Hopp til innhold

Palazzo Chiericati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vicenza
   UNESCOs verdensarv   
Palazzo Chiericati
LandItalias flagg Italia
StedVicenza
Innskrevet1994
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 712
Palazzo Chiericati ligger i Italia
Palazzo Chiericati
Palazzo Chiericati (Italia)

Palazzo Chiericati er et palass i Vicenza som ble designet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Palasset står på UNESCOs liste over verdensarven som ett av de 23 bygg i Vicenza som førte byen inn på listen.

Palasset ligger ved Piazza Matteotti som het Piazza dell'Isola da greven Girolamo Chiericati i 1550 startet arbeidet. Det ble ikke ferdig før i 1680 ettersom arbeidet ble stanset ved Chiericatis død i 1557. Chiericati var en av pådriverne til å få akseptert Palladios design for loggiaen ved basilikaen som idag kalles Basilica Palladiana. Broren Giovanni Chiercati fikk noen år senere bygget Villa Chiercati også etter design av Palladio.

Palasset er ett av de Palladio selv omtaler i Quatro libri.

Piazza dell'Isola var markedsplass på 1500-tallet like ved havnen i elven. Chiericati fikk bruke en del av den offentlige tomten foran palasset til en loggia. I de eldste tegningene har Palladio latt loggiaen bare gå foran en del av fasaden, men i tegningene i Quatro libri dekker den hele fasaden, og slik er den også bygget. Loggian er i to etasjer, med doriske søyler i første etasje, og ioniske i annen.

I dag huser palasset et museum.


Kilder[rediger | rediger kilde]

Andrea Palladio (2002). I Quattro Libri dell'Architettura (Engelsk oversettelse av Robert Tavernor og Richard Schofield utg.). MIT Press. ISBN 0-262-66133-0. 

Robert Tavenor (1991). Palladio and Palladianism. Thames & Hudson. ISBN 0-500-20242-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]