Hopp til innhold

Florø lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Florø lufthamn
IATA: FRO – ICAO: ENFL
Basisdata
FlyplasstypeSivil
OperatørAvinor
BetjenerFlorø
Åpnet1971
Høyde11,3 m / 37 ft
61°35′1″N 5°1′29″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
07/25 1 300 4 147 Asfalt
Statistikk (2015)
Passasjerer 176 795
Flybevegelser 10 692
Frakt (tonn) 3
Nettside
www.avinor.no/
Kart
Florø lufthavn
61°35′01″N 5°01′29″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Florø lufthamn (IATA: FRO, ICAO: ENFL) ligger i Kinn kommune i Vestland. Flyplassen eies og drives av det statseide selskapet Avinor.

Flyplassen hadde frem til 31. mars 2016 anbudsruter til Bergen og Oslo. 1. april 2012 vant Widerøe anbudsrutene i Florø, med rettigheter til å fly ruten frem til 31. mars 2016. Widerøe vant anbudet med et nullanbud, det vil si å fly rutene uten statlig tilskudd. Dette ble klaget inn til EFTAs overvåkningsorgan, fordi man mente at Widerøe hadde kryssubsidiert rutene ved å øke tilskuddskravet på anbudsruter der de ikke har konkurranse, og bruke de ekstra midlene til å finansiere rutene til og fra Florø. Dette resulterte i en razzia utført av EFTAs overvåkningsorgan med støtte fra Konkurransetilsynet. I juli 2020 kom kunngjøringen om å ikke gå videre med saken da det ikke fantes tilstrekkelig bevis.

Mot protester fra Flora kommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune avgjorde Samferdselsdepartementet at flyrutene til Bergen og Oslo skulle tas ut av anbudet fra 1. april 2016, og hvilket som helst flyselskap kunne dermed begynne å trafikkere disse rutene. Fra 1. oktober 2021 ble ruten til Oslo tatt inn igjen som anbudsrute, som følge av Koronaviruspandemien.

De første flyrutene startet allerede på 1930-tallet, riktignok ikke med noe fast anløp, men på oppfordring og om det var plass når passasjerer skulle til eller fra. Denne trafikken var på kystruten som gikk mellom Bergen og Trondheim. Dette flyet landet på Florevika. Ekspeditør Olav Sande hadde ansvar for vaktbåten som skulle holde båttrafikk unna når flyene skulle lande og lette.

Under sildeårene på 1950-tallet lanserte den flyinteresserte byingeniøren Arne Bengtsen planer om flyplass. Han kom fra en stilling i Luftfartsverket. Flyplasskomitéen under ledelse av Olav Kolle la frem planer for flyplassen i februar 1956. Kommunaldepartementet godkjente finansieringen, og arbeidet med flyplassen i Havreneset ble startet høsten 1956. Planen var at sjøflyruter skulle frakte passasjerer fra andre kanter av fylket til flyplassen i Florø. Sjøflyhavnen skulle ligge i Gunnhildvågen like ved flystripen.

I første omgang tok man sikte på å bygge en rullebane på 400 meter, med mulighet til utvidelse til 1800 meter. Arbeidet ble stoppet i desember samme år da det viste at Vestlandske Luftfarts-selskap ikke fikk godkjent Twin Pioneer-fly til vinterflyvning. En del av den planerte flystripen ble senere brukt til Industrivegen. I planen for norske stamflyplasser av 1964 havnet Florø langt nede på listen. I 1969 vedtok Stortinget at det skulle bygges tre småflyplasser mellom stamflyplassene i Bergen og Ålesund: Sogndal, Florø og Ørsta/Volda.

Flyplassen i Florø ble åpnet den 30. juni 1971 av samferdsleminister Reiulf Steen, og Widerøes Flyveselskap ASA hadde helt frem til 1999 hovedbasen sin for Vestlandsrutene i Florø. Selskapet flyttet da hovedbasen sin i Sør-Norge til Gardermoen.

Oljevirksomheten i Nordsjøen og oljebasen på Botnaneset gjorde at det ble bygget helikopterhavn ved Florø lufthavn i 1994. I år 2000 ble rullebanen på flyplassen utvidet fra 800 til 1300 meter. Etter at det ble startet med utflyvning til nordsjøen fra Florø lufthavn, har lufthavnen blitt en av de mest trafikkerte regionale lufthavner i Norge.

I 1935 gjennomførte Norges flypioner Thor Solberg (1893–1967) fra Årebrot, en øy som ligger like ved Florø, den første atlanterhavsflyvningen mellom USA og Norge med amfibieflyet «Leiv Eiriksson». Det er idag reist en statue av Solberg utenfor terminalen.

Flyselskaper og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Innland[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Norges flagg Bristow Norway Offshoretransport til Snorre, Visund og Gjøa
Danmarks flagg DAT[1] Oslo
Norges flagg Widerøe[2] Bergen, Trondheim


Tidligere flyselskap[rediger | rediger kilde]

Innland[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner Periode
Norges flagg Airwing Notodden

Stavanger

2013-2015
Norges flagg Coast Air Bergen,
Oslo
2000-2003
Danmarks flagg DAT Bergen
Molde
Oslo
Skien
Stord
Stavanger
2003-2012 (Bergen/Oslo)
2012 (Molde/Skien/Stavanger/Stord)
Norges flagg Widerøe Kristiansund

Molde

Stavanger

Ålesund

Utland[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner Periode
Danmarks flagg DAT Billund via Bergen 2003

Forsvaret[rediger | rediger kilde]

330 skvadron har base for redningshelikopter på lufthavnen. Ny infrastruktur for Redningshelikoptertjenesten er forventet å stå ferdig i 2022.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]