)
Island Icelandair Reykjavík
Nederland KLM Amsterdam
Norge Norwegian Air Shuttle[6] Alicante, Antalya, Barcelona, Berlin-Schönefeld, Chania, Dubrovnik, Edinburgh, Kraków, København, Las Palmas, London-Gatwick, Málaga, Murcia, Nice, Paris-Orly, Praha, Roma-Fiumicino, Salzburg, Split, Stockholm-Arlanda
Sommerruter til USA: Providence-T.F. Green, New York-Stewart
NorgeSverigeDanmark Scandinavian Airlines[7] Alicante, Barcelona, Dubrovnik,København, Madrid, Málaga, Manchester, Nice, Palma de Mallorca, Split, Stockholm-Arlanda
Sveits Swiss[9] Zürich
Norge Widerøe[8] Aberdeen, Göteborg[9]Liverpool
Ungarn Wizz Air Budapest[9], Gdańsk, Katowice, Kaunas, Riga, Szczecin, Vilnius, Warszawa

Charter[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Spania Air Europa Palma de Mallorca[10]
Bulgaria Balkan Holidays Airlines Burgas[11]
Tyrkia Corendon Airlines Antalya[12]
Tyrkia Freebird Airlines Antalya[12]
Danmark Jet Time Larnaka, Madeira[13]
Norge Norwegian Air Shuttle Antalya, Burgas, Chania, Dalaman, Hurghada, Lanzarote, Larnaka, Las Palmas, Palma de Mallorca, Rhodos, Roma-Fiumicino, Tenerife[10][11][13]
Portugal Orbest Larnaka, Las Palmas, Lanzarote, Palma de Mallorca[10][11][13]
Norge Scandinavian Airlines Alicante, Burgas, Chania, Lanzarote, Las Palmas, Palma de Mallorca, Rhodos, Santorini, Sharm el-Sheikh, Split, Tenerife[14]
Tyrkia SunExpress Antalya[10][11]
Tyrkia Tailwind Airlines Antalya[12]
Danmark Thomas Cook Airlines Scandinavia Antalya, Varna, Chania, Las Palmas, Heraklion, Palma de Mallorca, Rhodos, Tenerife[10][11][14]
Spania Vueling Airlines Barcelona

Frakt[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Sverige West Air Sweden Oslo (for Posten Norge AS)
Swiftair Stavanger og Kastrup (for DHL)

Handlingsagenter[rediger | rediger kilde]

Skranevatnet på Sandsli ligger rett utenfor flyplass-området.
Aviator
Widerøe Ground Handling
GA Partner

Antall reisende[rediger | rediger kilde]

År Antall passasjerer Endring
2015 6 020 866 -3,2%
2014 6 216 841
2013 6 213 960
2008 5 037 451 + 3,8 %
2007 4 852 740 + 5,9 %
2006 4 358 038 + 12,8 %
2005 3 863 198

Antall reisende per flyrute i 2007[15]:

Bergen-Oslo: 1 632 000 (172 fly per uke)
Bergen-Stavanger: 1 097 000 (85 fly per uke)
Bergen-Trondheim: 380 000 (54 fly per uke)
Bergen-Sandefjord: 125 000 (39 fly per uke)
Bergen-Kristiansand: 128 000 (38 fly per uke)

Transport til flyplassen[rediger | rediger kilde]

Bybanen i Bergen går fram til Bergen lufthavn Flesland. Byggetrinn 3, fra Lagunen til Kokstad, åpnet i 2016. Bybanestoppet under terminal T3 på Flesland ble åpnet i 2017.
 • Riksvei 580 går til Nesttun, hvor den møter europavei 39.
 • To flybussruter over Fjøsangerveien og gjennom Knappentunnelen knytter flyplassen til Bergen sentrum. Reisetiden er cirka 20 minutter
 • Bybanen i Bergen har fra april 2017 den nye Terminal 3 på flyplassen som endeholdeplass for linje 1 fra sentrum via Nesttun og Lagunen. Reisetid fra sentrum til Flesland er ca 42 minutter.[16]
 • Fra Bergen sentrum er det foreslått forbindelse med jernbaneBergensbanen med blant annet lokaltog til Voss.

