Vernazza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vernazza
Vernazza
LandItalia Italia
RegionFlag of Liguria.svg Liguria
Provins Provinsen La SpeziaRediger på Wikidata
StatusKommune
Innbyggernavnvernazzesi
Tilstøtende kommunerBeverino, Monterosso al Mare, Pignone, Riccò del Golfo di Spezia, Riomaggiore
Areal12 km²
Befolkning1,006 (31-12-2006 (fonte Istat))
Bef.tetthet84 innb./km²
Høyde over havet0±1 meter
Postnummer19018
Telefonprefiks0187
ISTAT-nummer011030

Vernazza
44°08′07″N 9°41′02″Ø

Vernazza er en landsby og en kommune i provinsen La Spezia i Liguriaden italienske riviera. Det er en av de fem landsbyene som tilsammen kalles Cinque Terre og som står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Cinque Terre ligger i den østlige delen av Liguria, ikke langt fra Toscana. Hele området er nasjonalpark.

Vernazza

Vernazza har ingen biltrafikk inne i byen, men en vei fører frem dit. Det er mulig å komme dit med tog og båt. Det går dessuten stier til nabolandsbyene Corniglia og Monterosso al Mare. Byen er den eneste av byene i Cinque Terre med en ordentlig havn. Vernazza regnes som en av de vakreste og mest pittoreske fiskerlandsbyene på den italienske rivieraen.

Vernazza ble grunnlagt omkring år 1000 og ble styrt av Republikken Genova fra 1276. Byens middelalderborg, Belforte, ble bygget på midten av 1500-tallet, hovedsakelig for å beskytte byen mot pirater.

Byen har en kirke, Santa Margherita d'Antiochia (etter helgenen Margareta av Antiokia), påbegynt i 1318.

Kommunen Vernazza har et areal på 12 km² og omfatter også nabolandsbyen Corniglia, som utgjør en egen frazione. Pr. 2006 hadde kommunen 1006 innbyggere, som er fordelt på selve landsbyen Vernazza, nabolandsbyen Corniglia samt noen få boliger utenfor landsbyene. Kommunens postnummer er 19018.

Middelalderkirken Santa Margherita d'Antiochia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]