Hopp til innhold

Vazelina Bilopphøggers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vazelina Bilopphøggers
Vazelina Bilopphøggers i Oslo Spektrum 2022
OpphavGjøvik, Norge (1979)
SjangerRockabilly, rock and roll
Aktive år1979–2022
PlateselskapUniversal Music Group, Opal Rekords
Nettstedhttp://www.vazelina.no/
Medlemmer
Tidligere medlemmer
Andre forhold

Vazelina Bilopphøggers var et norsk rockabilly- og underholdningsband som ble etablert på Gjøvik i 1979. Bandet ble et av Norges største band med sine tolkninger av gamle rockabilly-låter, med humoristiske tekster sunget på Toten-dialekt.

Historie[1][rediger | rediger kilde]

Starten, 1979–1981[rediger | rediger kilde]

Eldar Vågan i 2017

Bandet Vazelina Bilopphøggers ble startet i romjula 1979 i leiligheten til Arnulf Paulsen i Vindingstadbakken på Gjøvik. Besetningen var da Eldar Vågan (gitar), Arnulf Paulsen (trommer), Bjørn Berg (vokal), Sven Ivar Torbjørn Nicolaysen (bass) og «Mannskoret Vrakpant», som besto av Jan Einar Johnsen, Bjørn Bogetvedt og Hallvard Høynes. Bandet stilte opp i distriktsfinalen «NM i Rock» på Gjøvik kino med å spille Gene Vincent- og Buddy Holly-låter på tilnærmet autentiske instrumenter. Vazelina vant distriktsuttagningen i rocke-NM i 1980, den gang med Asgeir Hoel på bass. I landsfinalen i Trondheim ble de uplassert, men fikk platekontrakt via Audun Tylden og Jan Paulsen i Norske Polygram og Torbjørn Nicolaysen inn som bassist. Dette resulterte i single-plata «Gi meg fri ikveld / Bilopphøggerboogie» som kom ut sommeren samme år. Begge melodiene gikk til topps på Norsktoppen. Da Vazelina gikk i studio for å spille inn sin første LP. LP-en fikk navnet 24 timers service, ble solgt i nesten 100 000 eksemplarer og mottok en diamant-utmerkelse for over 75 000 solgte eksemplarer. Da Bjørn Bogetvedt sluttet, ble duoen «Mannskoret Vrakpant» lagt ned og kun navnet «Vazelina Bilopphøggers» benyttet. I forkant av deres andre plate, Slitin i knea, sluttet også vokalisten Bjørn E. Berg og bassist Torbjørn Nicolaysen. De ble erstattet av vokalist Viggo Sandvik og bassist Espen Rød. Sistnevnte ble noen måneder senere erstattet med Rune Endal.

Storhetstiden, 1982–2000[rediger | rediger kilde]

Arnulf Paulsen i 2017

I 1982 ga Vazelina ut LP-en Blå lys. Bandet reiste til utlandet for første gang og spilte inn fire låter i Wineyard Studios i London. Vazelina reiste over med to svarte limousiner og var i London i en uke. På turen tilbake ble den ene bilen stjålet (den kom til rette igjen nesten 20 år senere).[2] I 1983 kom albumet På tur, der bandet bl.a. leide inn strykere fra Oslo-filharmonien. Vazelina spilte samme år sammen med blant andre Bo Diddley da han var på Norgesbesøk. Vazelina ble Spellemannominert, og Vazelina fan-klubb hadde økt til 12 500 medlemmer. Høsten 1983 endret Vazelina navnet til «The Vazelina Carwreckers» og reiste til USA for å spille inn en reklamefilm for Wasa knekkebrød i New York. De spilte også inn noen låter i Nashville. Nashville-innspillingen het Fem fyrer med ved. Turen ble finansiert med spillejobber i Minneapolis, Fargo og Seattle.

