Nils Petter Molvær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Petter Molvær
Nils Petter Molvær Kongshaugfestivalen 2019 (224344).jpg
Nils Petter Molvær på scenen i 2019
Foto: Tore Sætre
Født18. september 1960[1][2]Rediger på Wikidata (59 år)
SulaRediger på Wikidata
Far Jens Arne MolværRediger på Wikidata
Utdannet ved NTNURediger på Wikidata
Beskjeftigelse Trompetist[3], komponist[3], jazzmusiker[4][3], plateprodusent[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Spellemannprisen i åpen klasse (1997), Buddyprisen (2003), Spellemannprisen i åpen klasse (2000), Spellemannprisen i åpen klasse (2005)Rediger på Wikidata

Molvær i Neuwied, Tyskland

Nils Petter Molvær (født 18. september 1960 i LangevågSula) er en norsk jazztrompetist, komponist og produsent. Han betraktes som en pioner i å kombinere jazz og elektronisk musikk. Han har mottatt en rekke priser, blant annet fire Spellemannpriser som soloartist og tre som medlem av bandet Masqualero.

Molvær vokste opp i Sula på Sunnmøre og ble kjent med musikk i tidlig alder gjennom faren, jazzmusikeren Jens Arne Molvær. I 1979 begynte han å studere ved Trondheim musikkonservatorium, og fra 1982 ble han medlem av bandet Masqualero, sammen med den jevnaldrende saksofonisten Tore Brunborg og den mer rutinerte komp-seksjonen bestående av Jon Balke, Arild Andersen og Jon Christensen. Bandet eksisterte i 10 år, ga ut fire album og vant tre Spellemannpriser.

Både gjennom Masqualero, som produserte fire album på 80-tallet, og andre prosjekter som Oslo 13 utviklet Molvær gradvis sin interesse for elektroniske virkemidler i jazzmusikken. Som etterspurt solist både i Norge og utlandet ble han i 1996 tildelt Kongsberg Jazzfestivals første musikerpris. Bestillingsverket Labyrinter, til Vossajazz året etter, regnes gjerne som det første eksempelet på at Molværs særegne uttrykk hadde slått ut i full blomst.

I 1997 debuterte Molvær som soloartist på plate, med albumet Khmer for den tyske kvalitetslabelen ECM. Platen var blant de første vellykkede eksperimentene med å kombinere jazz med samplere og lydbehandlere, breakbeats, ambient og house. Med et salg på over 200 000 eksemplarer ble Molvær umiddelbart en ettertraktet konsertattraksjon i hele Europa. For albumet fikk han Spellemannprisen 1997 i åpen klasse og året etter fikk han Gammleng-prisen i klassen jazz.

Senere har han fulgt opp med en rekke plater i samme ånd. Han fikk Spellemannprisen 2000 i åpen klasse for Solid Ether og Buddyprisen i 2003. For albumet ER fra 2005 fikk han enda en Spellemann i åpen klasse. I 2010 ble han tildelt Edvardprisen i åpen klasse for albumet Hamada og i 2016 fikk han Spellemannprisen i klassen jazz for Buoyancy.

Hans musikalske forbilder er bla. Don Cherry, Miles Davis, Brian Eno, Billie Holiday, Bill Laswell og Joni Mitchell.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Molvær opptrer på Global Tempera 2001

Der konteksten er angitt har Molvær medvirket og er ikke selv bandlederen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Vinner av
DnB NOR-prisen
Kongsberg Jazzfestival

Neste mottaker:
Bugge Wesseltoft