Helse Sør-Øst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Helse Sør-Øst RHF
TypeRegionalt helseforetak
Org.nummer991 324 968
Stiftet1. juni 2007[1]
HovedkontorHamar
Adm. dir.Cathrine M. Lofthus[2]
Ansatte77 000[3]
Undergrupper11 helseforetak[4]
EierHelse- og omsorgsdepartementet
Nettstedwww.helse-sorost.no
Hovedinngangen ved Hamar sykehus, en del av Helse Sør-Øst.
Tårnet ved inngangen til Oslo universitetssykehus, Ullevål, en del av Helse Sør-Øst.
Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, som eies av Helse Sør-Øst.

Helse Sør-Øst er det største blant den norske stats fire regionale helseforetak (RHF). Helse Sør-Øst ble opprettet 1. juni 2007 gjennom en sammenslåing av Helse Sør og Helse Øst. Helse Sør-Øst sørger for spesialisthelsetjenester til 2,9 millioner mennesker i regionen. Samlet omsetning er ca. 79 milliarder kroner i 2015. Helse Sør-Øst er med sine ca. 78 200 ansatte Norges største arbeidsgiver.[3] Hovedkontoret for Helse Sør-Øst ligger på Hamar. Foretaket har i tillegg kontorsted i Skien og i Oslo samt Tønsberg, der kontoret for velg benhandlingssted er lokalisert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Styret ble utnevnt 11. mai 2007, med Hanne Harlem som leder. Den 21. mai ble Bente Mikkelsen tilsatt som administrerende direktør. Det første foretaksmøtet i Helse Sør-Øst fant sted i Helse- og omsorgsdepartementet onsdag 30. mai 2007.

Ansvarsområde[rediger | rediger kilde]

Som en statlig virksomhet er Helse Sør-Østs hovedoppgaver definert gjennom oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Helse Sør-Øst har ansvar for spesialisthelsetjenestene i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder med til sammen 2,9 millioner innbyggere. Helse Sør-Øst har ansvar for 56 % av den samlede spesialisthelsetjenesten i Norge.

Helse Sør-Østs to viktigste tiltak for rapportering til eier og informasjon til samfunnet for øvrig er Årlig melding og Årsrapport med årsberetning og årsregnskap. Årlig melding svarer opp kravene som Helse- og omsorgsdepartementet har stilt til Helse Sør-Østs virksomhet, mens årsberetning og årsregnskap svarer opp kravene i regnskapsloven.

Hovedoppgavene er pasientbehandling, forskning, utdanning av helsepersonell og opplæring av pasienter og pårørende.

Virksomheten omfatter sykehus, institusjoner i psykiatrien og innen rusbehandling, ambulansetjenesten, nødmeldingstjenesten, pasienttransport, opptreningsinstitusjoner, sykehusapotek og laboratorier.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Virksomheten i Helse Sør-Øst er organisert i 11 underliggende datterselskaper, kalt helseforetak (HF).

Helse Sør-Øst vil inngå avtaler med private helseleverandører, og har allerede avtaler med fem private, ikke-kommersielle sykehus: Betanien Hospital, Diakonhjemmet Sykehus, Lovisenberg Diakonale Sykehus, Martina Hansens Hospital og Revmatismesykehuset.

Styre[rediger | rediger kilde]

Styret består for tiden av[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]