Nordlandssykehuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordlandssykehuset
Offisielt navnNordlandssykehuset HF
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer983974910
Etablert2002
MorselskapHelse Nord
HovedkontorBodø[1][2]
LandNorge
StyrelederMari Trommald
Nettstednordlandssykehuset.no
Kart
Nordlandssykehuset
67°17′02″N 14°23′51″Ø
Nordlandssykehuset, Bodø sentrum

Nordlandssykehuset HF, forkortet NLSH, er et helseforetak som er eid av staten ved det regionale helseforetaket Helse Nord. Nordlandssykehuset HF dekker spesialisthelsetjenesten i de tre nordlandske distriktene Salten, Lofoten og Vesterålen, og administrasjonen holder til i Bodø.[3] NLSH har tre somatiske sykehus, det er Nordlandssykehuset Bodø, Nordlandssykehuset Lofoten i Vestvågøy og Nordlandssykehuset Vesterålen i Stokmarknes. NLSH har også et todelt psykiatrisk sykehus i Bodø, Nordlandssykehuset Rønvik og Nordlandssykehuset Mellomåsen.[4] Ellers er det flere mindre psykiatriske behandlingssteder innenfor helseforetakets grenser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etableringen av det første psykiatriske sykehuset i Bodø[rediger | rediger kilde]

Sykehushistorien i Bodø, startet ved århundreskiftet til 1900-tallet. Allerede i 1895 ble det planlagt et psykiatrisk sykehus, eller sindssygeasyl, i Nord-Norge, siden Norges nordligste asyl hittil var i Trondheim.[5] Stortingets medisinalkomité mente at Harstad var det beste alternativet for et nordnorsk asyl, mens Bodøs forkjemper var daværende medisinaldirektør Holmboe, som ikke overraskende nok fikk viljen sin.[5] I 1902 åpnet Rønvik Asyl dørene ved Langåsen i tidligere Bodin kommune noen kilometer utenfor daværende Bodø bys grenser.[6] De opprinnelige byggene, som ble kjent for sin imponerende bygningsmasse, er fortsatt i bruk, men eksteriøret og enkelte deler av interiøret er fredet.[7]

Akuttenhet for ungdom[rediger | rediger kilde]

Akuttenhet for ungdom er en avdeling av Nordlandssykehuset avd. psykiatri for ungdom mellom 14 og 18 år.[8] Den er en del av det psykiatriske helsevernet for barn og unge i Nordland, og avdelingen har seks plasser. Som regel kommer henvisning til APU fra de lokale ungdoms- og barnepsykiatriske poliklinikkene, eller fra lege. Det er mulig å ta imot familie og venner etter avtale, og lengre eller kortere permisjon fra avdelingen er ikke uvanlig. Akuttposten er et tilbud til ungdom med psykiske problemer, der et poliklinisk tilbud ikke er nok. Tilfeller av psykose eller mistanke om psykose og depresjoner med selvmordsfare er prioriterte inntaktskriterier. Pasientene bor på egen hybel med egen dusj og WC, men felles stue, kjøkken og aktivitetsrom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.420099.6[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GRID-ID grid.416371.6[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Adresser - post, faktura, besøk». Nordlandssykehuset. Arkivert fra originalen 28. mars 2012. 
  4. ^ «Oversiktskart - Rønvik og Mellomåsen». Nordlandssykehuset. Arkivert fra originalen 20. august 2013. 
  5. ^ a b «Fin jubileumsbok om Rønvik». Tidsskrift for Den norske legeforening. 
  6. ^ «1900–1920». Historien om Bodø. Arkivert fra originalen 3. juli 2013. 
  7. ^ «Freder norsk helsehistorie». Riksantikvaren. [død lenke]
  8. ^ Akuttenhet for ungdoms nettsted

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]