Bergen lufthavn, Flesland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen lufthavn, Flesland
Bergen lufthavn
New Bergen Airport Flesland with old terminal in the background.jpg
IATA: BGO – ICAO: ENBR
Basisdata
FlyplasstypeSivil
OperatørAvinor
BetjenerVestland
PlasseringFlesland
BeliggenhetYtrebygda
Åpnet1955
Høyde50,3 m / 165 ft
60°17′37″N 5°13′5″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
17/35 2 990/2 985 9 810/9 793 Asfalt
Statistikk (2018)
Passasjerer 6 306 623
Flybevegelser 91 865
Frakt (tonn) 6 747
Nettside
www.avinor.no

Bergen lufthavn, Flesland
60°17′36″N 5°13′24″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Bergen lufthavn, Flesland (IATA: BGO, ICAO: ENBR) er en lufthavn som ligger på Flesland, drøyt 20 km sør for Bergen sentrum. Lufthavnen ble ferdigstilt i 1955. Den betjener mesteparten av Vestland fylke. Flesland er Norges nest største lufthavn, etter Oslo Lufthavn Gardermoen. I 2013 passerte antall reisende for aller første gang over 6 millioner passasjerer. Den viktigste destinasjonen er Oslo, som har over 25 daglige ruteforbindelser til/fra med Boeing 737-fly. Det er Europas fjerde mest trafikkerte linje etter antall avganger.[1] Drøyt 3 millioner passasjerer reiste innenriks fra Flesland i 2008, mesteparten til og fra Oslo-Gardermoen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygging og vekst[rediger | rediger kilde]

De første skrittene mot en flyplass på Flesland ble tatt i 1937, da deler av kystgården Flesland ble ekspropriert av kommunen. I 1952 vedtok myndighetene at en flyplass skulle bygges på Flesland. Terminalbygget fra 1955 ble tegnet av arkitekt Halfdan B. Grieg. Flesland skulle konstrueres med en rullebane på 2.990 meter. Den opprinnelige flyplassen ble hovedsakelig finansiert av NATO.

Et år etter åpningen opplevde Flesland en gjennomgående god vekst i passasjertrafikken. I startfasen ble det startet opp tre daglige flyvninger fra Bergen til Oslo og like mange tilbake. Ikke lenge etter ble det opprettet en daglig rute til Stavanger og Kristiansand. To dager i uken korresponderte flyet til Stavanger også med videre fly til London og Amsterdam. Nordover fortsatte daværende Vestlandske Luftfartsselskap å fly til byene i Møre og Romsdal og til Trondheim. SAS opererte på den tiden mesteparten av trafikken og tilbød tur til Trondheim, via Oslo for samme pris.

Dette terminalbygget fungerer per i dag som en helikopterterminal for offshore-trafikken. Grunnet det nedbørsrike kystklimaet rundt Bergen, med mye vind utover i Nordsjøen, er det kjent at helikopteravgangene fra lufthavnen ofte er en del forsinket. Trolig har Flesland vært verdens mest trafikkerte helikopterterminal med 230.328 helikopterpassasjerer i 2007, hovedsakelig på vei til og fra oljefeltene i Nordsjøen.[2]

En ny terminal åpnet i 1988. Denne ble også tegnet av samme arkitekt, Halfdan B. Grieg. Den ble konstruert med 11 gater med jetbroer, nummerert 21–32. Bare tre år senere, i 1991, stod dagens kontrolltårn ferdig, bygget mellom helikopterterminalen og flyterminalen. Etter utvidelsen i 2017 opererer den eldre delen av terminalen per i dag med utenriksflygninger, også med taxfree-butikker og et lite utvalg av serveringstilbud. Denne delen av flyplassen fungerer ikke som en egen terminal, men som en del av den nye terminalen.

Senere utvidelser[rediger | rediger kilde]

Plan over terminalbygg og gater ved Bergen lufthavn. Den nye terminalen for flyreiser innenlands åpnet høsten 2017.
Avgangshallen fra 1988 på Bergen lufthavn, Flesland

I 2009 gjennomførte Avinor på Bergen lufthavn en plan- og designkonkurranse for utvidelse av terminalbygget, slik at flyplassen skulle kunne håndtere forventet trafikkvekst. Vinner ble Narud Stokke Wiig Arkitekter med sitt konsept «Vingespenn». Basert på vedtak i styremøte i desember 2010 ba styret i Avinor administrasjonen i T3-prosjektet, om å jobbe videre med skisseløsninger for brukerne på flyplassen. Forslaget som styret i Avinor anbefalte å utrede videre i prosjektet, skulle oppfylle en kapasitet på 7,5 millioner passasjerer.

