Genova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Genova
Genova

Flagg

Våpen

Genova
Italy location map.svg
44°24′39″N 8°55′56″ØKoordinater: 44°24′39″N 8°55′56″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Liguria Liguria
Provins Genova
Status Kommune
Innbyggernavn genovesi (in dialetto: zeneixi)
Tilstøtende kommuner Arenzano, Bargagli, Bogliasco, Bosio (AL), Campomorone, Ceranesi, Davagna, Masone, Mele, Mignanego, Montoggio, Sant'Olcese, Sassello (SV), Serra Riccò, Sori, Tiglieto, Urbe (SV)
Areal 243 km²
Befolkning 614,141 (31-03-2007[1])
Bef.tetthet 2.535 innb./km²
Høyde over havet 20
Postnummer 16100
Telefonprefiks 010
ISTAT-nummer 010025

Genova (tysk Genua, genovesisk Zena (zay'nah), italiensk Genova, fransk Gênes) er en havneby i det nordlige Italia. Byen har en befolkning på ca. 700 000 og er hovedstaden i Liguria.

Ligurernes by var lojal mot Roma mens andre stilte seg på karthagernes side under den andre punerkrigen, men mistet sin betydning som havneby etter at Vada Sabatia ble bygget nær Savona.

I middelalderen var Genova en uavhengig og mektig republikk (en av de såkalte Repubbliche Marinare, de andre var Venezia, Pisa og Amalfi) primært orientert mot sjøen. Republikken Genova dekket det moderne Liguria og Piemonte. Den hadde flere kolonier i Midtøsten, Svartehavet, på Sicilia, Sardinia og i Nord-Afrika. Den kontrollerte også Korsika. Genova er verdens eldste republikk.

Berømte genovesiske familier som Doria hadde i praksis full kontroll over det tyrrhenske hav.

Republikken ble en del av Frankrike inntil 1815, da Wienerkongressen godkjente at den falt til Kongeriket Sardinia og ble en del av Piemonte.

Berømte genovesere er Christofer Columbus, admiral Andrea Doria, fiolinisten Nicolò Paganini og den italienske patrioten Giuseppe Mazzini. Arkitekten Renzo Piano (mannen bak Pompidousenteret) kommer fra Genova.

Landemerker i byen er Palazzo Ducale, Cattedrale di San Lorenzo, den gamle bryggen Porto Antico, og Via Garibaldi med sine praktfulle paleer.

I 2001 holdt G8-landene toppmøte i Genova. Genova er av EU erklært som kulturhovedstad i unionen i 2004 sammen med den franske byen Lille.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Fotball[rediger | rediger kilde]

Genova er hjembyen til to store italienske fotballag. Den tradisjonsrike klubben Genoa har vunnet Serie A hele ni ganger. Byens andre store fotballag, Sampdoria, har vunnet Serie A én gang.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]