Amalfi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amalfi

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Campania
ProvinsSalerno
StatusKommune
Innbyggernavnamalfitani
HovedstadAmalfi
Tilstøtende kommunerAgerola (NA), Atrani, Conca dei Marini, Furore, Scala
Postnummer84011
Retningsnummer089
Areal5,7 km²[1]
Befolkning4 729[2] (2023)
Bef.tetthet829,65 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
ISTAT-nummer065006
Kart
Amalfi
40°38′00″N 14°36′10″Ø

Amalfi
Gate i Amalfi

Amalfi er en by i provinsen Salerno i Italia, ca. 55 km sørøst for Napoli. Byen har gitt navn til den kjente Amalfikysten, den bratte klippekysten nord for Salernobukta. Byen ligger i munningen av en dyp v-dal ved foten av det 1 300 m høye Monte Cerreto.

På grunn av sin arkitektur og sitt dramatiske landskap og vakre kyst er Amalfi et viktig turistmål. Byen har fått plass på UNESCOs verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Amalfi var en selvstendig bystat og en viktig handelsby ved Middelhavet mellom det 7. og det 12. århundre. Byen nevnes første gang i det 6. århundre, og ble tidlig en viktig sjøfartsby som solgte korn, salt og slaver til Midtøsten og kjøpte silke fra Det bysantinske riket, som ble videresolgt i Europa. På 1000-tallet hadde byen en befolkning på 70 000, og konkurrerte med Pisa og Genova om å være den ledende handelsbyen i det vestlige Middelhavet. Gjennom deler av middelalderen var Amalfi berømt for sine skoler for jus og matematikk.

I 1135 ble byen inntatt av Pisa, og gikk deretter inn i en nedgangsperiode. I 1343 ble hele den nedre delen av byen vasket vekk av en tsunami. Flodbølgen ødela også byens havn, som siden har hatt mindre betydning.

Henrik Ibsen, Richard Wagner og andre kunstnere[rediger | rediger kilde]

I dag kan byen Amalfi smykke seg av å ha vært stedet hvor dikteren Henrik Ibsen skrev sitt verdensberømte drama Et dukkehjem. Det skjedde i løpet av sommeren og høsten 1879. Han bodde på Hotel La Luna, på samme sted som også komponisten Richard Wagner slo seg til ro for sommeren 1881.

Den kjente kunstneren M.C. Escher besøkte stedet i mellomkrigstiden, og laget en tegning av byen sett ovenfra. Denne utsikten ble avfotografert omkring 1950, Bortsett fra noen få ombygninger og reparasjoner, er byen uendret fra tegning til foto.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Panorama over Amalfi
Stereoskopi av Amalfi.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]