Helse Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helse Bergen
Offisielt navnHelse Bergen HF
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer983974724
BransjeHelsevesen
Etablert5. desember 2001[1]
MorselskapHelse Vest
HovedkontorBergen
LandNorge
StyrelederSvein Gjedrem
Antall ansatte 12 300[2]
Nettsted Offisielt nettsted

Helse Bergen HF er det juridiske navnet på foretaket, mens Haukeland universitetssjukehus er navnet som blir brukt i daglige. Helse Bergen HF/ Haukeland universitetssjukehus er et statlig foretak.

Tallfakta[rediger | rediger kilde]

Haukeland universitetssjukehus har ca 13.000 ansatte fordelt på 229 yrkesgrupper.

I 2021 hadde sykehuset et budsjett på 13.463 millioner kroner.  

I 2021 hadde sykehuset om lag 984.000 pasientmøter, som inkluderer innleggelser og polikliniske konsultasjoner i somatikk, psykisk helsevern og rus. Radiologiske undersøkelser er ikke inkludert.  

40.000 operasjoner ble utført ved sykehuset i 2021, og det ble gjort 11,4 millioner laboratorieanalyser samme år.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Haukeland universitetssjukehus har fire primære ansvarsområder: Pasientbehandling, forskning, utdanning av helsepersonell og opplæring av pasienter og pårørende.

I tillegg til pasientbehandling, drives det en utstrakt undervisning og forskningsvirksomhet ved sykehuset. Om lag to tusen studenter tar hvert år deler av sin utdanning ved sykehuset.

Haukeland universitetssjukehus har et utstrakt forskningsmiljø og en rekke kompetansesentre og spesialfunksjoner både på nasjonalt og regionalt plan. Det innebærer at sykehusets spesialister gir råd til leger i hele landet, tar imot pasienter med spesielle tilstander fra hele landet, og underviser ved universitetene og på etterutdanningskurs for leger. Sykehuset har landsfunksjon for behandling av blant annet brannskader.

I tillegg har sykehuset en rekke regionale og nasjonale kompetanse- og behandlingstjenester, i tillegg til en rekke registre.  

Haukeland har ansvar for spesialisthelsetjenesten i Bergen og nabokommuner i Midthordland, Nordhordland, Voss og deler av Hardanger.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Norge er delt i fire helseregioner. I hver av dem har et regionalt helseforetak ansvar for at befolkningen får tilbud om spesialisthelsetjenester. Staten eier de regionale helseforetakene. Helse Bergen HF er ett av flere lokale helseforetak på Vestlandet som eies av det regionale foretaket Helse Vest RHF.  

Organisasjonskart (helse-bergen.no)  

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]