Egil Hegerberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Egil Hegerberg
Bare Egil, Angelov Doom
Egil Hegerberg - 2012-05-17 at 17-13-34.jpg
Født 23. mars 1970 (46 år)
Yrke Sanger/låtskriver, bassist, gitarist
Nasjonalitet Norge
Sjanger heavy metal
Instrument Sang, bass, gitar
Plateselskap Duplex Records
Band
Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Black Debbath, Thulsa Doom
Tidligere band
Gartnerlosjen, Aasen

Egil Hegerberg (født 23. mars 1970) er en norsk musiker og komiker. Hegerberg, som også er kjent under aliasene Bare Egil og Angelov Doom, har spilt i en rekke band – deriblant Gartnerlosjen, L.Y.D., Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Black Debbath og Thulsa Doom. I de fleste av disse bandene spiller Hegerberg bass, og han er også ofte vokalist. Som soloartist spiller han også akustisk gitar, i tråd med genren som parodieres. (Hvorvidt parodien egentlig har et parodiert objekt, er for øvrig ofte et vanskelig punkt i Hegerbergs humor; han er nok mer av en absurdist enn en satiriker.)

Hegerberg og bandene han har spilt i er kjent for sine merkelige påfunn. Som medlem av Black Debbath var han med på å stjele Spellemannprisen i 1999, da prisutdeler (og tidligere Gartnerlosjen-vokalist) Kristopher Schau utropte Black Debbath som vinnere i kategorien for beste hardrock-band, selv om det egentlig var black metal-bandet The Kovenant som vant prisen.

«Hvor er Satan nå når dere trenger han som mest,» sa Hegerberg i sin takketale.[1]

Med Bare Egil Band har han vært nominert til prisen to ganger, som beste mannlige artist for debutplata «Absolutt Ikke Bare Egil Band» i 1996 og som tekstforfatter for plata «I fyr og flamme» i 2010. Han trakk seg imidlertid fra nominasjonen som tekstforfatter fordi han "…var nominert sammen med en rekke kvinnfolk". Noen oppfattet det kanskje som et lite stikk til Susanne Sundfør som trakk seg fra sin nominasjon i protest mot kjønnsdelingen innen artistkategoriene, men Hegerberg hevdet han bare gjorde det for å skaffe seg selv billig publisitet.

Selv om Hegerberg ikke er kjent for å ta seg selv høytidelig, og de fleste musikkprosjektene hans preges av mye humor og tøys, var Thulsa Doom et seriøst band.

Hegerberg hadde sin debut med soloprosjektet Bare Egil Band i 1990 og har sammenlagt utgitt fem soloalbum: «Absolutt Ikke Bare Egil Band» (1996), «Sanger Fra Bare Egil By» (2007), «Jeg er helt rå» (2008), «I fyr og flamme» (2010) og Norge på kryss og tvers vol. 1 (2011), et dobbeltalbum bestående av én plate med sanger spesialkomponert til forskjellige byer og tettsteder i Norge på oppdrag av Hegerbergs egenutviklete settlistegenerator, og ett album bestående av coverlåter ønsket av konsertarrangører Norge rundt og framført av Bare Egils Coverband. Volum 2 av denne plateserien ble spilt inn live på turneen høsten 2011 og kom ut i november i forbindelse med en humoristisk TV-serie på NRK fra angjeldende turné.

Plata I fyr og flamme hentet tittelen fra en episode hvor Hegerbergs hår tok fyr under en TV-overføring fra barnefilmprisutdelingen Amandus hvor han spilte sammen med Black Debbath. «Jeg er helt rå» og «I fyr og flamme» besto hovedsakelig av materiale spesialkomponert til NRK P2s kulturprogram Radiofront.

I 2008 var Egil også med på barneplaten «Magiske kroker & hemmeligheter» produsert av Linn Skåber og Jacob Young, med sangen «Finn».[2] Andre artister som var med var Simone Larsen, Maria Haukaas Storeng, Alexander Rybak, Venke Knutson, Alejandro Fuentes, Julius Winger, Live Maria Roggen, Jørn Christensen, Paal Flaata og Andrea Bræin Hovig.[2]

Hegerberg bor på Bøler i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) «Kristophers kjempebløff». VG. 26. februar 2000. Besøkt 2. august 2008. 
  2. ^ a b (no) «DIVERSE ARTISTER: Magiske Kroker Og Hemmeligheter - Sanger Av Linn Skåber Og Jacob Young». Platekompaniet.no. Besøkt 21. februar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]