Rikshospitalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rikshospitalet
Beliggenhet
LandNorge[1]
StrøkGaustad
OmrådeNordre Aker
StedOslo
Historiske fakta
FormålSykehus
Eier(e)Oslo universitetssykehus
ArkitektMedplan AS Arkitekter
Etablert1826
Ferdigstilt2000
Bygningsdata
Gulvareal100 000 m²
Kart
Rikshospitalet
59°56′51″N 10°42′53″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Rikshospitalet på Gaustad

Rikshospitalet er et av de tre store behandlingsstedene ved Oslo universitetssykehus, og var tidligere et selvstendig sykehus. Sykehuset ble etablert i 1826 som Norges nasjonale hovedsykehus og undervisningssykehus. Det har vært tilknyttet Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo siden etableringen i 1826.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rikshospitalet (skrevet Rigshospitalet til 1907) ble etablert som Norges nasjonale undervisningssykehus tilknyttet Det Kongelige Frederiks Universitet i 1826, hovedsakelig på grunnlag av det tidligere Militærhospitalet som hadde blitt etablert under Napoleonskrigene i 1807.[2] Akershus Amts Sygehus, etablert i 1756, ble også innlemmet i Rikshospitalet. Sykehusets akademiske tradisjon går tilbake til etableringen av Det medisinske fakultet i 1814. Fra slutten av 1800-tallet ble Rikshospitalet betydelig utvidet etter at Stortinget hadde besluttet at det skulle bli et «mønstersykehus», et sykehus som kunne måle seg med de beste sykehusene i verden. Som følge av dette ble Rikshospitalet også en stor forskningsinstitusjon og involvert i utprøving av nye behandlingsmetoder.

Fra etableringen holdt Rikshospitalet til i Militærhospitalets bygning fra 1807, som hadde blitt ominnredet for formålet, og i nye bygninger i det daværende Empirekvartalet, tegnet av Christian H. Grosch. I 1883 flyttet Rikshospitalet til nye bygninger i Pilestredet, og i 2000 videre inn i nytt bygg på Gaustad, kjent som «Nye Rikshospitalet». Det nyeste anlegget er tegnet av Medplan Arkitekter.

Mange tidligere spesialsykehus har blitt innlemmet i Rikshospitalet: Kronprinsesse Märthas Institutt (1995), Sophies Minde (1995), Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus (1995), Spesialsykehuset for epilepsi, Spesialsykehuset for rehabilitering, Hjertesenteret i Oslo (2003) og Det norske Radiumhospital (2005).

Fra 2002 var Rikshospitalet en del av Helse Sør, og fra 2007 en del av Helse Sør-Øst.

I 2002 ble de tidligere kommunale hovedsykehusene i Oslo, Ullevål universitetssykehus og Aker universitetssykehus, overtatt av staten, og 1. januar 2009 fusjonerte Rikshospitalet med disse til Oslo universitetssykehus. Av fusjonspartnerne var Ullevål størst, fulgt av Rikshospitalet og Aker. Etter fusjonen ble sykehusene organisatorisk integrert på tvers av behandlingsstedene, slik at Rikshospitalet ikke lenger er en administrativ enhet. Rikshospitalet brukes siden som en geografisk betegnelse på det behandlingsstedet som ligger på Gaustad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]