Hopp til innhold

Lille Rygge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lille Rygge
LandNorges flagg Norge
Kart
Lille Rygge
59°22′29″N 10°44′48″Ø

Lille Rygge er i dag navnet på tidligere Rygge flyplass i Rygge i Østfold.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Rygge flyplass ble bygget og tatt i bruk av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Planleggingen tok til allerede i 1940, mens anleggsarbeidet ble satt i gang i 1941. I september 1943 var flyplassen ferdig. Den var delvis basert på bygninger fra gården Søndre Rør, som var blitt rekvirert.

Ved flyplassen var det i hovedsak stasjonert to flyskvadroner, én jagerskvadron med 16 fly av typen Messerschmitt Bf 109 og en transportgruppe som bestod av et antall Junkers Ju 52-fly.

Rundt anlegget var det et omfattende luftvernartilleri og bakkeforsvar. Rullebanen var 1040 meter lang og 40 meter bred. Banedekket var i begynnelsen basert på sammenfestede trelemmer. Senere ble disse erstattet av sviller («flyplassplank»).

Allerede i den 18. november i 1943 ble flyplassen utsatt for et bombeangrep fra de allierte. Fire amerikanske bombefly av typen B-24 slapp til sammen 44 bomber over området i forbindelse med et angrep som først og fremst var rettet mot virksomhet ved Kjeller. Rullebanen og luftvernartilleriet til Rygge flyplass ble truffet.

Flyplassen kom under kontroll av Milorg den 8. mai 1945, men det var tyske soldater der helt til sommeren 1946 da flyplassen ble nedlagt.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Flygeskolen benyttet på slutten av 1940-årene anlegget til treningsflyvning. På begynnelsen av 1950-årene ble det opprinnelige grisehuset på gården benyttet som kontor i forbindelse med Flygeskolens befalsutdanning og grunntrening. I 1953 ble Luftkommando Østlandet (LKØ) flyttet hit fra Fornebu og holdt til her til Rygge flystasjon ble åpnet i september 1954. Den opprinnelige flyplassen ble da en integrert del av hovedflystasjonen og fikk da navnet Lille Rygge. En seksjon helikoptre ble for øvrig værende på Lille Rygge helt frem til 1958.

Fra 1960-årene og i flere tiår fremover ble anlegget benyttet av Luftvernartilleriet som mobiliseringslager og vedlikeholdsverksted for våpen og samband frem til den ble lagt ned som militærleir i 2003.

I 2006 ble anlegget solgt til private eiere som i dag driver Lille Rygge Næringspark. Fortsatt eksisterer de fleste av byggene fra krigens dager, blant annet to hangarer, som er gitt vernestatus.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Lille Rygge». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.