Kjelsås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjelsås
Basisdata
BydelNordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilAkerselva (Brekke på andre siden), Grefsen, Nordmarka, Lillomarka
Innbyggere4779 (over 4 roder)
Beliggenhet
Kart
Kjelsås
59°57′50″N 10°47′05″Ø

Kjelsås er et boligstrøk mellom Maridalsvannet og Grefsen, med navn etter Kjelsås gård. Området tilhører bydelen Nordre Aker i Oslo. Akerselva har sitt løp gjennom Kjelsås.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kjelsås stasjon

Tidligere var Kjelsås skogs- og jordbruksområde, gammel sagbruksindustri (Kjelsaas Sag og Brække Brug), ståltråd- og trådstiftfabrikk fra 1856 (Kjelsaas Brug), overtatt av O. Mustad & Søn 1884, nedlagt i 1961. Arbeider- og funksjonærboliger ble oppført i tilknytning til fabrikken. Etter at Gjøvikbanen ble åpnet i 1900 og det ble stasjon på Kjelsås kom større utparsellering av tomter til småhusbebyggelse. Kjelsås vel ble dannet i 1910. Kjelsås skole ble opprettet 1879 og nedlagt 1911 under sterke protester. Ny skole ble åpnet i 1917. Sporveisforbindelse, Kjelsåsbanen, kom i 1934. Sterk byggevirksomhet etter 2. verdenskrig med oppføring av småhus og boligblokker (Myrer-blokkene 1948). Rønningen folkehøyskole åpnet i 1969. Samme år ble Frysja kunstsenter etablert i de gamle fabrikkanleggene. Norsk Teknisk Museum flyttet til Kjelsås i 1986 og er nærmeste nabo til Kjelsås stasjon.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Kjelsås Fotball holder også til her, og spiller sine kamper på Grefsen Stadion. Se også Kjelsås IL De har mange håndballag også, men er kanskje mest kjent for sine prestasjoner i damelangrenn på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Etter dette er kjent for en enorm bredde og har trolig Norges største håndballklubb. Myrer IL er en lokal volleyballklubb i Kjelsås.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Fra gammelt av har Kjelsås vært å regne som et arbeiderstrøk i Oslo, det var kun enkelte større boliger beregnet på sjefer og bestyrere på fabrikkene som lå øverst langs Akerselva. Opp gjennom årene har Kjelsås utviklet seg til å bli dyrere, med mye utbygging, renovering og nystilling av gamle tomter. Det er nå å regne som et villastrøk, med innslag av rekkehus og et fåtalls blokkleiligheter. Området er spesielt populært blant barnefamilier, mye grunnet nærhet til marka, sammen med kort reisevei til sentrale knutepunkter i byen (blant annet Storo, og Nydalen).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]