Hopp til innhold

La Rotonda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palladios villaer i Veneto
   UNESCOs verdensarv   
Villa Capra i utkanten av Vicenza.
LandItalias flagg Italia
StedVicenza
Innskrevet1994
Kriterium (I)(II)
Utvidet1996
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 712
La Rotonda ligger i Italia
La Rotonda
La Rotonda (Italia)

La Rotonda, egentlig Villa Capra, er et bygg i utkanten av Vicenza designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Det ble i 1994 tatt med på UNESCOs liste over Verdensarven. La Rotonda ligger i utkanten av Vicenza. Villaen er kanskje den mest kjente av alle Palladios villaer, selv om Palladio selv plasserte den blant sine palasser i sin omtale av den i Quattro Libri. Villaen ligger på en høyde med vidt utsyn. Den er bygget rundt en sentral hall som strekker seg opp til kuppelen. Både innvendig og utvendig er den sterkt preget av symmetri.

Det ble bygget til Paolo Almerico. Palladios design er fra 1566, og ble ferdigstilt av Palladios elev Scamozzi for brødrene Odorico og Marco Capra.

La Rotonda ligger på en høyde

Palladio skriver: Plasseringen er blant de behageligste og deiligste det er mulig å finne ettersom den ligger på en liten høyde som det er lett å komme opp til; på den ene siden er den badet av den seilbare elven Bacchiglione, og på de andre sidene er omgitt av andre behagelige høyder som ligner ett stort teater og er fullstendig oppdyrket og full av vidunderlige frukter og utmerkede viner; så, ettersom den nyter de vakreste utsyn på alle sider, noen begrensede, andre strekker seg videre, og ytterligere andre som strekker seg til horisonten, har loggiar blitt bygget på alle fire sider; under gulvet på disse loggiaene og hallen er det rom for bruk av tjenerne. Hallen er i midten og er sirkulær og mottar lys ovenfra. De små rommene er adskilt. Over de store rommene, som har hvelv med høyder bestemt etter den første metode, er det ett sted hvor det er mulig å vandre rundt hallen, femten og en halv fot bred. På endene av sokkelen som støtter trappene til loggiaene er det statue av mesteren Lorenzo Vicentino, en utmerket skulptør.


Kilder[rediger | rediger kilde]

Andrea Palladio (2002). I Quattro Libri dell'Architettura (Engelsk oversettelse av Robert Tavernor og Richard Schofield utg.). MIT Press. ISBN 0-262-66133-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]