Celestin V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Celestin V
Celestinus V
Coelestin V.jpg
FødtPietro Angelerio
ca 1215
 
Død19. mai 1296
Ferentino
Gravlagt Santa Maria di Collemaggio
Beskjeftigelse Geistelig, katolsk prest
Livssyn Kristendom
DåpsnavnPietro Angelerio
Valgt5. juli 1294
Innsatt29. august1294
Saligkåret-
Helligkåret1313
Festdag19. mai
ForgjengerNikolas IV
EtterfølgerBonifatius VIII

Celestinus V (født Pietro Angelerio ca. 1215 ifølge tradisjonen i Sant'Angelo Limosano, død 19. mai 1296 i slottet Fumone i Ferentino) var pave fra 5. juli til han abdiserte den 13. desember 1294. Han ble helgen i 1313]. Festdagen er 19. mai.

Før valget av Celestin hadde pavestolen stått tom i mer enn to år. En kjent, from eremitt, Peter av Morrone, sendte da et brev til kardinalkollegiet der han spådde at Guds straff ville ramme dem om de ikke fikk valgt en ny pave snart.[trenger referanse] Det endte med at eremitten selv ble valgt, i en alder av 85 år. Han tok navnet Celestin.

Den nye paven hadde tilbragt hele livet i from meditasjon og bønn, og var helt uforberedt på maktkampene og intrigene han nå ble en del av.[trenger referanse] En av hans rådgivere, kardinal Benedetto Caëtani, fikk overbevist ham om at en pave kunne tre tilbake, hvilket han også gjorde etter fem måneder på. Etter dette ville han tilbake til grotten der han hadde bodd mesteparten av livet, men Caëtani, som nå var blitt pave Bonifatius VIII, sørget for å stenge ham inne. Valget av Bonifatius var omstridt, og folk regnet Celestin som en hellig mann.[trenger referanse]

Det gikk mange historier om hvordan Bonifatius hadde manipulert Celestin. Han skal ha sagt at Guds røst hadde talt til ham om natten og bedt ham trekke seg – folk flest trodde det snarere var Bonifatius som var den røsten.[trenger referanse] Da Celestin døde kort etter sin avgang, ble det snakket både om mord og vanskjøtsel.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Nikolas IV
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Bonifatius VIII
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)