Stokmarknes lufthavn, Skagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stokmarknes lufthavn, Skagen
Njárgga girdihámman
IATA: SKN – ICAO: ENSK
Basisdata
FlyplasstypeSivil
OperatørAvinor
BetjenerHadsel og Sortland
Åpnet1972
Høyde4 m / 13 ft
68°34′51″N 15°1′34″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
08/26 889/829 2917/2720 Asfalt
Statistikk (2015)
Passasjerer 107 400
Flybevegelser 6 082
Frakt (tonn) 43
Nettside
www.avinor.no/
Kart
Stokmarknes lufthavn, Skagen
68°34′51″N 15°01′34″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Stokmarknes lufthavn, Skagen (IATA: SKN, ICAO: ENSK, nordsamisk: Njárga) er en regional lufthavn i Hadsel kommune i Nordland. Flyplassen ligger på Skagen, lengst sør på Langøya, ca. 5 km fra Stokmarknes. Den eies og drives av Avinor AS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stokmarknes lufthavn ble åpnet i 1972, sammen med flere andre kortbaneflyplasser i Norge. Stedsvalget var ikke helt opplagt. Blant alternativene som ble vurdert da flyplassen ble planlagt, var å legge den til Elvenes like sør for Sortland. Men valget falt til slutt på Skagen. Trolig grunnet målinger som ble gjort omkring landingsforhold. Skagen har i dag høy regularitet.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Flyplassen har en asfaltert rullebane på 870 meter inkludert endefelt i grovt sett øst-vest-retning. Det er et ønske i regionen om at rullebanen skal forlenges, slik at større og mer hensiktsmessige fly kan brukes på flyplassen. Høsten 2006 inngikk Avinor forhandlinger med grunneiere øst for rullebanen i forbindelese med en forlengelse av rullebanen til 1199 meter. I 1998 gjorde det daværende Luftfartsverket et forprosjekt for å forlenge rullebanen østover til 1199 meter, men dette arbeidet ble ikke videreført, noe som nå kan virke mer sannsynlig. I 2006 ble sikkerhetssonen i begge ender og rundt rullebanen utvidet. Nye innflygingslys ble også montert. En forlengelse vil være mindre kostnadskrevende etter dette. Stipulert til om lag 20 til 25 millioner kr.

Operatør på Skagen lufthavn er Widerøes Flyveselskap som benytter 100- og 200-versjonene av Dash 8-fly på SKN. Disse tar 39 passasjerer. Ved en forlengelse til 1199 meter vil andre operatører og flytyper kunne trafikkere SKN. Tidligere brukte Widerøe Dash 7 og Twin Otter på disse rutene. Fra Stokmarknes har Widerøe direkte ruter til Bodø og Tromsø og Andenes. I noen år (før Corona pandemien) hadde Widerøe også sommer-ruter direkte til Oslo Gardermoen fra Skagen. En annen hyppig bruker av Stokmarknes lufthavn er Babcock Scandinavian AirAmbulance som har kontrakt med Luftambulansetjenesten HF.

Til og fra Skagen lufthavn reiste det totalt 94 871 passasjerer med Widerøe i 2007, mot 92 803 året før. Statistikk fra Avinor viser totalt 101 359 for 2006. Lufthavnen er den tredje mest trafikkerte av de regionale flyplassene i Norge, kun slått av Florø og Hammerfest. Transportøkonomisk institutt (TØI) har publisert en rapport (2006) som konkluderer med at det er kommersielt grunnlag for å fly ruter andre steder enn bare Bodø, Tromsø og Andenes fra Stokmarknes.

Fremtidsplaner[rediger | rediger kilde]

Det har flere ganger de siste årene vært lagt fram ideer i media om å bygge en større, felles flyplass for Lofoten og Vesterålen nord på Austvågøya, til erstatning for flyplassene ved Stokmarknes og Svolvær. Men disse ideene har så langt ikke ført til noe konkret. I tillegg til det rent økonomiske skyldes nok dette delvis at Hadselfjordtunnelen så langt ikke har blitt vedtatt bygd (se Lofast) og at det i Lofoten også har eksistert løse ideer om å bygge en større flyplass midt i Lofoten.

Transport[rediger | rediger kilde]

Stokmarknes lufthavn har flybussforbindelse til Sortland. Taxi tar 10 min til Stokmarknes.

Flyselskaper og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Innland[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Norges flagg Widerøe[1] Bodø, Leknes, Oslo (sesongbasert), Tromsø

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]