I 1985 ga Vazelina ut samleplata 5 års jubileum sammen med den skotske rockabillygruppa Johnny & The Roccos. Senere samme året fikk Vazelina fast ansettelse ved Det Norske Teateret og spilte rollene som «Snekkersvekara» i Alf Prøysens Trost i taklampa. Da sesongen var slutt på teateret, spilte Vazelina inn albumet Musikk tel arbe' 1986. Senere samme år hadde Vazelina sommershow i Tønsberg med Hege Schøyen og Øystein Sunde. Showet het «Lufta er for alle» og ble deretter spilt en helt sesong på Chat Noir. De neste to årene gikk med til turnéring og innspilling av TV-show. Samtidig med showet på Chat Noir spilte de inn LP-en Gå for gull! i 1987.

Vokalist Viggo Sandvik ga ut solo-platen Fisking i Valdres i 1988 som ble en sommerhit. Tempo ble gitt ut i 1989. De vant samme år Gammleng-prisen i klassen "pop". Deretter kom showet «Helt Høggern’t» med Maj Britt Andersen og Pia Borgli som gjester. Etter enda en turné og flere TV-show kom albumet Full behandling i 1990.

I 1990 sluttet Rune Endal som bassist, og Terje Methi kom inn som bassist uten å ha status som offisielt medlem av bandet. Etter to år med turnéer og TV-show kom albumet 11 år uten kvinnfolk 1992. I 1993 spilte de inn det norske lydspor-albumet til den britisk-amerikanske animasjonsfilmen Rock-A-Doodle. Samleplata Gammel Oppland ble utgitt til jul i 1994. Albumet var på 75 minutter med bonusspor hentet fra showet «På høgg tid» – et show Vazelina spilte sammen med Marianne Krogness og Nils Vogt på Dizzie Showteater og senere på Hotell Klubben i Tønsberg.

Vinteren og våren 1996 var Vazelina engasjert av TVNorge som husorkester i TV-showet «Comeback» med Hallvard Flatland. Albumet Hææærli' på toppen ta væla kom høsten 1996 og ble fulgt opp av en turné som også omfattet Røros, Finnmark, Vestlandet og Sørlandet. I 1997 satte Vazelina, for første gang som arrangører og produsenter, opp sommershowet «Kællt i Tælt» på Kapp på Østre Toten. Showet ble spilt i fire uker og fikk 16 000 tilskuere. Bandet fulgte opp suksessen med showet «For Fulle Seil», som ble sett av 25 000 i over seks uker sommeren 1998 – en norsk rekord i antall solgte billetter til et sommershow. Høsten 1999 ble «For Fulle Seil» satt opp på Dizzie Showteater i Oslo. Showet tangerte sommershow-rekorden med 25 000 solgte billetter. Vazelina fikk også laget spesialalbumet «Hei sveis!» som de kun solgte sammen med nummererte og signerte program.

Oppblomstring, 2000-2006[rediger | rediger kilde]

Jan Einar Johnsen i 2017

I september 2000 startet Vazelina innspillingen av «Vazelina Hjulkalender» i samarbeid med produsenten Rubicon TV, på oppdrag for TV 2. Vågan og Sandvik hadde sammen med Alf Tande-P. arbeidet med manus til serien i tre år. TV-serien hadde daglig ca. 800 000 seere. Lydsporet Hjulkalender inneholdt bl.a. sangen «Hem att’ tel jul» som av P4 ble kåret til «den beste nye julesangen innspilt på mange år». Vinteren og våren 2001 ble det utgivelse og turnéring av albumet Hei sveis!. Våren/sommeren 2002 gikk med til forberedelser og oppføring av det seks uker lange showet «Fri Flyt!» på Kapp. Samme høst satte bandet opp juleshowet «Endelig hem att’ tel jul!» sammen med Maj Britt Andersen. Samarbeidet med Andersen fortsatte på Kapp sommeren 2003 i forestillingen «Elging i solnedgang».

Vinteren 2004 startet de en omfattende konsertturné hvor de spilte på plasser de ikke hadde vært på ti år. Sommeren og høsten brukte Vazelina til å forberede DVD-en Rett og Slett! i samarbeid med Odd Ragnar Lund. Julebordsesongen 2004 fullførte de med å spille «Hjulbord-show» i samfunnssalen på Oslo Arbeidersamfund.

