San Gimignano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
San Gimignano
Panorama San Gimignano.jpg

Våpen

LandItalia Italia
RegionFlag of Tuscany.svg Toscana
Provins SienaRediger på Wikidata
StatusKommune
Tilstøtende kommunerCertaldo, Colle di Val d’Elsa, Poggibonsi, Gambassi Terme, Barberino Tavarnelle, Volterra
Postnummer53037
Retningsnummer0577
Areal138,6 km²[1]
Befolkning7 774[2] (2018)
Bef.tetthet56,09 innb./km²
Høyde o.h.324 meter
ISTAT-nummer052028

San Gimignano
43°28′04″N 11°02′36″Ø

Tårn i middelalderbyen
Utsikt over San Gimignano fra Torre Grossa
Jordbruk har alltid vært viktig i San Gimignano

San Gimignano er en italiensk småby med ca. 7000 innbyggere i provinsen Siena i Toscana. Den er kjent for sin middelalderske bykjerne med en rekke tårn. Byen er ført opp på listen over verdensarven.

Historie[rediger | rediger kilde]

San Gimignano ble grunnlagt i det 3. århundre f.Kr. som en liten etruskisk landsby på toppen av en 334 m høy kolle over Val d'Elsa.

Byens egentlige historie begynner i det 10. århundre. Byen tok da navn etter en helgen som hadde vært biskop i Modena. Legender tilsier at dette skal ha vært gjort som forsvar mot Attila.

Gjennom middelalderen nøt San Gimignano en sterk vekst takket være handel med de gode jordbruksproduktene fra de toskanske kollene. I 1199 fikk byen selvstendighet fra biskopen av Volterra som byen hadde vært underlagt. I sin selvstendige periode var også San Gimignano preget av striden mellom Guelfiene og Ghibelliniene. 8. mars 1300 kom Dante Alighieri på besøk som ambassadør for den guelfiske liga i Toskana. Byen var på dette tidspunkt en rik by og var på Firenzes side i striden med bl.a. Pisa, Siena, Arezzo, Volterra og Postoia.

I 1348 ble San Gimignano rammet av svartedøden som herjet hele Europa på denne tiden. Byen underordnet seg Firenze i 1353.

San Gimignanos tårn[rediger | rediger kilde]

Tårnene som den dag i dag dominerer San Gimignano, stammer fra striden mellom Guelfiene og Ghibelliniene. Det var her som i en lang rekke italienske byer velstående familier som for forsvar og prestisje bygget tårn. I dag finnes det rester etter 15 av tårnene, men på det meste har det vært 72 tårn.

Utsiktsbilder[rediger | rediger kilde]

Bybilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ «Popolazione Residente al 1° Gennaio 2018». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]