Sykehuset Østfold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′05″N 11°01′34″Ø

Sykehuset Østfold
Org.formhelseforetak
Org.nummer983 971 768
MorselskapHelse Sør-Øst RHF
HovedkontorSarpsborg
LandNorge
Tjeneste(r)spesialisthelsetjenester
Adm. dir. Hege Gjessing[1]
Antall ansatte4 880[2]
Nettsidesykehuset-ostfold.no

Sykehuset Østfold HF er et sykehus som har enheter på Kalnes, i Fredrikstad, Moss, Sarpsborg og Halden. Sykehuset eies av Helse Sør-Øst.

Det meste av virksomheten er samlet Sykehuset Østfold Kalnes på ett sted. Noen avdelinger og fasiliteter vil i tillegg lokaliseres til dagens Moss sykehus, som blir det eneste øvrige sykehuset i Østfold etter 2015.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

 • 1867: Fylket kjøper tomt på Kalnes for å bygge sykehus,[3][4][5] men det skal ta over 150 år før sykehuset på Kalnes åpner.
 • 1956: Sentralsykehuset for Østfold innvies i Fredrikstad, etter lang tids drakamp mellom Sarpsborg og Fredrikstad om plasseringen.
 • 1985: Fylket vedtar at fødeavdelingene i Askim, Halden, Moss og Sarpsborg nedlegges og alle fødsler samles i Fredrikstad.
 • 1993: All kirurgisk døgnberedskap samles i Moss og Fredrikstad.
 • 1997: Indremedisinsk beredskap samles i Moss og Fredrikstad.
 • 1998: Sykehuset Østfold opprettes, en organisatorisk sammenslåing av sykehusene i Østfold.
 • 1999: Ordfører i Sarpsborg, Jan Engsmyr, får Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe til å snu, og nytt sykehus vedtas da lagt til Sarpsborg.
 • 2002: Staten overtar eierskapet til Sykehuset Østfold fra Østfold fylkeskommune.
 • 2008: Sykehuset Østfold vedtar at planlagt virksomhet videreføres i Moss når det nye sykehuset i Sarpsborg åpner.
 • 2015: Østfolds største arbeidsplass med 3.000 ansatte flyttes til Sarpsborg når Østfoldsykehuset på Kalnes åpner.

Samordningen fra fem ganske komplette sykehus i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Veum (psykiatri), Askim og Halden på 1980-tallet til én sykehusorgansasjon fordelt på Kalnes og Moss i 2015 førte i tiår til politisk tautrekking, sykehusaksjoner og sykehuskamper i lokalmiljøene, med opptil 10.000 demonstranter i gatene i Østfolds byer. Protestene stilnet etter hvert som Europavei 6 ble bygget ut, fordi den førte til at majoriteten av Østfolds befolkning når det nye sykehuset med bil på under 20 minutter.

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Lokaliseringen av nytt sykehus har møtt mye kritikk, siden sykehuset ligger over en halv mil fra både jernbanetraseer og det etablerte, høyfrekvente busstilbudet gjennom bybåndet i nedre Glomma. Frykt for gassuhell fra Borregaard er hovedårsaken til lokaliseringen. Prosjektgruppen som så på lokalisering anså det uforsvarlig å anbefale akuttsykehus i et område hvor det ikke kan garanteres for sikkerheten til pasienter, ansatte og pårørende. Da de vurderte 12 tomtealternativer 1990-tallet ble det lagt avgjørende vekt på at Borregaards miljøansvarlige ga uttrykk for at Kalnes var ubetinget best i en sammenlikning med Alvim (der jernbanen krysser E6) og Årum (ett E6-kryss nærmere Sverige enn Alvim). Tomtealternativene Lekevoll og Tofteberg lå imidlertid også i bybåndet, samtidig som de var lenger unna Borregaard. For Tofteberg (en skog midt mellom riksvei 111 og fylkesvei 532 i Fredrikstad) talte det mot at tomten ikke lå ved E6, med lenger gjennomsnittlig kjørelengde for brukerne av sykehuset. Lekevoll (på Grålum i Sarpsborg) ble valgt bort begrunnet med inngrep i fuglereservat og bekymring rundt helikopterstøy i den forbindelse, beslaglegging av store jordbruksområder, begrensede utvidelsesmuligheter med mindre ytterligere høyproduktive jordbruksområder eksproprieres, begrensede muligheter for nødvendig infrastruktur på tomten (areal og topografi) og at det ville bli et dominerende bygg i terrenget (spesielt mot vest).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sykehuset Østfold HFs ledelse Arkivert 27. desember 2011 hos Wayback Machine.
 2. ^ Om Sykehuset Østfold HF Arkivert 27. desember 2011 hos Wayback Machine.
 3. ^ «Fem sykehus i Moss». www.mosshistorielag.no. Besøkt 13. mars 2019. 
 4. ^ «Nytt sykehus å være stolt av». www.f-b.no (norsk). 3. november 2015. Besøkt 13. mars 2019. 
 5. ^ Torgersen, Espen (18. september 2012). «Administrasjonen bygger nytt?». NRK. Besøkt 13. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]