Finnmarkssykehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finnmarkssykehuset
Offisielt navnFinnmarkssykehuset HF
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer983974880
Etablert18. desember 2001[1]
MorselskapHelse Nord
HovedkontorHammerfest
LandNorge
Adm.dir.Siri Tau Ursin[2]
Nettstedwww.finnmarkssykehuset.no

Finnmarkssykehuset HF, eller Finnmárkku buohcciviessu DF, er ett av seks helseforetak i Helse Nord RHF, og har ansvaret for spesialisthelsetjenestetilbudet i Finnmark fylke. Finnmarkssykehuset har Hammerfest som administrativ hovedbase hvor også det ene av foretakets to sykehus befinner seg. Det andre sykehuset er i Kirkenes. Den psykiatriske helsetjenesten og rusomsorgen er svært desentralisert.

Finnmark har for en godt utbygd desentralisert spesialisthelsetjeneste – Alta-modellen fremstår i nasjonal sammenheng som et utstillingsvindu for gode og velfungerende desentraliserte spesialisthelsetjenester.[trenger referanse] I tillegg har foretaket en betydelig aktivitet i Karasjok, hvor de har et spesielt fokus på helsetjenester til den samiske befolkningen. De fleste kommunene i Finnmark har sykestueplasser – totalt 40 – som Finnmarkssykehuset finansierer/subsidierer, og som ut fra avstander og befolkningstetthet gir befolkningen i Finnmark et godt og trygt helsetilbud i nærheten av der de bor.

Finnmarkssykehuset er organisert i to sykehus og to klinikker. Støttefunksjonene (økonomi, regnskap, personal, lønn, teknisk drift og forskning- og fagutvikling) er virksomhetsovergripende. På grunn av de store avstandene i fylket, er det vedtatt å opprettholde to sykehus med akuttfunksjoner innen medisin, kirurgi og fødselsomsorg, psykiatrien er samlokalisert på klinikker. Innen psykiatrien har Finnmarkssykehuset et Samisk Nasjonalt Kompetansesenter SÁNAG (SANKS) som har et nasjonalt ansvar for å tilby og utvikle helsetjenester til den samiske befolkningen.

Med avstandene i Finnmark er det spesielt viktig å ha et nært og forpliktende samarbeid med kommunehelsetjenesten, og Finnmarkssykehuset ønsker i så måte å være et utstillingsvindu for desentraliserte spesialisthelsetjenester i samarbeid med kommunehelsetjenesten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no, besøkt 1. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://finnmarkssykehuset.no/om-oss/organisering