Hopp til innhold

Vamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vamp
Vamp på Elvefestivalen i Drammen, 19. august 2005
Utmerkelser
6 oppføringer
Årets spellemann (2006)
Spellemannprisen i visesang (1993) (for: Godmorgen, søster)
Spellemannprisen i visesang (1996) (for: 13 humler)
Spellemannprisen i visesang (1998) (for: Flua på veggen)
Spellemannprisen i visesang (2005) (for: Siste stikk)
Prøysenprisen (1996)[1]
OpphavNorges flagg Haugesund, Norge
SjangerFolkrock, vise, visepop
Aktive år1991-
PlateselskapTBC Records
Nettstedhttp://www.vamp.no/
IMDbIMDb
Medlemmer
Øyvind Staveland – fiolin, bratsj, trekkspill, fløyter og vokal

Odin Staveland – vokal, trommer, flygel, trekkspill og ukulele
Jan Ingvar Toft - vokal og gitar
Kjetil Dalland - bass

Lars Eirik Støle - hammondorgel, trekkspill og synther
Andre forhold

Vamp er et norsk band fra Haugesund som ble startet i 1991.

De aller fleste av tekstene er skrevet av norske lyrikere og forfattere. Den viktigste har vært lyriker Kolbein Falkeid, som de samarbeidet med gjennom hele karrieren fram til han døde i 2021. Falkeid står bak brorparten tekstene på de tre første albumene, og hans tekster er blitt brukt på alle albumene. En annen viktig bidragsyter på tekstsiden er Arnt Birkedal som leverte tekster til flere av de første utgivelsene, samt Ingvar Hovland som har vært den viktigste bidragsyteren på Siste stikk[2] (2005) og St. Mandag[3] (2008), og Tom Roger Aadland som har skrevet flere tekster til de siste platene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øyvind Staveland og Torbjørn Økland var initiativtakere til bandet som fikk platekontrakt i 1992. Staveland hadde alt vært i kontakt med lyrikeren Kolbein Falkeid om å sette musikk til hans dikt. Besetningen bestod i tillegg til Staveland på diverse instrumenter og Økland på gitar av Carl Øyvind Apeland (bass), Erling Sande (trommer) og Jan Ingvar Toft (vokal). Det første albumet Godmorgen, søster kom i 1993. Idet Vamps rykte som konsertband skjøt fart, ble gruppen svært populær i hele landet. En annen årsak var at «Tir n'a Noir» ble spilt mye på radio. Den er fremdeles Vamps mest kjente melodi. Vamp fortsatte å dyrke sitt særpreg på Horisonter fra 1994.

Deretter utkom konsertplaten Folken (1996) som ble innspilt på konsertstedet med samme navn i Stavanger. Albumet inneholdt konsertversjoner av kjente Vamp-sanger.

I 1998 kom albumet Flua på Veggen. Der spilte både Cliffie Grinde og Tore Jamne trommer. Jamne bidro i tillegg til tre av tekstene på utgivelsen. Albumet inneholdt også tekster av blant andre Inger Hagerup, Ingvar Moe og Gunnar Roalkvam og Ole Paus.

I slutten av 1998 kunngjorde vokalist Jan Ingvar Toft at han ville forlate Vamp. Avslutningen på hans periode som vokalist ble markert med samlealbumet Ei med alt som ble gitt ut i 1999.

Under innspillingen av det neste studioalbumet,En annen sol ble det benyttet en rekke kjente og etablerte gjestevokalister og solister som Bjørn Eidsvåg, Ole Paus, Odd Børretzen, Jan Eggum, Frode Rønli, Herborg Kråkevik, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel og Leif Ove Andsnes. I tillegg deltok også gamlevokalist Toft som vokalist på sangen «Berget det blå». Albumet ble utgitt 20. september 2000 og møtt med gode anmeldelser.

I 2001 deltok Vamp under innspillingen av albumet Camomile med den japanske sangerinnen Emi Fujita. Fujita var fra før en kjent artist i hjemlandet, og valgte å spille inn debutplaten med kjente vestlige sanger, blant dem «Tir n'a noir» i engelsk språkdrakt. Deler av albumet ble innspilt på Sandnes med Vamp og Rita Eriksen.

I september 2002 utkom albumet Månemannen, et album som gjorde Vidar Johnsen til bandets hovedvokalist. Albumet inneholdt tekster av blant andre Hans Børli, Harald Sverdrup, Ottar Engtrø, Håvard Rem, svenske Nils Ferlin og Ingvar Hovland som skulle bli hovedbidragsyter på de neste albumene. I tillegg bidro som vanlig Falkeid og Birkedal med tekster mens Johnsen komponerte flere av melodiene. Tittelsporet «Månemannen» ble gitt ut som single juli samme år.

