Cinque Terre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Kulturelle sted Cinque Terre
Kulturelle sted Cinque Terre
Fiskerlandsbyen Manarola i Cinque Terre
Land Italia Italia
Sted Liguria
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 21. sesjon i 1997. Referansenr. 826.
Kriterium II, IV, V
Se også Verdensarvsteder i Italia
Eksterne lenker

Cinque Terre, også populært skrevet 5 Terre («de fem land»), er navnet på et berglendt, ulendt område i Italia som består av fem små fiskerlandsbyer. Disse ligger mellom La Spezia og Genova ved Den italienske riviera i den østlige delen av Liguria-regionen på vestkysten av Italia, ikke langt fra Toscana og vest for byen La Spezia. De fem består av landsbyene Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, og Riomaggiore. Hele Cinque Terre-området, det vil si kysten, de fem landsbyene og de omliggende fjellsidene, har status som nasjonalpark, og står på UNESCOs verdensarvliste.

I århundrenes løp har folket her omsorgsfullt bygd terrasser langs det bratte, forrevne landskapet rett opp på klippene overfor havet. Deler av områdets sjarm er mangelen synbar moderne trekk. Stier, tog og båter har forbindelse med landsbyer, men de er ikke tilgjengelig med biler fra utsiden. Cinque Terre er et meget populært turistmål nettopp grunnet de bilfrie, tradisjonelle landsbyene og turstiene langs den steile kystlinjen og den urørte naturen.

Landsbyene[rediger | rediger kilde]

De fem landsbyene i Cinque Terre er fra vest til øst (det vil si fra Genova til La Spezia):

Historie[rediger | rediger kilde]

De første historiske dokumentene om Cinque Terre er datert tilbake til 1000-tallet. Monterosso og Vernazza ble dannet først mens de andre landsbyene vokste til senere, da underlagt adelsrepublikken Genova. En sti og gangvei, Sentiero Azzurro («Azure-stien») knytter de fem landsbyene sammen.

For å forsvare seg mot angrep fra muslimske pirater1500-tallet og framover måtte innbyggerne forsterke gamle festningsverker og bygge nye forsvarstårn. Situasjonen bedret seg på 1800-tallet grunnet være byggingen av det militære arsenal i La Spezia og konstruksjonen av jernbanelinjen mellom Genova og La Spezia. Jernbanen gjorde det mulig å bryte isolasjonen, men førte også til at de tradisjonelle aktivitetene ble oppgitt. Konsekvensen var en økning i fattigdom som oppmuntret til emigrering utenlands, noe som endret seg på 1970-tallet da utviklingen av turisme bedret den lokale økonomien.

Mangfoldet i husenes farger er forklart med at mens fiskere drev på med fiske ute på havet ville de se sine hus og sine hjem på avstand. Mange av familiene har sine inntekter fra fiske hvor fangsten selges i de små havnene. Fisk er også den fremste ernæringen og sjømat har preget den lokale matkunsten. Fjellsidene med sine terrasser er benyttet for å kultivere vindruer og oliven.

Landsbyene i Cinque Terre ble alvorlig preget av strie regnbyger som førte til oversvømmelser og leirras den 25. oktober 2011. Ni mennesker ble bekreftet drept av oversvømmelsene, og ødeleggelsene på landsbyene, særskilt Vernazza og Monterosso al Mare, var omfattende.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Squires, Nick (26. oktober 2011): «Villages all but wiped out as storms batter Italy's 'Cinque Terre'», The Daily Telegraph.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]