Cinque Terre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulturelle sted Cinque Terre
   UNESCOs verdensarv   
Fiskerlandsbyen Manarola i Cinque Terre
LandItalias flagg Italia
StedLiguria
Innskrevet1997
Kriterium II, IV, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 826

Cinque Terre, også populært skrevet 5 Terre («de fem land»), er betegnelsen på et meget berglendt, ulendt område i det nordlige Italia som består av fem små fiskerlandsbyer beliggende mellom Genova og La Spezia. Cinque Terre ligger i den østlige delen av Liguria-regionen på vestkysten av Italia, nordvest for Toscana. De fem byene består av landsbyene (fra nord): Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, og Riomaggiore. Hele Cinque Terre-området, det vil si kysten, de fem landsbyene og de omliggende fjellsidene, har status som nasjonalpark, og står på UNESCOs verdensarvliste.

I dette berglendte landskapet har befolkningen gjennom århundrenes løp omsorgsfullt bygget terrasser langs det bratte, forrevne landskapet rett opp på klippene overfor havet. Det vitner om begrensede levekår i tidligere tider, men i de seneste tiårene har området blitt en turistmagnet og da spesielt for fotturister som går mellom byene på nitid anlagte turstier langs fjellsidene som stuper ned i Det liguriske hav. Tilreisende tiltrekkes av den vakre naturen, kulturlandskapet og de pittoreske landsbyene som bekler fjellsidene, og områdets viktigste sjarm er utvilsomt mangelen på synbare moderne trekk. Turstier, tog og båter danner forbindelsen mellom landsbyene, mens de er i liten grad er tilgjengelig med biler fra utsiden.

Landsbyene[rediger | rediger kilde]

De fem landsbyene i Cinque Terre er fra nord til syd (det vil si fra Genova til La Spezia):

Historie[rediger | rediger kilde]

De første historiske dokumentene om Cinque Terre er datert tilbake til 1000-tallet. Monterosso og Vernazza ble dannet først mens de andre landsbyene vokste til senere, da underlagt adelsrepublikken Genova. En sti og gangvei, Sentiero Azzurro («Azure-stien»), knytter de fem landsbyene sammen.

For å forsvare seg mot angrep fra muslimske pirater1500-tallet og framover måtte innbyggerne forsterke gamle festningsverker og bygge nye forsvarstårn. Situasjonen bedret seg på 1800-tallet grunnet byggingen av det militære arsenal i La Spezia og konstruksjonen av jernbanelinjen mellom Genova og La Spezia. Jernbanen gjorde det mulig å bryte isolasjonen, men førte også til at de tradisjonelle aktivitetene ble oppgitt. Konsekvensen var en økning i fattigdom som oppmuntret til emigrering utenlands, noe som endret seg i 1970-årene da utviklingen av turisme bedret den lokale økonomien.

Mangfoldet i husenes farger er forklart med at mens fiskere drev på med fiske ute på havet ville de se sine hus og sine hjem på avstand. Mange av familiene har sine inntekter fra fiske hvor fangsten selges i de små havnene. Fisk er også den fremste ernæringen og sjømat har preget den lokale matkunsten. Fjellsidene med sine terrasser er benyttet for å kultivere vindruer og oliven.

Landsbyene i Cinque Terre ble alvorlig preget av strie regnbyger som førte til oversvømmelser og leirras den 25. oktober 2011. Ni mennesker ble bekreftet drept av oversvømmelsene, og ødeleggelsene i landsbyene, særskilt Vernazza og Monterosso al Mare, var omfattende.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Squires, Nick (26. oktober 2011): «Villages all but wiped out as storms batter Italy's 'Cinque Terre'», The Daily Telegraph.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]