Puglia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Puglia
Regione Puglia

Flagg

Land Italia Italia
Status Region
Adm. senter Bari
President Nichi Vendola
Areal
 – Totalt:
Rangert som nr. 7.
19 366 km²
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 7
4 020 707 (2001)
Bef.tetthet 207,6 innb./km²
Provinser Bari
Barletta-Andria-Trani
Brindisi
Foggia
Lecce
Taranto
Kommuner 258
Kartet viser Puglias plassering i Italia
Kartet viser Puglias plassering i Italia

Puglia er en region i Italia. Den ligger sørøst mot Adriaterhavet i øst, det joniske hav til sørøst og passasjen til Otranto og Tarantobukta i sør. Den sørlige delen, Salento, er halvøyen som former hælen på den italienske «støvel». Regionen består av 19 345 km² land, og den har en befolkning på 4 031 885 innbyggere (1991). Den grenser til de andre italienske regionene Molise i nord, Campania i vest og Basilicata til sørvest. Puglia ligger kun 80 km fra Albania, på andre siden av Adriaterhavet. Regionen strekker seg så langt nord som til og med Gargano og var slagmarken for de siste stadier under den andre punerkrigen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Beliggende på den sør-østlige enden av den italienske halvøya dekker Puglia 19 357 km² i rekkefølge av de brede slettene og lavtliggende høydene. De eneste fjellområdene, forhøyningen Gargano og Monti Dauni, strekker seg ikke over 1 150 meter og finnes nord i Puglia, som er det området i Italia med minst fjell.

Puglia er et svært tørt område. Det er få elver som strømmer og de finnes i Tavoliere delle Puglie ved foten av Gargano, og er således det rikeste jordbrukslandet i Italia. Puglia er den regionen i Italia som produserer mest olivenolje, korn og vin. Andre steder har regnvannet trukket gjennom kalksteingrunnen og dannet vannløp i undergrunnen som kommer til syne ved kysten. Grunnvannet er derfor rikelig, og det er mange grotter og huleforskning. Grottene ved Castellana Grotte er særlig praktfulle.

Klimaet er varmt og tørt om sommeren, og det regn som faller i vintermånedene har et gjennomsnitt som ikke overgår 500 mm i året.