Al McKay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Al McKay
Al mckay.jpg
Født2. februar 1948 (71 år)
New Orleans[1]
Beskjeftigelse Musiker, låtskriver, gitarist, plateprodusent
Nasjonalitet USA
Musikalsk karriere
Sjangerfunk
Instrumentgitar
PlateselskapColumbia
Nettstedhttp://www.almckay.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Al Phillip McKay (født 2. februar 1948 i New Orleans i Louisiana) er en amerikansk gitarist, låtskriver og produsent kjent som tidligere medlem av det amerikanske funkbandet Earth, Wind & Fire, hvor han var medlem fra 1973 til 1981 og var med på å vinne fem Grammy Awards. McKay er for øvrig en venstrehendt gitarist (se bilde til høyre).

Karriere[rediger | rediger kilde]

McKay startet sin aktive musikerkarriere i New Orleans da han var 18 år gammel, hvor han kom i kontakt med Ike Turner og ble medlem av Ike & Tina Turner Revue som gitarist for bandet. Etter å ha tilbragt i underkant av to år i bandet dro han til Los Angeles, hvor han opparbeidet seg et rykte som studiomusiker. På denne måten ble han også innleid av Sammy Davis jr. som gitarist i hans band med omfattende turne og nærmest permanent spillejobb i Las Vegas. Etter å ha utmerket seg ytterligere, blant annet med sin distinkte bruk av lydpedalen Wah-wah pedal, arbeidet han deretter for Andy Williams, Pearl Bailey, The Sylvers og Isaac Hayes. Det var også gjennom sitt arbeid med disse at Chicago-bandet Earth, Wind & Fire kom i kontakt med McKay.

Gjennom det meste av 1970- og 1980-tallet var McKay i tillegg til sitt engasjement hos EWF også en aktiv studiomusiker for flere ulike artister, og produserte/skrev for ulike prosjekter som The Temptations, A Taste of Honey, Finis Henderson samt mangle flere. På midten av 1980-tallet trakk han seg midlertidig tilbake fra musikkbransjen for å oppdra sin sønn som alenefar, men gjorde comeback i bransjen tidlige på 1990-tallet. For sitt bidrag hos Earth, Wind & Fire, blant annet som låtskriver av deres kjente hits som «September» og «Singasong», ble han sammen med resten av bandet innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2000.[2]

I senere tid har han sin egen gruppe kalt Al McKay's L.A. All Stars sammen med tidligere medlemmer av EWF som Johnny Graham, Andrew Woolfolk og Fred White samt Rahmlee Michael Davis og Michael Harris fra bandet Phenix Horns. Bandet er et 14-manns ensemble som opptrer i konserter under navnet The Earth, Wind & Fire Experience i USA og Europa.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Al Dente (2001)
  • Live at Mt. Fuji (2009)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase Data Dumps
  2. ^ Rockhall.com – Inductees, Earth, Wind & Fire (Besøkt 26. januar 2012)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]