Vinteren 2005 startet bandet forberedelser til 25-årsjubileum, herunder samleplaten Bedre hell' all medisin! og en samproduksjon med NRK for et show ved Toten Brenneri på Lena, Østre Toten». Jubileumsshowet "Fortsatt på høgge' etter 25 år" ble sendt 10. septemberNRK1.[3] Under jubileumsfesten, der tidligere bandmedlemmer var nærværende, ble Vazelina tildelt gullplate for albumet Bedre hell' all medisin!, et tegn på Vazelinas beste listeplassering på VG-lista siden Slitin i knea i 1981. Albumet solgte om lag 40 000 eksemplarer. Psykiater Berthold Grünfeld overrakte samme år bandet en hedersbevisning for et samlet platesalg på over én million eksemplarer. Vazelina avsluttet året med "Vazelina Bilopphøggers jubileumsshow", samt utgivelse av en egen julekalender og tegneserie i anledning TV 2s reprisesending av Vazelina Hjulkalender.

Vokalistskifte[rediger | rediger kilde]

Kjetil Foseid tok over som frontvokalist i 2006

I romjula 2004 opplyste Sandvik til bandet at han ville slutte. Da Sandvik 1. februar 2006 offentlig erklærte sin avgang, presenterte han samtidig Vazelina Bilopphøggers' nye vokalist Kjetil Foseid. Foseids første diskografiske opptreden med bandet var singelen «Rally rett i kroppen» – den offisielle låta til Rally Norway 2007. Albumet Bensin på bålet ble gitt ut senere samme år.

Oppløsning og avskjedskonserter[rediger | rediger kilde]

I september 2019 kunngjorde bandet at de ville legge opp[4]. Samtidig ble det annonsert en avskjedskonsert, «40 år med vondt brenn'vin», i Oslo Spektrum lørdag 21. mars 2020. Da billettene til avskjedskonserten ble lagt ut for salg, ble konserten utsolgt på 3 minutter[5]. Det ble derfor satt opp en ekstrakonsert dagen før, også denne ble utsolgt på kort tid[6]. En tredje konsert ble også annonsert[7].

På grunn av korona-pandemien og restriksjoner mot store arrangementer måtte konsertene utsettes. I første omgang ble konsertene utsatt til høsten 2020[8], men ble senere utsatt igjen.

Konsertene ble til slutt arrangert 6., 7. og 8. oktober 2022, til generelt svært gode anmeldelser[9][10][11].

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Konsertmusikere[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Vazelina Bilopphøggers i 1980

Tidligere konsertmusikere[rediger | rediger kilde]

Produsenter[rediger | rediger kilde]

Teknikere[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Spellemann[rediger | rediger kilde]

Opptredener og forestillinger[rediger | rediger kilde]

Teater-, revy- og show[rediger | rediger kilde]

År Tittel Sted Andre medvirkende Regi
1984 Trost i taklampa Det norske teatret Hovedroller: Britt Langlie og Jon Eikemo. Vazelina i rollen som Snekkersvekara
1985 Lufta er for alle Hotell Klubben i Tønsberg med Hege Schøyen og Øystein Sunde Yngvar Numme
1986 Chat Noir
1986 Turné
1988 Vazelina Bilopphøggers Show! Humla Vazelina Bilopphøggers
1989 Helt Høgg'ærnt Hotell Klubben i Tønsberg Pia Borgli og Maj Britt Andersen Yngvar Numme
89-90 Humla
1990 Turné Pia Borgli og Kari Gjærum
1991 I fyr og flamme Hotell Klubben i Tønsberg Harald Heide-Steen jr., Brit Elisabeth Haagensli og Anders Hatlo
1991 "Tåg-Show" - I fyr og flamme Chat Noir
94-95 På høgg' tid Dizzie Showteater Marianne Krogness og Nils Vogt Terje Gulbrandsen / Tor Erik Gunstrøm
1995 Hotell Klubben i Tønsberg
1997 Kællt i tælt I telt på Kapp på Østre Toten Vazelina Bilopphøggers
1998 For fulle seil
1999 Dizzie Showteater
2000 Hei sveis! I telt på Kapp på Østre Toten
2002 Fri flyt!
2002 Endelig hem'att tel jul Turné Maj Britt Andersen
2003 Elging i solnedgang I telt på Kapp på Østre Toten
2004 Hjulebord-show Oslo Arbeidersamfund
2005 Vazelina Bilopphøggers Jubileumsshow Brenneriet på Lena
2006 Dr. Ammens sommer-coctail! Byparken, Drammen
2012 Hjul igjen! Edderkoppen teater Øivind Blunck
2013 Dobbel dose Drammen teater
2013 Fra ZERO til 60! Hamar
2014 Ruser av lykke! Hamar
2020 40 år med vondt brenn’vin Kongsvingerhallen Tidligere bandmedlemmer
2020 Gjøvik Fjellhall
2020 Terningen Arena
2022 Oslo Spektrum

