Toto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For mannsnavnet, se Toto (navn).
Toto
OpphavVan Nuys, USA (1977)
Periode19762008
20102019
SjangerProgressiv rock, poprock, softrock, hardrock
Aktive år19772019
PlateselskapColumbia Records, Sony BMG Music Entertainment, Frontiers Records
Nettstedhttps://totoofficial.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Steve Lukather
David Paich
Steve Porcaro
Joseph Williams
Andre forhold

Toto er et amerikansk rockeband som ble etablert i Los Angeles i 1977 av David Paich, Steve Lukather, Bobby Kimball, David Hungate og brødrene Steve og Jeff Porcaro.

Toto hadde sin største kommersielle suksess på 1980-tallet, og deres mest kjente sanger er blant andre «Hold the Line», «Georgy Porgy», «I'll Supply the Love», «Rosanna»[1], «Africa», «I'll Be over You», «Pamela» og «Stop Loving You», som alle ble gitt ut som singler. Per 2010 hadde bandet solgt nesten 30 millioner album.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da de dannet Toto var medlemmene allerede etablerte studiomusikere, og de var derfor kjent i bransjen; dette innebar at bandet ikke hadde den typiske etableringsfasen med å forsøke å få spillejobber på ulike klubbscener eller å dra i havn et platekontrakt med et stort plateselskap.

Flere av bandmedlemmene har i årenes løp samarbeidet med artister som Michael Jackson, Steely Dan, Santana, Stevie Wonder, Miles Davis, Chicago, Elton John, Eric Clapton, Quincy Jones, Paul McCartney, Steve Vai, Joe Satriani, Lionel Richie og Olivia Newton-John. Boz Scaggs' kritikerroste album Silk Degrees inneholdt for eksempel flere spor som var skrevet av Paich, Hungate og Jeff Porcaro, og de var også musikere på albumet. David Paich skrev «Lady Love Me (One More Time)» sammen med James Newton Howard, Steve Porcaro skrev «Human Nature» for Michael Jackson og Steve Lukather skrev sammen med Jay Graydon «Turn Your Love Around» for George Benson. Lukather vant en Grammy i 1983 da «Turn Your Love Around» fra albumet The George Benson Collection ble kåret til beste R&B-låt. Toto spilte ofte sammen med svenske Ted Gärdestad på konserter før de selv slo igjennom for alvor. Dette kan være en av forklaringene på at Totos «Hold the Line» og Gärdestads «Satellit» har mange fellestrekk. En annen forklaring kan være at Janne Schaffer, som spilte sammen med Toto på «Hold the Line» året før «Satellit» ble gitt ut, også spilte riffet på «Satellit».

Bandets medlemmer diskuterte frem og tilbake hva de skulle kalle seg. De ville ha et enkelt bandnavn, som kunne uttales likt over hele verden. Etter at Jeff Porcaro hadde sett filmen Trollmannen fra Oz, begynte han å skrive navnet «Toto» på alle innspillinger de hadde. Da de etter hvert måtte bestemme seg for et navn, startet de å undersøke hva ordet Toto betyr; det er latin og betyr «alt», og det passet godt ettersom de ønsket å spille i mange forskjellige stilarter.

Plateutgivelser 1977–1982[rediger | rediger kilde]

Toto[rediger | rediger kilde]

I 1978 ga bandet ut sitt første album, Toto. Logoen på coveret er et sverd som står med spissen ned, og i diverse varianter har det nærmest blitt bandets logo i ettertid. Albumet inneholdt ti sanger; «Childs Anthem (Instrumental)», «I'll Supply the Love», «Georgy Porgy», «Manuela Run», «You are the Flower», «Girl Goodbye», «Takin' it Back», «Rockmaker», «Hold the Line» og «Angela». Alle sangene er skrevet av David Paich unntatt «You are the Flower», som ble skrevet av Bobby Kimball og David Paich, og «Takin' it Back» som er skrevet av Steve Porcaro. Låta «Hold the Line» ble en monsterhit og klatret til topps på hitlistene.

