Oslo universitetssykehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oslo universitetssykehus HF
Oslo universitetssykehus HF
Type Helseforetak
Org.nummer 993 467 049[1]
Stiftet 1. desember 2008
Hovedkontor Kirkeveien 166, Oslo
Adm. dir. Bjørn Erikstein[2]
Tjenester Spesialisthelsetjenester
Ansatte Ca. 20 000[3]
Undergrupper 14 klinikker[4]
Eier Helse Sør-Øst RHF
Nettsted oslo-universitetssykehus.no
Oslo universitetssykehus, Aker
Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet
Oslo universitetssykehus, Ullevål

Oslo universitetssykehus HF er et norsk universitetssykehus og helseforetak som eies av staten ved Helse Sør-Øst. Sykehuset er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og har en rekke nasjonale funksjoner. Sykehuset er landets største med 1500 senger, 20 000 ansatte og har et budsjett på 22 milliarder kroner. Oslo universitetssykehus står for en stor andel av medisinsk forskning og utdanning av helsepersonell i Norge. Oslo universitetssykehus har fire primære ansvarsområder: pasientbehandling, forskning, utdanning av helsepersonell og pasient- og pårørendeopplæring (LMS). Helseforetaket Oslo universitetssykehus HF ble dannet 1. januar 2009 gjennom samling av Rikshospitalet (grunnlagt i 1826, fusjonert med Radiumhospitalet i 2005), Ullevål universitetssykehus (grunnlagt i 1887) og Aker universitetssykehus (grunnlagt 1895) under én organisatorisk paraply.

Pasientbehandling[rediger | rediger kilde]

Oslo universitetssykehus gir avansert pasientbehandling på et høyt internasjonalt nivå. Årlig gjennomføres rundt en million pasientbehandlinger. Det er 14 klinikker og enheten Oslo sykehusservice som leverer ikke-medisinske tjenester til resten av sykehuset.

Pasientgrunnlaget til Oslo universitetssykehus ble redusert i 2011, da Akershus universitetssykehus overtok lokalsykehusansvaret for 160 000 innbyggere i Alna og Follo. Samtidig tok Vestre Viken over lokalsykehusansvaret for Asker og Bærum innen blant annet pediatri, fødselsomsorg og nevrologi.[5]

Per 2012 er Oslo universitetssykehus lokalsykehus for seks bydeler i Oslo, områdesykehus for åtte bydeler i Oslo, regionsykehus for Sør- og Østlandet (med 2,7 millioner mennesker) og nasjonalt sykehus for hele landet innen spesielle områder.[6]

Forskning[rediger | rediger kilde]

Oslo universitetssykehus står for om lag halvparten av helseforskningen som skjer ved norske sykehus. Forskningen skjer i utstrakt samarbeid med Universitetet i Oslo, høgskolesektoren og andre nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Som universitetssykehus er sykehuset tilknyttet Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og høgskolesektoren.

Pasientopplæring (LMS)[rediger | rediger kilde]

Lærings- og mestringssentre (LMS) er en møteplass for helsepersonell, erfarne brukere, pasienter og deres pårørende. Et LMS arbeider for at pasienter, brukere og pårørende skal få informasjon, kunnskap og bistand til å håndtere langvarig sykdom og helseforandringer og å mestre livet med sykdom.

Læringstilbudet ved lærings- og mestringssentraene i sykehuset (LMS) planlegges og gjennomføres i et likeverdig samarbeid mellom brukere og fagpersoner. LMS er også en møteplass hvor helsepersonell og brukere deler kunnskap og erfaringer med hverandre.[7]

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Erik Omland var konstituert administrerende direktør frem til Siri Hatlen tiltrådte 1. juli 2009. Hun ble ansatt som administrerende direktør 6. mars 2009 og gikk av som leder 6. juni 2011. Årsaken var den vanskelige situasjonen knyttet til styrets behandling av økonomisk langtidsplan og videre utvikling av det fusjonerte foretaket.[8][9][10] Jan Eirik Thoresen var konstituert som leder for Oslo universitetssykehus frem til Bjørn Erikstein tiltrådte som administrerende direktør 7. des 2011.[11] Styreleder for Oslo universitetssykehus HF er Stener Kvinnsland.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Oslo universitetssykehus består av åtte klikker samt enheten Oslo sykehuservice.

Klinikkene er:

 • Klinikk psykisk helse og avhengighet
 • Medisinsk klinikk
 • Klinikk for kirurgi og nevrofag
 • Kvinne- og barneklinikken
 • Kreft- kirurgi og transplantasjonsklinikken
 • Hjerte-, lunge- og karklinikken
 • Akuttklinikken
 • Klinikk for diagnostikk og intervensjon

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
 2. ^ Ledelsen ved OUS
 3. ^ Om OUS
 4. ^ [http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/organisering_
 5. ^ Oslo universitetssykehus: Overføring av pasienttilbud
 6. ^ Tall og fakta om Oslo universitetssykehus (pdf)
 7. ^ Oslo universitetssykehus: Læring og mestring
 8. ^ Oslo universitetssykehus: Siri Hatlen går av som leder for Oslo universitetssykehus
 9. ^ Aftenposten: Siri Hatlen trekker seg som sykehusdirektør
 10. ^ Dagens Næringsliv: Siri Hatlen går av som sykehussjef
 11. ^ Oslo universitetssykehus: Bjørn Erikstein blir ny administrerende direktør for Oslo universitetssykehus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]