TV[rediger | rediger kilde]

 • Vazelina Hjulkalender (TV 2, 2000)
 • Fadderaksjonen 2000 - Ei hand å holde i (TV 2, 2000)
 • En høggerli' TV-aften (NRK, 1987) (med Øystein Sunde og Hege Schøyen som gjester)
 • Kanal 2-ten (NRK, 1991) (Med Pia Borgli)
 • En høggerli' time (NRK, 1997) (Med Marianne Krogness og Nils Vogt)
 • For fulle seil (TV 2, 2001)
 • Fortsatt på høgge' etter 25 år (NRK1, 2005)
 • Hem'att tel jul (TV 2, 2006)
 • Allsang på grensen (TV 2, 2010)
 • Vazelinas elleville verden (NRK, 2011)
 • Allsang på grensen (TV 2, 2015)
 • 40 år med vondt brenn'vin (NRK, 2022)

Filmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Vågan, Eldar (2018). «Historien». Vazelina Bilopphøggers ANS. Besøkt 15. oktober 2022. 
 2. ^ Munsterhjelm, Erik (17. april 2018). «Eldar eier Norges eneste James Bond-bil. Denne helgen kommer både han og «Vazelina-doningen» til byen». Tønsbergs Blad. Besøkt 10. mars 2024. 
 3. ^ «Fortsatt på høgge' etter 25 år». 1. september 2005. Besøkt 1. desember 2021 – via nrk.no. «Vazelina Bilopphøggers i jubileumsshow fra Brenneriet på Lena.» 
 4. ^ Johansen, Sindre Auståker (19. september 2019). «Vazelina Bilopphøggers legger opp». NRK. Besøkt 18. oktober 2022. 
 5. ^ Nordby, Alexander (20. september 2019). «Vazelina-konsert utsolgt på minutter». NRK. Besøkt 18. oktober 2022. 
 6. ^ Solhaug, Stig Kenneth Limmesand, Espen Amundrud (20. september 2019). «(+) Vazelina har solgt ut Spektrum - to ganger». Toten Idag (norsk). Besøkt 18. oktober 2022. 
 7. ^ Jørstad, Torbjørn (14. april 2021). «Nå er datoene endelig satt for Vazelinas siste konserter – og Eldar røper nok en gladnyhet til fansen». Hamar Arbeiderblad. Besøkt 18. oktober 2022. 
 8. ^ Laakso, Remi (11. mars 2020). «Vazelina-finalen er korona-utsatt». Hamar Arbeiderblad. Besøkt 18. oktober 2022. 
 9. ^ Rønning, Øyvind (6. oktober 2022). «Høggtidsstund». dagbladet.no (norsk). Besøkt 18. oktober 2022. 
 10. ^ Rakvaag, Av Geir. «Vazelina Bilopphøggers’ siste kvelder: Noe lignende kommer vi aldri til å oppleve igjen». Dagsavisen (norsk). Besøkt 18. oktober 2022. 
 11. ^ «Bilopphøggeriet legger ned med stil». www.aftenposten.no. Besøkt 18. oktober 2022. 
 12. ^ a b c «Eventyret om Vazelina Bilopphøggers - Bilopphøgger Boogie (1:5)». NRK. 2019. Hendelsen inntreffer 12:12. Besøkt 1. mars 2024. 
 13. ^ Dale, Trude. «Ingen har noensinne fått Casparprisen to ganger – før nå». oa.no. Besøkt 28. november 2022. 
 14. ^ Haug, Frøydis. «Vazelina Bilopphøggers vant Fylkeskulturprisen - Innlandet fylkeskommune». innlandetfylke.no. Besøkt 28. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]