Hydra[rediger | rediger kilde]

I 1979 ga de ut sitt andre album, Hydra. Logoen på coveret er Steve Porcaro som står og ser ned på bakken med et sverd i hånden. Bakgrunnen er blå. Dette albumet inneholdt derimot åtte sanger; «Hydra», «St. George and the Dragon», «99», «Lorraine», «All us Boys», «Mama», «White Sister» og «A Secret Love». Sistnevnte er skrevet av Steve Porcaro, ellers er alle skrevet av David Paich. Mange hevder at dette er deres mest mystiske album noensinne og også kanskje det beste.

Turn Back[rediger | rediger kilde]

Etter Hydra, dreide Totos musikk en helt annen vei enn den hadde gjort før. Et bevis på dette er plata Turn Back, som er deres tredje album. Det ble gitt ut for første gang i 1981. Plata inneholder sangene «Gift With a Golden Gun», «English Eyes», «Live for Today», «A Million Miles Away», «Goodbye Elenore», «I Think I Could Stand You Forever», «Turn Back» og «If It's the Last Night». Dette albumet inneholdt mest ballader, og ble derfor ikke noen stor slager, men allikevel et minneverdig album for Toto-fans.

Toto IV[rediger | rediger kilde]

I april 1982 ga de ut deres mestselgende album noensinne; Toto IV. Plata inneholder sangene «Rosanna», «Make Believe», «I Won't Hold You Back», «Good For You», «It's a Feeling», «Afraid of Love», «Lovers in the Night», «We Made It», «Waiting For Your Love» og selvfølgelig bandets første og eneste 1.-plass på Billboard Hot 100-listen, «Africa». «Rosanna» og «Africa» er noen av bandets mest kjente sanger, og de er skrevet av David Paich.

1984–1995[rediger | rediger kilde]

Etter de fire første albumene var bandet gjennom flere utskiftninger i besetningen. Rett etter utgivelsen av Toto IV ble David Hungate erstattet av Mike Porcaro, som hadde medvirket som studiomusiker på albumet. Hungate sluttet for å satse på en karriere som studiomusiker i Nashville. Da de begynte på sitt femte album, Isolation, forlot også Bobby Kimball bandet og han ble erstattet av Fergie Frederiksen. Isolation-albumet er forøvrig bandets mest vestkyst-rock pregede album.

Da de begynte på sitt sjette album, Fahrenheit, ble Fergie Frederiksen erstattet av Joseph Williams, som forøvrig er sønn av den kjente filmmusikk-komponisten John Williams. Våren 1987 forlot også Steve Porcaro bandet, fordi han trodde mer på en solokarriere enn å spille i band. Han ble ikke erstattet. Et år senere var albumet The Seventh One klart for utgivelse, og det er også et av de mest kjente albumene de har laget.

Etter utgivelsen av samlealbumet Past to Present 1977–1990, som inneholdt fire nye låter med vokalisten Jean Michel Byron, ble albumet Kingdom of Desire utgitt, hvor gitaristen Steve Lukather er vokalist. 5. august 1992 døde trommeslager Jeff Porcaro. Jeff Porcaro ble erstattet av Simon Phillips.

Toto under Olavsfestdagene 2007 i Trondheim.

1995–2008[rediger | rediger kilde]

I 1995 ga de ut albumet Tambu, med sanger som «I Will Remember», «The Road Goes On» og hiten «If You Belong to Me». Fire år senere kom de ut med studioalbumet Mindfields og konsertalbumet Livefields.

I 2003 spilte de inn Through the Looking Glass, et album med de sangene som fikk bandet sammen i begynnelsen av 1977, med klassikere som «Could You Be Loved», «House of the Rising Sun» og «While My Guitar Gently Weeps». Toto ga ut sine hittil siste album, Falling in Between tidlig i 2006 og Falling in Between Live i 2007. Singelen fra Falling in Between var «Bottom of Your Soul».

