Forus flyplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forus flyplass
Sola og Forus flyplass i 1976. Forus til høyre i bildet.
IATA: – ICAO: ENFO
Basisdata
FlyplasstypeSivil og militær
Operatør
BetjenerStavanger
BeliggenhetForus
Åpnet1940
58°53′32″N 5°42′27″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
14/32 1 800   Betong
04/22 1 200   Betong
11/29 1 200   Betong
Kart
Forus flyplass
58°53′32″N 5°42′27″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Forus flyplass er en nedlagt flyplass beliggende i Sandnes, Sola og Stavanger kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flyplassen ble bygget i 1940 av tyskerne som så store muligheter med to flyplasser (Sola og Forus) ved siden av hverandre. Byggingen var svært krevende på grunn av varierende grunnforhold og store myrområder. Grøfter ble gravet til Gandsfjorden og til Hafrsfjord.[trenger referanse] Mesteparten av flyplassen sto ferdig i 1941. På grunn av vanskelige vær- og vindforhold ble ikke Forus brukt som operativ base av tyskerne, og det ble mest testflyging og teknisk vedlikehold.

Fasiliteter[rediger | rediger kilde]

Forus bestod av tre rullebaner i betong; en hovedbane nordvest-sørøst og to mindre på tvers av denne. Tre store vedlikeholdshangarer ble bygget i forbindelse med rullebanene. Det ble anlagt en 5 km lang taksebane, Løwenstrasse, mellom Sola og den søndre enden av flyplassen ved Stokka. Ved denne taksebanen ble det også bygd flere splintsikre hangarer. Det ble bygget et større drivstoffanlegg som ble skjult i bakken. På nordsiden ble en stor leir med kapasitet til å huse flere hundre mann anlagt. Her lå også hovedkvarteret for Forus flyplass, samt det tyske hovedkvarteret for jagerflystyrker og varslingsregimenter i Norge.

Flyoperasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra 1944 var Jagdgeschwader 5 (JG5) stasjonert på Forus med Messerschmitt Bf 109G og Focke-Wulf Fw 190A. I 1945 ble en skvadron Arado Ar 234 flyttet til Forus. Etter frigjøringen 8. mai 1945 benyttet det norske forsvaret seg i en periode av hangarene på Forus for vedlikehold. F84 Thunderjet ble brukt på flyplassen. Luftforsvaret skulle egentlig bare bruke Sola flyplass frem til Forus ble satt i brukbar stand, men det skjedde aldri.

Helikopteroperasjoner[rediger | rediger kilde]

I slutten av 60-årene begynte oljeutbyggingen i Nordsjøen å kreve helikopterstøtte, og Forus ble valgt som helikopterbase. Helikopter Service ble etterhvert den største operatøren på Forus. I 1968 leide Helikopter Service den ene store hangaren for å huse sine to Sikorsky S-61N helikopter. Helikopteroperasjonene ble flyttet til Sola i 1989 da den nye helikopterterminalen åpnet på Sola.

Bruk idag[rediger | rediger kilde]

Forus-området er idag det største industriområdet i regionen. Så godt som alle spor etter rullebaner og fasiliteter er revet for å gi plass til bygningsmasse og infrastruktur. Den ene vedlikeholdshangaren står fremdeles igjen og blir brukt av Biltema. Løwenstrasse ble ombygget til vanlig åtte meter bred bilvei midt på '70-tallet og er ennå i bruk som den viktigste bilvei mellom Sola og Lura. Det er bare en kort strekning av den opprinnelige taxebanen som idag bærer navnet Løwenstrasse, det lengste strekket fra Stavanger lufthavn mot Forus har blitt hetende Forusbeen i dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]