Helse Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helse Bergen
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer983 974 724
BransjeHelsevesen
Etablert5. desember 2001[1]
MorselskapHelse Vest
Hovedkontor BergenRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Svein GjedremRediger på Wikidata
Antall ansatte12 300[2]
Nettsted Offisielt nettsted

Helse Bergen HF er ett av fem lokale helseforetak på Vestlandet som er eid av det regionale helseforetaket Helse Vest. De fire andre lokale helseforetakene er Helse Førde, Helse Fonna, Helse Stavanger og Sjukehusapoteka Vest.

Helse Bergen HF er det juridiske navnet på foretaket, mens Haukeland universitetssjukehus er navnet som blir brukt når man omtaler pasientbehandlingen både på selve Haukeland og på de mange enhetene som er lokalisert andre steder. Voss sjukehus og Kysthospitalet Hagevik er begge eksempel på Haukeland universitetssjukehus sine enheter som driver pasientbehandling. I alt har foretaket 20 enheter som driver pasientbehandling og åtte enheter med støttefunksjoner og andre funksjoner. Sammen har disse 28 enhetene ansvar for spesialisthelsetjenesten i Bergen og 22 nabokommuner i Midthordland, Nordhordland, Voss og deler av Hardanger.

Tallfakta[rediger | rediger kilde]

Haukeland universitetssjukehus har ca. 11 800 ansatte fordelt på ca. 8 250 årsverk og et budsjett på 10 milliarder kroner (tall fra 2013). Hvert år behandler sykehuset nesten 600.000 pasienter.

I tillegg til pasientbehandling er sykehusets viktigste ansvarsområder forskning, utdanning av helsepersonell og opplæring av pasienter og pårørende.

Haukeland universitetssjukehus er Norges nest største medisinske forskningsmiljø, bare Oslo universitetssykehus har større forskningsaktivitet innen medisin- og helsefag. I 2011 hadde forskningsmiljøet på Haukeland universitetssjukehus 561 publiserende forskere som publiserte 515 vitenskapelige artikler. I 2011 ble det også gjennomført 23 doktorgrader med vesentlig bidrag fra Haukeland. Om lag to tusen studenter har hvert år deler av sin utdanning på Haukeland universitetssjukehus.

Høyspesialiserte tjenester[rediger | rediger kilde]

Haukeland universitetssjukehus har fem regionale og 13 nasjonale kompetansesenter og spesialfunksjoner både på nasjonalt og regionalt plan. Dette innebærer blant annet at sykehusets spesialister gir råd til leger i hele landet, tar imot pasienter med spesielle tilstander fra hele landet, og underviser ved universiteter og på etterutdanningskurs for leger.

Sykehuset har nasjonale behandlingstjenester for avansert brannskadebehandling, yrkesmedisinsk utredning av yrkesdykkere, gammakniv, vestibularisschwannomer og elektiv (planlagt) hyperbar oksygenbehandling. Sykehuset har også fem flerregionale behandlingstjenester.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]