Palazzi dei Rolli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inngangsport til ett av palassene i Via Garibaldi

Palazzi dei Rolli er en serie palasser som ble bygget langs Le Strade Nuove (de nye gatene) som ble anlagt i Genova etter et dekret fra senatet i 1576. Palazzi dei Rolli ble i 2006 tatt med på listen over verdensarven sammen gatene de ligger ved.

Den nye gaten, som idag heter Via Garibaldi, ble anlagt i siste halvdel av det 16. århundre. Gaten ble 7 m bred, mer enn dobbelt så bred som de gamle gatene. Arealet langs gaten ble parsellert og auksjonert ut blant de rike aristokratiske familiene som styrte byen. Senere ble to andre slike gater anlagt, idag heter de Via Balbi og Via Carioli.

Senatsdekretet av 1576 opprettet en liste Lista dei Rolli over offentlige vertshus. Eierne var forpliktet til å være vertskap for viktige gjester av republikken på dens vegne. På slutten av det 16. århundre var det 150 bygninger ved den nye gaten og ellers i byen som stod på denne listen. Rolli var inndelt i kategorier etter hvor fornemme gjestenes var. Palassene ved de tre nye gatene var i den fornemste kategorien.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Palazzi dei Rolli (Genoa) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata

Autoritetsdata