I desember 2012 vedtok styret i Avinor å starte de forberedende arbeidene. Dette var tilrettelegging av nødvendige arealer og infrastruktur som ville gjøre det mulig å ferdigstille et nytt terminalbygg i 2017. Det endelige byggevedtaket kom i mars 2014, og i 21. mai 2014 la statsminister Erna Solberg ned grunnsteinen til det nye terminalbygget på Flesland. Bygget ble for første gang tatt i bruk 17. august 2017 og løste kapasitetsproblemene ved flyplassen.

Den nye terminalen har en kapasitet på 7,5 millioner passasjerer med et areal på 85 000 m2. Av dette utgjør 63 000 m2 ny terminal og 22 000 m2 eksisterende terminal som blir koblet sammen som én terminal. Kostnadsrammen for utbyggingen ble på drøyt 3,6 milliarder kroner.

Kunsten utenfor den nye terminalen er laget av den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson. Den består av ordet "BERGEN?" i lysende gule bokstaver. Bokstavene er 5,5 meter høye, hvor hver bokstav veier 2,5 tonn.

Flyselskaper og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Et norsk Orion P3C parkert på flyplassen

Passasjerdestinasjoner[rediger | rediger kilde]

Sortert etter flyselskap:

Flyselskap Destinasjoner
Air France Paris-Charles de Gaulle
AirBaltic Riga
Airwing Notodden
Atlantic Airways Sesong: Vágar
Finnair Helsingfors
Freebird Airlines Sesong: Antalya
Iberia Sesong: Madrid
Icelandair Reykjavík-Keflavík
KLM Amsterdam
Loganair Edinburgh

Sesong: Kirkwall, Lerwick

Norwegian Air Shuttle København, Oslo-Gardermoen, Stavanger, Trondheim

Sesong: Harstad/Narvik, Stockholm-Arlanda

Scandinavian Airlines København, Oslo-Gardermoen, Stavanger, Stockholm-Arlanda, Tromsø, Trondheim, Ålesund

Sesong: Alanya/Gazipaşa, Alghero, Alicante, Barcelona, Burgas, Chania, Funchal, Gran Canaria, Kos, Lanzarote, Larnaca, Málaga, Milano-Malpensa, Palma de Mallorca, Preveza/Lefkada, Rhodos, Split, Tenerife-Sør

Sunclass Airlines Sesong: Chania, Gran Canaria, Heraklion, Palma de Mallorca, Rhodos, Tenerife-Sør, Varna
Swiss International Air Lines Sesong: Zürich
Widerøe Aberdeen, Billund, Bodø, Florø, Førde, Göteborg-Landvetter, Hamburg, Haugesund, Kristiansand, Kristiansund, Liverpool, Molde, München, Oslo-Gardermoen, Sandane, Sandefjord, Sogndal, Stavanger, Tromsø, Ørsta/Volda, Ålesund

Sesong: Korfu, Larnaca, Sitia

Wizz Air Gdańsk, Katowice, Kaunas, Kraków, London-Luton, Oslo-Gardermoen, Szczecin, Tallinn, Warszawa-Chopin

Sesong: Wien

Frakt[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Bluebird Cargo Reykjavík-Keflavík
Swiftair København, Oslo-Gardermoen, Stavanger
West Air Sweden Oslo-Gardermoen
Skranevatnet på Sandsli ligger rett utenfor flyplass-området.

Statistikk[rediger | rediger kilde]

Se kilde Wikidata-spørring.


År Antall passasjerer
2015 6 020 866
2014 6 216 841
2013 6 213 960
2008 5 037 451
2007 4 852 740
2006 4 358 038
2005 3 863 198

Transport til og fra flyplassen[rediger | rediger kilde]

Bybanen i Bergen går fram til Bergen lufthavn Flesland. Byggetrinn 3, fra Lagunen til Kokstad, åpnet i 2016. Endestasjonen under terminalen på Flesland ble åpnet i 2017.

Lufthavnen har flere buss- og taxiholdeplasser og en endestasjon for Bybanen.

Bil[rediger | rediger kilde]

Buss[rediger | rediger kilde]

Bybanen[rediger | rediger kilde]

  • Bybanen i Bergen har avganger til Bergen sentrum. Bybanens endestasjon er nemlig Flesland og kjører linje 1 til Bergen sentrum via Nesttun og Fana. Reisetid med Bybanen tar noe lengre tid enn buss, og bruker fra Bergen sentrum til Flesland omtrent 40 minutter i reisevei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]