Basilica di San Francesco (Assisi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basilica di San Francesco
Assisi San Francesco BW 2.JPG
Område AssisiRediger på Wikidata
Bispedømme Roman Catholic Diocese of Assisi-Nocera Umbra-Gualdo TadinoRediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Italian Gothic architectureRediger på Wikidata
Arkitekt Elias av Cortona, Lapo Tedesco[1]Rediger på Wikidata
Beliggenhet
Map
Basilica di San Francesco
43°04′29″N 12°36′20″Ø
San Francesco-basilikaen hever seg over det sammenbygde klosteret Sacro Convento

Basilica di San Francesco (Den hellige Frans' basilika) er en gravkirke for Frans av Assisi og hovedkirke for den gren av fransiskanerordenen som kalles konventualene. Den ligger i Assisi, Italia.

Den hellige Frans av Assisi døde den 3. oktober 1226. Allerede i 1227 ble han kanonisert. Lederen av fransiskanerordenen var broder Elias, som straks gikk i gang med å bygge en kirke til å romme helgenens jordiske rester. Allerede i 1230 kunne de overflyttes til den nybygde kirken, hvor allikevel fullførelse og kunstnerisk utsmykning fortsatte i lang tid. Kirken ble bygget i to plan: en lav og dunkel underkirke, og en høy og lys overkirke. Under høyalteret i underkirken ble Frans begravet. Senere er det utgravet en kryptkirke omkring helgengraven, som inntil da hadde vært utilgjengelig, idet broder Elias fryktet at nabobyer, særlig Perugia, skulle forsøke å sette seg i besittelse av de verdifulle relikviene med våpenmakt.

San Francesco-kirken er utsmykket av tidens beste kunstnere, deriblant Cimabue, Simone Martini, Pietro Lorenzetti og særlig Giotto, som på veggene i overkirken har malt en serie bilder fra Frans' liv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ italiawiki.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]