Ravenna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ravenna
Visione notturna.JPG

Våpen

LandItalia Italia
RegionFlagget til Emilia-Romagna Emilia-Romagna
ProvinsRavenna
StatusKommune
Innbyggernavnravennati
Tilstøtende kommunerAlfonsine, Argenta (FE), Bagnacavallo, Bertinoro (FC), Cervia, Cesena (FC), Comacchio (FE), Forlì (FC), Russi
Areal653 km²
Befolkning151 055 (2007)
Bef.tetthet231,3 innb./km²
Høyde over havet4 meter
Postnummer48100
Telefonprefiks0544
ISTAT-nummer039014

Ravenna
44°25′4″N 12°11′58″E

Ravenna er en by i den italienske regionen Emilia-Romagna. Ravenna har 134 631 (2001) innbyggere. Byens sentrum ligger på grunn av sedimenteringer i dag ni kilometer inne i landet, men er forbundet med Adriaterhavet og havnen Marina di Ravenna via kanalen Canale Candiano. Med et areal på 652,89 km² er Ravenna den nest største kommunen i Italia, omtrent halvparten så stor som den største, Roma.

Ravenna var fra 402 til 476 hovedstad for Vestromerriket og sete for den bysantinske keiseren i Italia. De påfølgende tiårene residerte de østgotiske kongene Odoaker, Teoderik den store og hans etterfølger her. Så gjenerobret Østromerriket Italia, og var frem til langobardene inntok byen i 751 sentrum for et keiserlig eksarkat. Ravenna var etter bysantinerne oppgav Italia en del av Kirkestaten.

Verdensarvsteder i Ravenna[rediger | rediger kilde]

I sentrum av Ravenna ligger det en samling kirker, baptisterier og gravmæler bygd i senromersk tid, under østgoternes herredømme og under bysantinerne.

Noen av dem er bygget for sekten arianerne. Disse monumentene danner overgangen mellom den tidligkristne og den bysantiske perioden i italiensk kunst. Bygningene har ulik grunnplan, både basilikaer og sentralkirker er representert, men felles for dem alle er mosaikkene. Utenfor sentrum, i bydelen Classe finnes en av de mest betydningsfulle, nemlig Sant'Apollinare.

Monumentene[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Ravenna[rediger | rediger kilde]

Piazza del Popolo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.