Assisi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 43°04′N 12°37′Ø

Overkirken i San Franceso-kirken i Assisi med malerier fra Giottos verksted

Assisi (fra latin: Asisium) er en italiensk by og kommune i fjellene i provinsen Perugia i regionen Umbria på den venstre flanken av fjellet Monte Subasio. Befolkningen per 2012 utgjorde 27 721 innbyggere.[1]

Assisi er kjent som fødestedet til den hellige Frans (født som Giovanni di Pietro di Bernardone), som grunnla den katolske munkeordenen fransiskanerne i byen i 1208 og som er navngitt etter ham. Byen er også kjent for den hellige Klara (født Chiara Offreduccio) som grunnla nonneordenen fattigsøstrene som senere ble til klarissene etter hennes død i 1253. Assisi har en lang kunsttradisjon gjennom århundrene og har en rekke velkjente kunstverker i byen.

Frans og fransiskanerkloster[rediger | rediger kilde]

Frans av Assisi ble født her i 1182 og ligger begravd i en monumental basilika (12281252). Kirken er bygd i gotikk og har freskomalerier, blant annet av Giotto. Over Frans' fødested ligger fransiskanernes kloster med kirken Chiesa Nuova, et kjent pilegrims- og turiststed og et sentrum for økumenikk. Et jordskjelv 26. september 1997 påførte kirken betydelige skader, men er delvis restaurert. En del takmalerier er ødelagte.

Chiara-kirken[rediger | rediger kilde]

Byen inneholder også Santa Chiara-kirken fra 1257 med Klara av Assisis grav og rett nedenfor byen, på utsiden av bymuren ligger San Damiano-kirken hvor Frans av Assisi opplevde at Kristus snakket til ham fra korset.

Rocca Maggiore[rediger | rediger kilde]

Over byen kneiser festningen Rocca Maggiore. Dagen festning er fra 1367. En tidligere festning ble delvis revet av den rasende befolkningen i 1189 og mange rike og adelige familier flyktet til Perugia.

Byen er omsluttet av en romersk bymur, men spredde seg utenfor denne allerede i 1200-tallet, og muren ble forsterket og utvidet.

Ca. 4 km ovenfor byen ligger fjellhulene i Carceri hvor Frans og fransiskanerbrødrene trakk seg tilbake i stillhet.

Assisi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Demografisk statistikk ISTAT. Befolkningsstatistikk fra Istituto nazionale di statistica, per 31. desember 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]