Kjørerute, Bergen sentrum – Bergen lufthavn, Flesland:

 • Veikryss Riksvei E 16.svg Riksvei 555.svg Nygårdstangen (Bergen sentrum)
 • Norwegian-road-sign-765.0.svg Bomstasjon Solheimsviken i nordlig retning
 • Fv256 Nygårdsgaten via Norwegian-road-sign-765.0.svg Bomstasjon i nordlig retning til Strømgaten
 • 582 Danmarksplass, felles trasé cirka 200 meter, Fv255 Ibsens gate til 585 Haukelandsveien (1,5 km)
 • 582 Bjørnsons Gate
 • Rundkjøring Fv253 Minde Allé til 582 Storetveitvegen (0,5 km)
 • Rundkjøring Arm Conrad Mohrs veg/Kanalveien (0,2 km)
 • Norwegian-road-sign-765.0.svg Bomstasjon Fjøsangerveien i nordlig retning
 • Veikryss 556 Fjøsanger, Fv189 Statsminister Michelsens vei til 582 Paradis (1,4 km)
 • Riksvei E 39.svg Hop
 • tunnel Troldhaugtunnelen (471 m), Fritz C. Riebers veg
 • Arm til Nordåsvegen (0,5 km)
 • Arm Sørås (0,1 km)
 • Rundkjøring 546
 • Rundkjøring Fv171 Sandslivegen fra Sandsli til Fv179 Dolvik (2,8 km)
 • Rundkjøring 556 Birkeland
 • Rundkjøring Fv173 Kokstadvegen fra Kokstad til 556 Dolvikflaten (2,2 km)
 • Rundkjøring Arm til helikopterterminalen (0,4 km)
 • Rundkjøring Fv176 fra Norwegian-road-sign-771.0.svg Bergen lufthavn, Flesland

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Bergen lufthavn, Flesland passerte i dag 5 millioner passasjerer[død lenke] - Avinor
 2. ^ OAG reveals latest industry intelligence on the busiest routes 21. september 2007 Arkivert 13. november 2010 hos Wayback Machine.
 3. ^ BT.no – Flesland i verdenstoppen (Av Jan Oklum og Rune Christophersen. Publisert 27. februar 2009, besøkt 12. april 2015)
 4. ^ Bideford Dolphin, Brage, Floatel Superior, Grane, Gullfaks A, Gullfaks C, Kvitebjørn, Oseberg A, Oseberg C, Oseberg East, Oseberg Sør, Songa Trym, Statfjord A, Statfjord B, Statfjord C, Stena Don, Transocean Leader, Troll B, Troll C, Veslefrikk B, West Elara, West Venture
 5. ^ Statfjord, Gullfaks A, Gullfaks B, Oseberg B, Oseberg East, Troll, Heimdal, Huldra, Grane
 6. ^ a b Norwegian.no: Rutekart
 7. ^ a b SAS.no: Rutekart Arkivert 26. mai 2012 hos Wayback Machine.
 8. ^ a b WF.no: Rutekart
 9. ^ a b c d «Dette er de nye direkterutene fra Flesland». Besøkt 16. februar 2017. 
 10. ^ a b c d e Ving.no: Flyprogram
 11. ^ a b c d e Startour.no: Flyprogram Arkivert 28. februar 2012 hos Wayback Machine.
 12. ^ a b c Detur.no: Flyprogram Arkivert 26. mars 2012 hos Wayback Machine.
 13. ^ a b c Vitaltour.no
 14. ^ a b Apollo.no: Flyprogram
 15. ^ Avinor: Reisevaner Arkivert 10. juni 2011 hos Wayback Machine.
 16. ^ Farestveit, Elise; Lura, Christian (21. januar 2017). «Om tre månader kan du ta Bybanen hit». NRK (norsk). Besøkt 25. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]