24. oktober 2005 ble albumet Siste stikk utgitt. Det var det andre og siste studioalbumet med Johnsen som hovedvokalist. På denne platen bidro også Øyvind Stavelands sønn Odin Staveland som komponist, trommeslager, pianist og rapper. Etter bare en uke hadde albumet solgt 40 000 eksemplarer og Vamp gikk for første gang i karrieren til topps på VG-lista som Norges mestselgende artister. Albumet ble liggende på salgslistene i 26 uker. 2. november 2005 startet Vamp oppfølgingen av sin nyeste plateutgivelse med turnéstart i Bergen.

Våren 2005 hadde Vamp konserter med Kringkastingsorkestret, Jan Ingvar Toft og Rita Eriksen. Konserten ble tatt opp og vist på NRK og i løpet av høsten 2006 ble den også utgitt på både album og DVD. I tillegg ble «Tir n'a noir»-versjonen fra konserten gitt ut på single. Både album og DVD solgte bra og lå over et halvt år på salgslistene, flere uker som nummer en. I forbindelse med utgivelsene la Vamp og Kringkastingsorkesteret ut på en norgesturné. Også den opprinnelige versjonen av «Tir n'a noir» ble gitt ut som single tidligere det samme året. Sangen hadde allerede begynt å dukke opp på salgslistene som følge av nedlasting, og ble derfor likegodt gitt ut som vanlig singel. Etter suksessen de siste årene, ble Vamp kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2006.

I februar 2007 ble det klart at Vamp og vokalist Vidar Johnsen hadde avsluttet sitt samarbeid. Bandet kunngjorde samtidig at 2007 skulle bli et pauseår.

Høsten samme år satte Haugesund Teater opp musikalen «Hallo – adjø» basert på musikken fra Vamp. Stykket hadde premiere i Haugesund 7. september 2007 og ble også framført i Sandnes kulturhus. Hovedrollene i stykket ble spilt av Jon Eikemo, Elisabeth Moberg, Britt Synnøve Johansen og Grethe Svensen.

I desember 2007 presenteres Paul Hansen og Odin Staveland, som alt hadde bidratt på Siste stikk, før Vamp med denne fornyelsen går i studio første halvdel av 2008 for å spille inn sitt åttende studioalbum. I juni ga de ut den første smakebiten fra det kommende albumet i form av singelen «Velkommen inn», mens selve albumet, som fikk navnet St. Mandag, ble utgitt 20. oktober og solgte 80 000.[4] Med unntak av en sang fra det forrige albumet, var dette det første hvor bandmedlemmer selv bidrar med tekster, med fire tekster fra Odin Staveland og en fra Øyvind Staveland. Odin Staveland står også bak flere av melodiene. Etter utgivelsen av albumet startet bandet på en omfattende og landsdekkende turné.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Assosierte medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]

Singler/EP-er[rediger | rediger kilde]

 • «Månemannen» (2002, MajorStudio)
 • «Tir n'a Noir» (2004, MajorStudio) – karaoke-versjon
 • «Tir n'a Noir» (2006, MajorStudio) – opprinnelig versjon fra Godmorgen, søster
 • «Tir n'a Noir» (2006, MajorStudio) – med Kringkastingsorkestret fra I full symfoni
 • «Velkommen Inn» (2008, MajorStudio)
 • «På Bredden» (2008, MajorStudio)
 • «Liten Fuggel» (2012, Universal Music A/S)
 • «Skål» (2012, Universal Music A/S)
 • «Elmer» (2015, Universal Music A/S)
 • «Amilia» (2016, Universal Music A/S)
 • «Brev» (2018, TBC Records)
 • «Natt» (2018)
 • «Hjerta mitt» (2019)
 • «The Comfort Song» (2019), med Ida Maria
 • «Rosa» (2019)
 • «Connys Englar» (FK Haugesund) (2019)
 • «Når morgendagen komme» (2021)
 • «Løvblad i vinden» (2021)
 • «Smak av salt» (2021)

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.proysenhuset.no[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Vamp (2005) Siste stikk, (CD, Album), på discogs.com, Norge
 3. ^ a b Vamp (2008), St. Mandag, (CD, Album), på discogs.com, Norge
 4. ^ «Vamp i 50.000». Haugesunds Avis - Puls. 22. desember 2010. Besøkt 22. november 2014. 
 5. ^ «Jan Toft tilbake i Vamp». Haugesunds Avis - Puls. 11. juni 2014. Besøkt 22. november 2014. 
 6. ^ Vamp (2012), Liten fuggel (Universal Music Group, CD, Album), på discogs.com, Norge

Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «forlaterVamp» definert i <references> brukes ikke i teksten.
Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «BBtilVamp» definert i <references> brukes ikke i teksten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]