Hopp til innhold

Kjeller flyplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjeller lufthavn
Kjeller flyplass i 2015
IATA: – ICAO: ENKJ
Basisdata
FlyplasstypeMilitær/sivil
EierForsvaret
OperatørForsvarets logistikkorganisasjon
BeliggenhetSkedsmo, Lillestrøm
Åpnet1912
Høyde108 m / 354 ft
59°58′10″N 11°2′20″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
12/30 1357x30 4 452 Asfalt
Nettside
http://www.kjellerflyplass.no/
Kart
Kjeller flyplass
59°58′10″N 11°02′20″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer
Anders Beer Wilse (1913)

Kjeller flyplass er en flyplass som ligger på Kjeller i Lillestrøm kommune i Akershus. Flyplassen ligger rett nord for, og delvis omsluttet av, Lillestrøm.

Kjeller er Norges første flyplass. De første flyturene fra Kjeller fant sted 21. og 22. september 1912.

Flyplassen eies i hovedsak av Forsvarsbygg og drives av Forsvarets logistikkorganisasjon. Forsvaret benytter i hovedsak flyplassen for test og vedlikehold av kampfly og redningshelikoptre. Test av flysystemene utføres av testpiloter hos FMA Luftkapasiteter (Forsvarets Materielltjeneste) mens vedlikehold skjer ved Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS).

Kjeller flyplass er også det største luftfartssenteret i Norge. Siden midten av 1960-tallet er det etablert et stort flymiljø med stadig flere flyklubber og organisasjoner. I dag er det lokalisert rundt 100 sivile fly på Kjeller, hvorav en stor samling av flygedyktige veteranfly i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oppstart[rediger | rediger kilde]

Kjeller flyplass ble anlagt i 1912, ni år etter verdens første motoriserte flyvning; dette gjør at Kjeller flyplass er en av verdens eldste flyplasser.[1] Flyplassen ble bygd rundt et jorde på gården Kjeller, og var omtrent 40 mål stort. Størrelsen resulterte i omtrent 100 meter rullebane, og noen år senere ble dette arealet utvidet til nesten 700 mål.[1]

Det første flyet ankom flyplassen i 1912, og var fra Frankrike. Dette kom i kasser og montert på Kjeller. Første flyging fant sted én uke senere, den 21. september 1912, og var forløper til Hærens Flyvevæsen, som i 1914 ble opprettet med base på Kjeller. I 1913 begynte vedlikehold og bygging av fly.[1] Den første som var flyelev på Kjeller flyplass var Roald Amundsen; han tok sertifikat i 1914 og ble den første med internasjonalt flysertifikat i Norge.[1] Einar Sem-Jacobsen tok initiativ til å opprette Hærens Flyfabrikk på Kjeller i 1916.

Første verdenskrig økte størrelsen på forsvarsbudsjettet, og dette medførte i at flyplassarealet ble utvidet fra 40 til 650 mål i 1916.[1] Fram mot 1918 ble omtrent 100 nye bygninger konstruert på Kjeller, hvorav 16 var flyhangarer og flyskur.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Kjeller fortsatte å vokse i mellomkrigstiden. Flere flytyper ble bygget på lisens, og brukt av Det norske luftforsvaret.[1] I tillegg til dette ble en egen flymodell utviklet, som het «Kaje», og denne ble tatt i bruk av Hærens Flyvevæsen.[1]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: Bombingen av Kjeller flyplass (1943), Bombingen av Kjeller flyplass (1944)

Kjeller ble bombet 9. april 1940 av tyske bombefly, og tyskerne begynte umiddelbart utvidelse og reparasjon av flyplassen for eget bruk.[1]

Under andre verdenskrig var Kjeller flyplass blant annet hovedverksted for Luftflotte 5 i Norge og Finland.[2] Kjeller flyplass utførte blant annet reparasjoner på jagerfly av typen Focke Wulf Fw 190 og Messerschmitt Me 109, samt reparasjoner på fly ment for østfronten. I tillegg hadde BMW og Daimler Benz verksteder for sine flymotorer ved Kjeller[3] , noe som gjorde at flyplassen kunne utføre et stort utvalg reparasjoner. På grunn av dette ble det iverksatt to bombeangrep på flyplassen, ett amerikansk i 1943, og ett britisk i 1944, hvor bomber også gjorde skade i Lillestrøm, og medførte sivile dødsfall.

Ved ett av bombeangrepene var general von Falkenhorst, øverstkommanderende for de tyske styrkene i Norge, til stede på Kjeller. I angrepet i 1943 ble 838 høyeksplosive bomber sluppet fra mellom 2600 til 3600 meters høyde, med stor spredning.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen har Forsvaret fortsatt med vedlikehold av fly på Kjeller, og virksomheten har blitt utvidet og nedskalert i takt med Luftforsvarets utvikling.[1]

Den 18. november 1993, femti år etter det første allierte angrepet på Kjeller flyplass, ble det holdt en minnesmarkering på Kjeller. Einar Smedsvig, generalinspektør for Luftforsvaret, avduket en minnetavle over de omkomne, og Skedsmo kommune holdt lunsj for amerikanske krigsveteraner og andre inviterte gjester. Bombeangrepet etterlot varige arr i landskapet, og i området opp langs «Brøterbakken» var det tett med bombekratere. I dag er det ikke mange rester av bombeangrepet igjen, selv om man langs Elvengveien mot Nitteberg kan se arr i terrenget. Mange bomber forble udetonert og det oppdages ved jevne mellomrom udetonerte bomber nær Kjeller.

Kjeller i dag[rediger | rediger kilde]

I dag er Kjeller flyplass en av de aller største arbeidsplassene i Lillestrøm kommune.[1] Flere flyklubber holder til på Kjeller, blant annet Nedre Romerike Flyklubb, som ble stiftet i 1955, og Oslo Flyveklubb.[1] Flyplassen brukes av blant annet Oslo Flyveklubb og Nedre Romerike Flyklubb. Flyveopplæring finner også sted på Kjeller. Av organisasjoner med tilhold på Kjeller er Experimental Aircraft Association, Chapter 573 Norway og Kjeller Flyhistoriske Forening.

Av kommersiell virksomhet finnes flyverkstedet Aeromech og helikopterselskapet HelikopterDrift. Avionikkforhandler og serviceinstansen Hovet & Co har vært på Kjeller i mange år, men er flyttet til Torp flyplass ved Sandefjord i 2015.

Deler av flyplassen er stengt for allmennheten grunnet sin militære funksjon.[1]

Flyplassen ligger i et tett befolket byområde, med bebyggelse på nær sagt alle kanter. Den 15. november 2016 vedtok Stortinget at flyplassen skal legges ned innen 2023, til fordel for næringsutvikling og boligbygging.[4][5]

Statens havarikommisjon holder til i Lillestrøm, på vestsiden av flyplassen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Kjellerflyplass.no
  2. ^ Intervju med veteran Forrest S. Clark.
  3. ^ Lokalhistoriewiki.no
  4. ^ «Kjeller flyplass legges ned! | HANGAR.NO». www.hangar.no. Arkivert fra originalen 9. november 2016. Besøkt 9. november 2016. 
  5. ^ «Kampkraft og bærekraft – Langtidsplan for forsvarssektoren». Stortinget. 15. november 2016. Besøkt 24. november 2016. «Vedtak 44. Forsvarets leir på Kjeller med flyplass legges ned. Hovemoen leir og Åsegarden leir legges ned.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]