Hopp til innhold

Matera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Matera

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Basilicata
ProvinsMatera
StatusKommune
Innbyggernavnmaterani
Tilstøtende kommunerAltamura, Ginosa, Grottole, Laterza, Miglionico, Santeramo in Colle, Gravina in Puglia, Montescaglioso
Postnummer75100
Retningsnummer0835
Areal392,09 km²[1]
Befolkning59 685[2] (2023)
Bef.tetthet152,22 innb./km²
Høyde o.h.401 meter
ISTAT-nummer077014
Kart
Matera
40°40′00″N 16°36′00″Ø

Matera er en by sør i Italia. Den er hovedstad i provinsen Matera i regionen Basilicata og har ca. 60 000 innbyggere.

Hovednæringen i byen har tradisjonelt vært jordbruk, men sent på 1990-tallet ble produksjon av trukne møbler en av de viktigste næringene. Byen ligger på tvers av en liten, trang dal, som har blitt erodert av elven Gravina, som renner gjennom byen. Matera er særlig kjent for Sassi, gamlebyen som er hogd ut i stein. Sassi er en del av UNESCOs verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Matera har vært bosatt siden steinalderen. Byen ble visstnok grunnlagt av romerne200-tallet f.Kr. under navnet Metheola etter konsul Lucius Caecilius Metellus.

I 664 ble Matera erobret av langobarder og ble en del av Hertugdømmet Benevento. På 600- og 700-tallet ble de nærliggende grottene kolonisert av både klosterinstitusjoner fra både benediktinerordenen og gresk-ortodokse munker.

På 800- og 900-tallet ble det utkjempet mange kamper i området mellom sarasenere, Østromerriket og Det tysk-romerske riket, inkludert Ludvig II, som ødela byen. Etter at normannerne slo seg ned i Puglia, ble Matera styrt av Vilhelm Jernarm fra 1043.

Etter en kort periode som kommune, og en rekke episoder med pest og jordskjelv, ble byen på 1400-tallet en del av Huset Aragon sitt rike og ble gitt bort som et len til Tramontano-familien. I 1514 gjorde innbyggerne opprør og tok livet av grev Giovanni Carlo Tramontano. På 1600-tallet ble Matera gitt til Orsini-familien og ble så en del av Terre d'Otranto din Puglia. Senere ble den hovedstad i Basilicata frem til 1806, da Joseph Bonaparte førte hovedstaden tilbake til Potenza.

I 1927 ble den igjen hovedstad i provinsen Materai. 21. september 1943 gjorde Materani som den første italienske byen motstand mot den tyske okkupasjonen og bekjempet Wehrmacht.

Sassi[rediger | rediger kilde]

Sassi og parken ved hulekirkene i Matera
   UNESCOs verdensarv   
LandItalias flagg Italia
Innskrevet1993
Kriterium KULTURELL III, IV, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 670

Matera er kjent for sin gamleby, Sassi di Matera (som betyr «steinene i Matera»). Sassi var en førhistorisk huleboer-bebyggelse og man tror at det kanskje er en av de første bebyggelsene i Italia.

Sassi består av hus som er hogd ut av fjellet, lokalt kalt «Tufo», som en har mye av i Basilicata og Puglia. Mange av disse «husene» er egentlig grotter, og gatene i enkelte deler av Sassi er til tider på taket av andre hus. Byen vokste opp på ene siden av ravinen som elven Gravina har dannet.

I 1950-årene tvang de italienske myndighetene folk til å flytte fra Sassi til mer moderne områder av byen, men folk fortsatte med å bo her.

Frem til sent i 1980-årene ble området regnet som en fattig bydel, siden husene nesten ikke er mulig å bebo. Den nåværende lokale administrasjonen har derimot blitt mer turismeorientert og har gjort Sassi om til en stor turistdestinasjon.

Sassi har visstnok liknende utseende som Jerusalem hadde i antikken, og derfor har mange filmer blitt spilt inn her, mellom annet:

Bilder[rediger | rediger kilde]

Bemerkelsesverdige innbyggere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]