Stasjonsgruppe Banak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Banak flystasjon)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 70°03′27″N 24°57′58″Ø

Stasjonsgruppe Banak med kontrolltårnet og Stabbursdalen nasjonalpark i bakgrunnen
Redningshelikoptre av typen Westland Sea King
Et Dash 8-100 fra Widerøe på den sivile Lakselv lufthavn, som er samlokalisert med den militære Stasjonsgruppe Banak

Stasjonsgruppe Banak, tidligere Banak flystasjon, er en norsk militær flyplass ved Lakselv i Porsanger kommune i Finnmark, samlokalisert med den sivile Lakselv lufthavn.

Stasjonsgruppe Banak er del av Luftforsvarets 132 Luftving og er base for en avdeling av Luftforsvarets 330 skvadron, som opererer to redningshelikoptre som primært gjennomfører søk og redning i Troms og Finnmark og i Nordishavet, herunder Svalbard, Bjørnøya, Jan Mayen og omkringliggende havområder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det ble etablert en flystripe på Banak i 1938. I 1940 ble flystripen overtatt av det tyske Luftwaffe, som utvidet den til to rullebaner. Det norske Luftforsvaret overtok basen i 1945, men den ble nedlagt i 1952. Flystasjonen ble gjenåpnet i 1963, hovedsakelig finansiert av NATO. I 1968 ble rullebanen utvidet og flystasjonen ble base for en avdeling av 330 skvadron fra 1973.

Opprinnelig var Banak en selvstendig flystasjon, og etter hvert hovedterminal for Forsvarets lufttransporttjeneste i Finnmark. I tillegg til Luftforsvaret var stasjonen også bemannet av et luftvernbatteri fra Hæren. Banak fort, vest for flystasjonen, inngikk i forsvarsverket.

I 1958 opprettet Norge av hensyn til forholdet til Sovjetunionen en selvpålagt flyforbudssone øst for 24. lengdegrad, det vil si like vest for Banak. For gjestende NATO-fly var og er Banak og luftrommet øst i Finnmark et attraktivt øvelsesområde, som en slags utpost i NATO, med Russland praktisk talt innenfor synsvidde.

Fra 1988 til 1995 var Luftforsvarets stasjon Kautokeino administrativt underlagt Banak flystasjon.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

Aktiviteten er i den senere tid betydelig redusert og stasjonen er nå administrativt underlagt Bodø hovedflystasjon, som Stasjonsgruppe Banak. Den består i dag av seks forskjellige avdelinger, og huser blant annet en avdeling av Luftforsvarets 330 skvadron, som opererer redningshelikoptre.

Redningshelikoptertjenestens nye base sto ferdig i august 2019. Det er plass til tre av redningshelikoptertjenestens nye helikoptre på basen. Ett beredskapshelikopter, ett reservehelikopter, samt en dokk for utførelse av større vedlikehold etter behov.[1]

Foruten 330 skvadron er det ingen daglig flytrafikk på Banak i militær regi, men stasjonen blir hyppig besøkt av norske og utenlandske militære fly og helikoptre, særlig i forbindelse med vinterøvelser ved Garnisonen i Porsanger og flybombing i Hálkavárre skytefelt.

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

Ettersom den militære aktiviteten i Porsanger har blitt kraftig nedtrappet de siste årene, har lokale politikere irritert seg over at Bardufoss flystasjon har vært benyttet som utgangspunkt for øving i kommunen. I den forbindelse har det derfor vært uttrykt at dersom Hálkavárre skytefelt fortsatt skal brukes av utenlandske styrker, må også Banak og Garnisonen i Porsanger være utgangspunkt for dette. Dette synet bifalles også i statsbudsjettet for 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]