Fra 1998 til 2008 besto bandet av Bobby Kimball, David Paich og Steve Lukather fra originalbesetningen, dessuten Simon Phillips (trommer/perkusjon) og Mike Porcaro (bass). Keyboardist Greg Phillinganes vikarierte for David Paich fra 2004 til og med 2008. De har også hatt med seg Tony Spinner (gitar og koring) på konserter. De har i senere tid holdt konserter i Norge, under en norgesturné som en del av en større sommerturné hvor de spilte i Bodø 3. august og Trondheim 4. august, Ålesund 5. august, Haugesund 7. august og på Årdalstangen 8. august 2007. Leland Sklar (bass) var vikar for Mike Porcaro på denne turnéen.[2]

9. juni 2008 ble det kunngjort at gruppen var oppløst.

2010: Toto gjør comeback[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2010 gjorde bandet comeback med en turné i Europa til inntekt for bassisten Mike Porcaro, som har fått diagnosen ALS. På turneen spilte bandet to konserter i Norge, på Biri Travbane og på Tysnesfest. Besetningen på denne turneen var Steve Lukather, David Paich, Simon Phillips, Steve Porcaro, Joseph Williams og Nathan East. Oppvarmingsband på turneen var Manfred Mann's Earth Band.

2012–2013: Ny turné[rediger | rediger kilde]

I 2012 dro Toto på en ny turné og spilte blant annet en konsert i Sandnes 8. august. Besetning på denne konserten var bl.a. Steve Lukather, David Paich, Simon Phillips, Steve Porcaro, Joseph Williams, Jenny Douglas, Nathan East og Mabvuto Carpenter. Oppvarmingsband på konserten i Sandnes var The Norwegian Fords.

2014[rediger | rediger kilde]

I januar 2014 annonserte trommeslager Simon Phillips at han hadde forlatt Toto for å fokusere på en solokarriere. Toto annonserte kort etter at Keith Carlock var blitt ansatt som Phillips' arvtaker, og at arbeidet på det nye albumet Toto XIV var i gang. Etter at albumet var ferdig innspilt dro Toto på turne sammen med sanger Michael McDonald. Grunnet Keith Carlocks kontrakt med bandet Steely Dan, hyrte bandet inn Shannon Forrest som vikar for Carlock.

2015: Toto XIV[rediger | rediger kilde]

I mars 2015 slapp Toto sitt trettende studioalbum, Toto XIV. Kort tid før albumet ble sluppet, døde tidligere bassist Mike Porcaro av ALS. Toto startet så på en verdensturné i kjølvannet av det nye albumet. Shannon Forrest vikarierer fortsatt som trommeslager, og bandet hadde i en kort periode med seg originalbassist David Hungate. Etter at Hungate sluttet nok en gang, ble det kjent at Leland Sklar blir Totos nye bassist fra og med 2016.[3]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Toto[rediger | rediger kilde]

Turnémusikere[rediger | rediger kilde]

  • Shannon Forrest - trommer (2014–)
  • Leland Sklar - bass (2007–2008, 2016)
  • Nathan East - bass
  • Gregg Bissonnette - trommer
  • Lenny Castro - perkusjon (1979, 1982–1987, 2015–)
  • Jenny Douglas-Foote - vokal, kor (1990–1993, 1995, 1996–1997, 2011–2012, 2014–2017)
  • Mabvuto Carpenter - vokal, kor (2010–2017)
  • Shem von Shroeck - bass, kor (2018–)

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Konsertalbum[rediger | rediger kilde]

Samlealbum (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Songfacts. «Rosanna by Toto - Songfacts». www.songfacts.com (engelsk). Besøkt 7. mars 2021. 
  2. ^ «Sklar, Leland (u.a. Phil Collins) - "Der Bassist auf mehr als 25.000 Songs" | Musik | SWR1 Rheinland-Pfalz». swr.online (tysk). 21.12.2015. Besøkt 27. mai 2017. [død lenke]
  3. ^ «Toto ger exklusiv Sverigekonsert på Sofiero». Helsingborgs Dagblad (svensk). 11. oktober 2016. Besøkt 27. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]