Konstantinopel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konstantinopel
Konstantinopel

Kart over Konstantinopel
Kart over Konstantinopel (1422) av Cristoforo Buondelmonti er den eldste overlevende kart over byen, og den eneste som er før tyrkiske erobring av byen i 1453

RegionØstromerriket
Areal1 538 77 km²
Befolkningca, 1 million

Kart over Konstantinopel

Koordinater: 41°01′N 28°59′Ø Konstantinopel (gresk: Κωνσταντινούπολις, tyrkisk Konstantinyé) var fra 330 til 1930 navnet på byen som i dag blir kalt Istanbul i Tyrkia. Før dette het byen Bysants eller Bysantium. Navnet Konstantinopel er etter den etter keiser Konstantin den store som flyttet hovedstaden i Romerriket fra Roma og hit.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter delingen av Romerriket var Konstantinopel hovedstad i det østromerske, eller Det bysantiske riket. For grekerne var den bare «i Poli» eller «Byen», sentrum i grekernes verden og lenge den største byen i Europa. Blant nordboere var byen kjent som Miklagard.

Konstantinopel ble hærtatt av det fjerde korstoget i 1204 og erobret av de osmanske tyrkerne i 1453.

Konstantinopel er siden år 381 setet for den ortodokse kirkes overhode, den økumeniske patriark. Den nåværende økumeniske patriark er Bartholomeos I.

Hippodromen[rediger | rediger kilde]

Inne i byen med flere hundre tusen innbyggere, dominerte Hippodromen med plass til 100 000 tilskuere. Den var det østromerske rikets seremoni- og festplass. Herfra proklamerte keiseren sine beslutninger og forordninger. Over inngangen var det plassert fire hester i forgylt kobber som antydet hva Hippodromen egentlig var bygget for, hesteveddeløp. Dette symbolet på bysantinsk makt ble tatt som krigsbytte av venezianske styrker da korsfarerne plyndret byen i 1204, og står nå i San Marco-katedralen (hestene som pryder inngangen til katedralen er kopier.)

Hagia Sofia[rediger | rediger kilde]

Like ved lå verdens største kirkebygning, Hagia Sofia – «den hellige visdoms kirke». Den sto ferdig i år 537, og var dermed ganske ny da vikingene kom dit. Kuppelen rager 56 meter over bakken. Det finnes flere spor etter middelalderens nordboere fra Norden i dagens Istanbul, blant annet runer i Hagia Sofia, som kan ha vært risset av væringer. På en av søylene oppe på galleriet, kan man fortsatt lese «Halvdan var her», innrisset med runer i marmoren.

Senat[rediger | rediger kilde]

I senatsbygningen var det plass til 2000 senatorer og sammen med prakten i det keiserlige palass, var det ikke underlig at norrøne nordboere fra Norden omtalte byen som Miklagard – «den store byen».

Se også[rediger | rediger kilde]