Kjelsås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjelsås
Kjelsaas og maridalsvannet aerial.jpg
Basisdata
BydelNordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilAkerselva (Brekke på andre siden), Grefsen, Nordmarka, Lillomarka
Innbyggere4779 (over 4 roder)
Beliggenhet

Kjelsås
59°57′50″N 10°47′05″Ø

Kjelsås er et boligstrøk mellom Maridalsvannet og Grefsen, med navn etter Kjelsås gård. Området tilhører bydelen Nordre Aker i Oslo. Akerselva har sitt løp gjennom Kjelsås.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kjelsås stasjon

Tidligere var Kjelsås skogs- og jordbruksområde, gammel sagbruksindustri (Kjelsaas Sag og Brække Brug), ståltråd- og trådstiftfabrikk fra 1856 (Kjelsaas Brug), overtatt av O. Mustad & Søn 1884, nedlagt i 1961. Arbeider- og funksjonærboliger ble oppført i tilknytning til fabrikken. Etter at Gjøvikbanen ble åpnet i 1900 og det ble stasjon på Kjelsås kom større utparsellering av tomter til småhusbebyggelse. Kjelsås vel ble dannet i 1910. Kjelsås skole ble opprettet 1879 og nedlagt 1911 under sterke protester. Ny skole ble åpnet i 1917. Sporveisforbindelse, Kjelsåsbanen, kom i 1934. Sterk byggevirksomhet etter 2. verdenskrig med oppføring av småhus og boligblokker (Myrer-blokkene 1948). Rønningen folkehøyskole åpnet i 1969. Samme år ble Frysja kunstsenter etablert i de gamle fabrikkanleggene. Norsk Teknisk Museum flyttet til Kjelsås i 1986 og er nærmeste nabo til Kjelsås stasjon.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Kjelsås Fotball holder også til her, og spiller sine kamper på Grefsen Stadion. Se også Kjelsås IL De har mange håndballag også, men er kanskje mest kjent for sine prestasjoner i damelangrenn på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Etter dette er kjent for en enorm bredde og har trolig Norges største håndballklubb. Myrer IL er en lokal volleyballklubb i Kjelsås.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Fra gammelt av har Kjelsås vært å regne som et arbeiderstrøk i Oslo, det var kun enkelte større boliger beregnet på sjefer og bestyrere på fabrikkene som lå øverst langs Akerselva. Opp gjennom årene har Kjelsås utviklet seg til å bli dyrere, med mye utbygging, renovering og nystilling av gamle tomter. Det er nå å regne som et villastrøk, med innslag av rekkehus og et fåtalls blokkleiligheter. Området er spesielt populært blant barnefamilier, mye grunnet nærhet til marka, sammen med kort reisevei til sentrale knutepunkter i byen (blant annet Storo, og Nydalen).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]