Luca Giordano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luca Giordano
LucaGiordano1692c-Self-portrait-Naples.jpg
Født18. oktober 1634
Napoli
Død3. januar 1705 (70 år)
Napoli
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Italia

Salomos drøm (1694-95

Luca Giordano, kalt Fa Presto (født 18. oktober 1632, død 12. januar 1705) var en italiensk barokkmaler og raderer av den napolitanske skole. Han var både født og døde i Napoli.

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

Som sønn til en maler kom Luca Giordano tidlig i lære hos José de Ribera i hjembyen. Der arbeidet han i ni år og lærte den naturalistiske stilen til sin mester. Han forlot så hjemmet og reiste til Roma. Der begynte han i lære hos Pietro da Cortona, en lærer som var den rake motsetning til Ribera. Han lærte også den nye måte å male på, med akademis strek og milde, glade farger. Han assisterte sin læremester med de oppdrag denne hadde og fortsatte studiene der i tre år før han ble med sin far til Parma og Bologna.

På de ulike stedene satte faren ham til å kopiere maleriene til ulike mestere, så til sist forsvant den personlige stilen i hans bilder. «Fa presto!«» (=skynd deg), sa faren; og dette utsagnet gikk over til å bli et tilnavn som Luca Giordano ble kjent under i kunsthistorien.

Giordano var en eklektiker som søkte å forene ideell stil med naturalisme og som kunne male i hvilken som helst stil. Han utviklet seg gjennom sin raske arbeidsmåte til en hurtigmaler som sløste med både form, praktfull koloritt og grenseløs fantasi. Et eksempel på hans helt spesielle hastighet er det store maleriet «Francisco Xavier døper japaner». Det laget han for jesuittene i Napoli på to dager uten forutgående utkast.

Blant hans beste arbeider er takmaleriet i San Martino i Napoli og en grasiøs Galatea i Palazzo Pitti. Han fylte veldige veggflater med malerier. Han bilder og veggmalerier er nærmest talløse både i og utenfor Italia. Man antar at han har laget omkring 5000 oljemalerier. Særlig i Spania finner man mange av hans verker. Det skyldes at han i 1692 ble kalt dit av Karl II og behandlet som en fyrste. Her dekorerte han både tak og vegger i El Escorial med sine farger. Men etter kongens død dro han tilbake til Italia, der han fortsatte å male til han døde i 1705.

Malerier[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Small Sketch of Owl.pngDenne artikkelen er helt eller delvis basert på materiale fra Nordisk familjebok, {{{artikkel}}}, 1913.