Basilica Palladiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vicenza
   UNESCOs verdensarv   
Basilica Palladiana
LandItalias flagg Italia
StedVicenza
Innskrevet1994
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 712
Basilica Palladiana ligger i Italia
Basilica Palladiana
Basilica Palladiana (Italia)

Basilica Palladiana eller Logge del Palazzo della Ragione er et av de offentlige bygg etter den italienske Renessansearkitekten Andrea Palladio. Det er et av byggene som har satt byen VicenzaUNESCOs liste over verdensarven.

Del av Palladios tegning fra bok to av I Quattro Libri dell'Architettura

Palazzo della Ragione var et gotisk bygg på Piazza dei Signori sentralt i Vicenza. Det var rådhus i annen etasje med butikker under. På 1400-tallet ble det konstruert en toetasjes loggia rundt det gamle bygget. Deler av dette kollapset og det var debatter i mer enn førti år om hva som burde gjøres. Flere forslag ble laget og i mars 1546, kort tid etter at Palladio kom tilbake etter sitt annet besøk i Roma, la han frem et forslag. På det tidspunktet var Palladio en ukjent lokal arkitekt. Etter at det hadde blitt bygget en modell i tre av en av buene, ble Palladios forslag endelig antatt i mai 1549.

Idag ser det ut som en helt regelmessig serie med buer ut mot gaten. Disse buene måtte tilpasses til den eksisterende strukturen og dens passasjer. Dermed måtte søylene plasseres med varierende avstand. Dette løste Palladio ved å sette inn ekstra søyler på hver side av buene.

Det tok lang tid å få ferdig basilikaen. Først i 1614, mange år etter Palladios død, stod det ferdig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Andrea Palladio (2002). I Quattro Libri dell'Architettura (Engelsk oversettelse av Robert Tavernor og Richard Schofield utg.). MIT Press. ISBN 0-262-66133-0. 

Robert Tavenor (1991). Palladio and Palladianism. Thames & Hudson. ISBN 0-500-20242-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]